Ημερίδα της ΡΑΕ για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. (συν. η παρουσίαση του καθ. Παπαθανασίου)

21 05 2020 | 07:15

Με μεγάλη επιτυχία και με την εντυπωσιακή συμμετοχή 674 διαδικτυακών επισκεπτών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Μαΐου 2020 η πρώτη διαδικτυακή Ημερίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) στην οποία παρουσιάστηκε η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για τις ανάγκες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σε μεσοπρόθεσμη βάση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ΕΔΣ).

Η Ημερίδα ανέδειξε την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την ένταξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΜΠ, υπολογίζεται ετησίως όφελος της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, -οι οποίοι συνεχάρησαν τη ΡΑΕ για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της διαδικτυακής Ημερίδας-, και ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε ότι, σύμφωνα και με τις απόψεις των Ευρωπαίων συναδέλφων του, η πανδημία προβάλλει επιτακτικά το ζήτημα της επιτάχυνσης των αποφάσεων για την πράσινη ενέργεια. «Χωρίς την αποθήκευση δεν μπορούμε να έχουμε την πράσινη μεταβολή που όλοι επιθυμούμε. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μία πράσινη χώρα γιατί εκτός όλων των άλλων έχει και τα φυσικά πλεονεκτήματα» υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Έκανε επίσης μνεία στην πολύ καλή συνεργασία που έχει με τη ΡΑΕ σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας «γίνεται καλή δουλειά, όλα τα θέματα προχωρούν με αρκετή ταχύτητα, δεδομένης της συνθετότητας της νέας κατάστασης λόγω του κορωνοϊού» ευχαριστώντας τον πρόεδρο της Αρχής γι’ αυτό.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς, τόνισε μεταξύ άλλων πως «είναι σαφές ότι η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή εξαρτάται πάρα πολύ από το θέμα της αποθήκευσης».Ανέφερε πως το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχοντας συμπεριλάβει ήδη τα αποτελέσματα μελετών για την αντλησιοταμίευση στο ΕΣΕΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση του πλαισίου των συστημάτων αποθήκευσης και για την εισαγωγή νέων προϊόντων για την συμμετοχή της ζήτησης και την εν γένει ενδυνάμωση των καταναλωτών. Επίσης τόνισε την σημασία της ενοποίησης των περιφερειακών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του διασυνοριακού εμπορίου στην διείσδυση των ΑΠΕ «Η πολύ καίρια ημερίδα της ΡΑΕ μας δίνει έναυσμα για να ολοκληρώσουμε τις πρωτοβουλίες μας» υπογράμμισε κλείνοντας το χαιρετισμό του ο κ. Θωμάς.

Στη δική της τοποθέτηση η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ανέφερε ότι στις προτεραιότητες της Γενικής Γραμματείας είναι η περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδότησης των ΑΠΕ στα υπόλοιπα στάδια και η προώθηση της εγκατάστασης συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν γίνεται να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους του ΕΣΕΚ χωρίς την ανάπτυξη σταθμών αποθήκευσης» τόνισε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι τα συστήματα αποθήκευσης αναμένεται τα επόμενα έτη να παίξουν σημαντικό ρόλο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είτε ως  κεντρικά συστήματα αποθήκευσης, είτε συνδυαζόμενα με σταθμούς ΑΠΕ, είτε ακόμα και μέσω των ηλεκτρικών οχημάτων. Ακολούθως η κυρία Σδούκου γνωστοποίησε πως η Γενική Γραμματεία σχεδιάζει την δημιουργία Ομάδας Εργασίας μαζί με τα στελέχη της ΡΑΕ και άλλων φορέων προκειμένου να εκκινήσει η διαμόρφωση του εξειδικευμένου θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου που θα διέπει τα συστήματα αποθήκευσης.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Δρ. Νικόλαος Μπουλαξής, τόνισε πως η μεγάλη συμμετοχή στη διαδικτυακή Ημερίδα της ΡΑΕ δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς για το θέμα. Πρόσθεσε πως «η αποθήκευση συναρτάται άμεσα, είναι συνυφασμένη, με την επίτευξη των στόχων των ΑΠΕ. Έχουμε φύγει από το «αν» απαιτείται αποθήκευση και βρισκόμαστε μπροστά στα βασικά ερωτήματα του «πόση αποθήκευση», «πού», με «ποια χαρακτηριστικά», και το «πότε», συναρτήσει της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Για το λόγο αυτό, η Αρχή αποφάσισε την εκπόνηση της μελέτης. Σημείωσε δε πως με τη διαδικτυακή αυτή ημερίδα ξεκινά συστηματικός δημόσιος διάλογος και διαβούλευση για ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για τη χώρα και τους στόχους υψηλής διείσδυσης ΑΠΕ που έχει θέσει, με απώτερη στόχευση στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού μας αποτυπώματος, ο οποίος θα πρέπει να καταλήξει πολύ σύντομα σε μέτρα πολιτικής, ειδικό πλαίσιο και συστήματα στήριξης της αποθήκευσης.

