H Ανταρκτική λιώνει γρηγορότερα από ποτέ.
Ο ρυθμός έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία πέντε χρόνια και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, αυτό θα συμβάλει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά 25 εκατοστά, με καταστροφικές συνέπειες για πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.
Η πρώτη μελέτη προειδοποιεί επιπλέον, ότι εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα κατά την επόμενη δεκαετία, ο πάγος που λιώνει μπορεί να οδηγήσει σε συνολική αύξηση της στάθμης της θάλασσας περισσότερο από ένα μέτρο μέχρι το 2070. Αυτό, αν δεν ελεγχθεί, θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει στην κατάρρευση ολόκληρου του δυτικού Ανταρκτικού παγετώνα και σε εφιαλτική άνοδο κατά 3,5 μέτρα της στάθμης της θάλασσας.
Ο καθηγητής Andrew Shepherd, από το Πανεπιστήμιο του Λιντς και κύριος συγγραφέας της μελέτης για την επιτάχυνση της απώλειας πάγου, δήλωσε ότι η ταχύτητα τήξης των πάγων ήταν «εκπληκτική».
«Αυτό πρέπει να αποτελέσει λόγο ανησυχίας για τις κυβερνήσεις τις οποίες εμπιστευόμαστε για την προστασία των παράκτιων πόλεων και κοινοτήτων μας", πρόσθεσε ο Shepherd.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature, συμμετείχαν 84 επιστήμονες από 44 διεθνείς οργανισμούς και αποτελεί τον πληρέστερο απολογισμό του παγετώνα της Ανταρκτικής μέχρι σήμερα.
Η μελέτη δείχνει ότι πριν από το 2012, η Ανταρκτική έχανε πάγο σε σταθερό ρυθμό 76 δισ. τόνων ετησίως, που αντιστοιχούσε σε 0,2 εκατ. ετήσιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Ωστόσο, έκτοτε σημειώθηκε μια απότομη αύξηση, με αποτέλεσμα την απώλεια 219 δισ. τόνων πάγου ετησίως, που αντιστοιχεί σε 0,6 εκατ. ετήσιας ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
Η δεύτερη μελέτη, η οποία επίσης δημοσιεύεται στο Nature, προειδοποιεί ότι τελειώνει ο χρόνος για να σωθεί η Ανταρκτική και το μοναδικό οικοσύστημα της - με ενδεχομένως ολέθριες συνέπειες για τον κόσμο.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την πιθανή κατάσταση της Ανταρκτικής το 2070 κάτω από δύο σενάρια. Στο πρώτο λαμβάνονται επείγοντα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία του περιβάλλοντος και στο δεύτερο όπου οι εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται αμείωτες και η Ανταρκτική ανοίγει για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων.
Ο συγγραφέας καθηγητής Martin Siegert, από το Ινστιτούτο Grantham, δήλωσε: «Ορισμένες από τις αλλαγές στην Ανταρκτική είναι ήδη μη αναστρέψιμες, όπως η απώλεια κάποιων σημαντικών τμημάτων παγετώνα, αλλά υπάρχουν και πολλά που μπορούμε να αποτρέψουμε ή να αντιστρέψουμε.»
Εκτός από μεγάλη αιτία αύξησης της στάθμης της θάλασσας, οι επιστήμονες λένε ότι οι ωκεανοί γύρω από την Ανταρκτική αποτελούν βασικό "απορροφητήρα άνθρακα" - απορροφώντας τεράστιες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην άμβλυνση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Η Λουίζα Κασόν, της εκστρατείας «Προστασία της Ανταρκτικής» της Greenpeace, δήλωσε: «Οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν ένα ιστορικό βήμα προόδου τον Οκτώβριο φέτος, αν αποφασίσουν να δημιουργήσουν την Προστατευόμενη περιοχή της Ανταρκτικής, προστατεύοντας 1,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, η οποία θα είναι η μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στη Γη»
ΔΕΙΤΕ ΤΟ BINTEO : Timelapse shows Antarctic ice shelf collapse after battering from waves
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Antarctica Is Melting Away: More Than 3 Trillion Tons of Ice Vanished Since 1992
13 Ιουνίου 2018
Πηγή The Guardian
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Antarctic thaw quickens, trillions of tonnes of ice raise sea levels
- Antarctica has lost about 3 trillion metric tons of ice since 1992
- Antarctica Is Losing An Insane Amount of Ice. Nothing About This Is Good.
- Antarctica melting faster than ever before posing significant threat to coastal cities, according to major study
- Antarctic ice melting faster than ever:
Περισσότερα