Η λύση που θα φέρει το ΥΠΕΝ για το σοβαρό πρόβλημα του ελλείμματος που δημιουργείται σταδιακά στο ταμείο του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ δεν θα είναι εμβαλωματική, αλλά θα έχει δομικά χαρακτηριστικά για ολόκληρη την ενεργειακή αγορά και ορίζοντα 10ετίας. Αυτός τουλάχιστον είναι ο στόχος, όπως περιγράφεται από αρμόδιο ηγετικό στέλεχος του Υπουργείου που μίλησε στο energypress.
Πρόθεση, συγκεκριμένα, του υπουργείου, είναι να αναδιαρθρωθεί ριζικά το μοντέλο χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, υπό το φως των νέων δεδομένων: Θεαματική αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο, λειτουργία του target model, απόσυρση του λιγνίτη, ενίσχυση του ρόλου του αερίου κ.λπ.
«Όταν θεσπίστηκε το σημερινό μοντέλο που βασίζεται στο ΕΤΜΕΑΡ ως βασικό επιπλέον πόρο χρηματοδότησης της αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ, οι ανανεώσιμες είχαν ελάχιστη συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα. Από τη στιγμή που δουλεύουμε για το στόχο να έχουν οι ΑΠΕ 65% της ηλεκτροπαραγωγής, τα «εργαλεία» και η φιλοσοφία πρέπει να επανεξεταστούν» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή την περίοδο ο ΔΑΠΕΕΠ αναθέτει μελέτη (στην Grant Thorton, σύμφωνα με πληροφορίες) για τη διερεύνηση των δεδομένων που επηρεάζουν τα έσοδα και τις δαπάνες του ΕΛΑΠΕ σε βάθος χρόνου, ενώ αντίστοιχη μελέτη είχε ανακοινώσει ότι θα αναθέσει η ΡΑΕ, έχει μάλιστα λάβει τέσσερις προσφορές.
Οι μελέτες αυτές αναμένεται να παραδοθούν Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και θα δίνουν το στίγμα των αναμενόμενων εξελίξεων με βάση εκτιμήσεις για την παραγωγή ΑΠΕ, το ποσοστό αυτής που θα έχει σταθερές ταρίφες, το ποσοστό που θα στηρίζεται αποκλειστικά στα διμερή συμβόλαια, την εξέλιξη της ζήτησης, των εισαγωγών, των διεθνών τιμών κ.λπ.
Ταυτόχρονα ωστόσο δουλεύει στο Υπουργείο και άτυπη Ομάδα Εργασίας προκειμένου να μελετηθεί η συνολική αναδιάρθρωση που έχει θέσει ως στόχο η πολιτική ηγεσία.
Οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί είναι να εξεταστεί το θέμα εκ του μηδενός, χωρίς «ταμπού» και με συνολική οπτική. Σε συνδυασμό δηλαδή με το Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Ισχύος που θα αποτελέσει στρατηγικό εγχείρημα για την ηλεκτρική αγορά, αλλά και με άλλες πιθανές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν, με τελικό ζητούμενο να υπάρχει δικαιοσύνη, χαμηλό τελικό κόστος ενέργειας για τον καταναλωτή και τη βιομηχανία, αλλά και καθαρό τοπίο με ορίζοντα το 2030 για τους επενδυτές του κλάδου.
Energypress