Άνοδος θερρμοκρασίας και ακραία κύματα καύσωνα: η διαφορά μεταξύ 1,5 °C και 2 °C
Σύμφωνα με ένα πολύ υψηλής ανάλυσης παγκόσμιο κλιματικό μοντέλο, θα έχει μεγάλη διαφορά στις επιπτώσεις, αν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 1,5°C ή 2°C.
Τα αποτελέσματα του μοντέλου χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό ενός δείκτη για το μέγεθος και ένταση των κυμάτων καύσωνα, που λαμβάνει υπόψη τόσο τη διάρκεια, όσο και την ένταση. Όσο υψηλότερος είναι αυτός ο δείκτης, τόσο πιο ακραίο είναι το κύμα καύσωνα. Έχουν διακριθεί τρεις τύποι κυμάτων: σοβαρά, ακραία και εξαιρετικά ακραία κύματα καύσωνα. Αυτοί οι τύποι συμφωνούν λίγο ή πολύ με τα κύματα καύσωνα που παρατηρήθηκαν, των Βαλκανίων (2007), της Γαλλίας (2003) και της Ρωσίας (2010) αντίστοιχα. Όλα αυτά τα κύματα καύσωνα είχαν οδηγήσει σε αυξημένη θνησιμότητα.
Οι θανατηφόρες κλιματικές συνθήκες που σχετίζονται με τον καύσωνα αναμένεται να αυξηθούν στις περισσότερες αναπτυσσόμενες τροπικές χώρες. Τα κύματα καύσωνα θα γίνουν πιο έντονα και πιο συχνά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε ήδη καλύψει σχεδόν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας των 1,5 °C μέχρι τώρα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας από 1,5 ° C σε 2 ° C θα διπλασιάσει τη συχνότητα των ακραίων φαινομένων στην πλειονότητα του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων τροπικών χωρών, των ηπειρωτικών Ηνωμένων Πολιτειών και των χωρών της Μεσογείου.
Εξαιρετικά κύματα καύσωνα, μεγέθους παρόμοιου ή υψηλότερου από εκείνο της Ρωσίας το 2010, αναμένεται να ενσκύψουν σε περιοχές ιδιαίτερα ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή, όπως η Αλγερία, η βορειοανατολική Αφρική και ο Αραβικός Κόλπος. Αυτές οι περιοχές έχουν αναγνωριστεί ως πολύ ευάλωτα μέρη για μελλοντική ανθρώπινη κατοίκιση, εξαιτίας ακραίων θερμοκρασιών.
Σε σύγκριση με την άνοδο της θερμοκρασίας κατά 2 ° C, ο περιορισμός της ανόδου σε 1,5 ° C, θα έχει ως αποτέλεσμα την έκθεση περίπου 1,7 δις λιγότερων ατόμων σε σοβαρά κύματα καύσωνα.
Οι ειδικοί ωστόσο, δεν είναι τόσο αισιόδοξοι για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Με την τρέχουσα τάση στις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, δηλώνουν ότι ακόμη και ο στόχος των 2 ° C είναι υπερβολικά αισιόδοξος.
Σε αυτή την περίπτωση, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο δείκτης είναι χρήσιμος για τον εντοπισμό περιοχών όπου απαιτούνται επειγόντως μέτρα προσαρμογής .
Πηγή: Daily Planet
Περισσότερα: