Για το 2021 μεταφέρεται η προοπτική να ανοίξει η κατάθεση αιτήσεων για νέα έργα ΑΠΕ στην Πελοπόννησο – Σκέψεις για διαγωνισμό.
Δεν υπάρχει καμμία περίπτωση να ξεκινήσουν, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, να παραλαμβάνουν αιτήσεις για όρους σύνδεσης σε νέα φωτοβολταϊκά, αιολικά και άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ εντός του 2020.
Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ του energypress, ενώ και για το 2021, οπότε και πιθανολογείται ότι μπορεί να ανοίξει και πάλι η διαδικασία υποδοχής αιτήσεων, πρέπει να λυθεί το δύσκολο πρόβλημα του πως θα γίνει η διαχείριση του τεράστιου επενδυτικού ενδιαφέροντος που υπάρχει, ειδικά για τα φωτοβολταϊκά.
Για να υπάρξει άρση της απόφασης κορεσμού που ισχύει για την Πελοπόννησο, λόγω της οποίας έχουν μπεί στον «πάγο», εδώ και 7 χρόνια, όλα τα σχέδια για νέες ΑΠΕ, θα πρέπει να υπάρξει καινούργια μελέτη και εισήγηση του ΑΔΜΗΕ σχετικά με τον ηλεκτρικό χώρο που απελευθερώνεται μετά την ολοκλήρωση των έργων στο δίκτυο μεταφοράς, δηλαδή τον «Δυτικό Διάδρομο» και τον «Ανατολικό Διάδρομο».
Με βάση την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ η ΡΑΕ αναμένεται να προχωρήσει στην άρση της απόφασης κορεσμού και ταυτόχρονα σε μια νέα απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα Μεγαβάτ που θα είναι διαθέσιμα για κάθε τεχνολογία: Αιολικά, Φωτοβολταϊκά, Μικρά Υδροηλεκτρικά, Βιομάζα – Βιοαέριο.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και με την ολοκλήρωση των δύο παραπάνω έργων ενίσχυσης των γραμμών 400 KV του ΑΔΜΗΕ, ο ηλεκτρικός χώρος που θα απελευθερωθεί θα είναι πεπερασμένος. Την ίδια στιγμή το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα είναι πολύ μεγάλο, ενώ υπάρχει επίσης ένας μακρύς κατάλογος παλιών αιτήσεων που λαμβάνουν πλέον σταδιακά οριστικούς όρους σύνδεσης καταλαμβάνοντας βεβαίως σημαντικό μέρος του δυναμικού που απελευθερώνεται.
Ως εκ τούτου, υπάρχουν ήδη σκέψεις για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δυσαναλογίας ανάμεσα στους υποψήφιους επενδυτές και στις πεπερασμένες δυνατότητες του δικτύου, ειδικά για τα φωτοβολταϊκά. Με ποιόν τρόπο θα γίνει η επιλογή;
Το να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων και να καταταγούν οι υποψήφιοι με βάση τη σειρά υποβολής θεωρείται προβληματικό και «μη δίκαιο». Από αρμόδιες πηγές θεωρείται ως αρμόζουσα λύση η διεξαγωγή κάποιου είδους διαγωνιστικής διαδικασίας, ακόμα και για έργα που, υπό άλλες συνθήκες, δεν υποχρεώνονται σε διαγωνισμούς (π.χ. φωτοβολταϊκά μέχρι 500 Κιλοβάτ).
Γίνεται μάλιστα αναφορά στην πρόταση που έχει κάνει η ΡΑΕ στην αντίστοιχη περίπτωση της Κρήτης. Εκεί η Αρχή έχει προτείνει, λόγω του πολύ μεγάλου όγκου των επενδυτών που εκτιμάται ότι θα κατέβουν στους διαγωνισμούς, να δοκιμαστεί ένα νέο μοντέλο (το λεγόμενο Ολλανδικό) το οποίο θα είναι μεν μειοδοτικό, αλλά θα ξεκινάει με κατώτατη και όχι ανώτατη τιμή. Δηλαδή θα τίθεται μια κατώτερη τιμή εκκίνησης (η πρόταση κάνει λόγο για 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα), η οποία σταδιακά θα αυξάνει και κατά τα «βήματα» ανόδου, ο επενδυτής θα κλείνει δυναμικότητα στο κατώτερο ύψος τιμής που «αντέχει» το business plan του.
Σε μια τέτοια περίπτωση, τόσο στην Κρήτη όσο και στην Πελοπόννησο, πέραν των άλλων προβλημάτων που πρέπει να λυθούν, υπάρχει και το ζήτημα του τρόπου αντιμετώπισης των ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν πολλαπλασιαστεί εντυπωσιακά. Πως δηλαδή θα διατηρηθεί το σχετικό προβάδισμα που δίνει ο νόμος στις ενεργειακές κοινότητες και ταυτόχρονα θα εξασφαλιστεί ότι δεν θα καλυφθεί όλος ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος από αυτές.
Αρμόδιες πηγές παραπέμπουν σε ευθετότερο χρόνο την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, καθώς, όπως δηλώνουν στο energypress, «είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να λάβουμε αποφάσεις αφού ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί το βασικό σενάριο».
Κανονικά τα έργα δικτύου
Όπως έχει και πάλι γράψει το energypress, η Γραμμής Μεταφοράς 400 KV Μεγαλόπολη-Πάτρα-Αχελώος που μαζί με το υποβρύχιο τμήμα Ρίο-Αντίρριο (στο οποίο γίνονται δοκιμές) απαρτίζουν τον Δυτικό Διάδρομο της Επέκτασης του Συστήματος προς την Πελοπόννησο, ενώ θα έπρεπε να έχει ηλεκτριστεί, συνεχίζει να «κολλάει» στην αντίδραση της Ιεράς Μονής Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα που δεν επιτρέπει να τοπθετηθούν δύο πυλώνες, τη στιγμή που ολόκληρο το υπόλοιπο έργο είναι τελειωμένο .
Κανονικά συνεχίζονται τα έργα για το λεγόμενο Ανατολικό Διάδρομο Επέκτασης του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, δηλαδή τη Γραμμή Μεταφοράς που θα συνδέει το ΚΥΤ Μεγαλόπολης με το νέο ΚΥΤ Κορίνθου. Το έργο θα παραδοθεί το 2021.
29 Ιουνίου 2020
energypress