Την παρουσίαση της μελέτης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τίτλο «Ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων διείσδυσης ΑΠΕ της Ελλάδας» έκανε ο καθηγητής του ΕΜΠ, κ. Σταύρος Παπαθανασίου. Η μελέτη αποτίμησε το αντικειμενικό όφελος που παράγει για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας συνολικά και άρα για τον καταναλωτή η εισαγωγή αποθηκευτικών πόρων σημαντικής ικανότητας. Το όφελος αυτό υπερκαλύπτει το κόστος των σχετικών επενδύσεων και παράγει πλεόνασμα το μπορεί σε ετήσια βάση να διαμορφώνεται σε επίπεδα της τάξης των 100 εκ. €.

D

Διάγραμμα 1: Ετήσιο τελικό όφελος συστήματος από την εισαγωγή αποθήκευσης με συνδυασμό τεχνολογιών αντλησιοταμίευσης και συσσωρευτών. Έτος αναφορά το 2030 για το βασικό σενάριο του νέου ΕΣΕΚ.

Το ενδεδειγμένο μέγεθος αποθήκευσης συναρτάται στενά με τη διείσδυση ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής. Για τα προσδοκώμενα επίπεδα διείσδυσης ΑΠΕ του 2030, περί το 60% της τελικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η εγκατεστημένη ισχύς νέων αποθηκευτικών σταθμών ανέρχεται σε 1500-1750 MW, εκ των οποίων τα 500 MW ενδείκνυται να είναι ισχύς συσσωρευτών σχετικά περιορισμένης χωρητικότητας, το δε υπόλοιπο αντλησιοταμίευση σημαντικής αποθηκευτικής χωρητικότητας. Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε, ο συνδυασμός των δύο τεχνολογιών αποθήκευσης δημιουργεί συνέργειες και παράγει συνολικό όφελος που υπερβαίνει αυτό από τη μεμονωμένη ανάπτυξη των επιμέρους τεχνολογιών.

Το όφελος από την ανάπτυξη της αποθήκευσης μεγεθύνεται σε σενάρια ανάπτυξης των ΑΠΕ με έμφαση στα ΦΒ, όπως επίσης και σε καταστάσεις ακόμη πιο αυξημένης διείσδυσης πέραν του 2030. Σε συνθήκες χαμηλότερης ανάπτυξης των ΑΠΕ, όπως αναφέρθηκε, η αποθήκευση παράγει όφελος από διεισδύσεις της τάξης του 45-50%, με το ενδεδειγμένο μέγεθος να ανέρχεται σε περίπου 750-1000 MW, και πάλι ως συνδυασμός των δύο κύριων τεχνολογιών.

Τέλος επισημάνθηκε το γεγονός ότι οι επενδύσεις σε μεγάλα έργα αποθήκευσης δεν καθίστανται βιώσιμες από τη συμμετοχή και μόνο των έργων στις αγορές, χωρίς κατάλληλο πλαίσιο στήριξης. Για τον λόγο αυτό είναι σκόπιμο και αναγκαίο ο νέος Μόνιμος Μηχανισμός Ισχύος να έχει ειδική πρόβλεψη για αποθηκευτικούς σταθμούς. Ενώ επίσης συνιστάται το νέο πλαίσιο των υβριδικών σταθμών στα ΜΔΝ να περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τη μετάβαση των σταθμών σε αποθήκευση του ΕΔΣ μετά τη μελλοντική διασύνδεση των αυτόνομων συστημάτων.

Μετά την παρουσίαση της Μελέτης ακολούθησε διαδικτυακή συζήτηση, με εκπροσώπους της ενεργειακής αγοράς. Συμμετείχαν οι κύριοι: Ιωάννης Γιαρέντης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, Δρ. Γεώργιος Ιωάννου, Δ/νων Σύμβουλος ΕΧΕ ΑΕ, Αναστάσιος Μάνος, Δ/νων Σύμβουλος ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, Ιωάννης Μάργαρης, Αντιπρόεδρος ΑΔΜΗΕ ΑΕ, Δρ. Σπυρίδων Οικονόμου, Πρόεδρος ΚΑΠΕ, Γιώργος Περιστέρης, ΕΣΗΑΠΕ, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, ΕΣΕΠΗΕ, Γιώργος Κούβαρης, ΕΣΑΗ, Σωτήρης Χατζηεμανουήλ, ΔΕΗ ΑΕ, Παναγιώτης Παπασταματίου, ΕΛΕΤΑΕΝ, Κωνσταντίνος Βασιλικός, ΕΣΜΥΕ, Δρ. Στέλιος Λουμάκης, ΣΠΕΦ και Δρ. Σωτήρης Καπέλος, ΣΕΦ.

 

Οι εκπρόσωποι της ενεργειακής αγοράς συνεχάρησαν την Αρχή για την πρωτοβουλία της αυτή και χαρακτήρισαν τη μελέτη ως πολύτιμο εργαλείο για την καθοδήγηση της στρατηγικής της Πολιτείας στα θέματα αποθήκευσης και επισήμαναν την αναγκαιότητα άμεσης λήψης πρωτοβουλιών για τη στήριξη των σχετικών επενδύσεων.

Επισυνάπτεται η παρουσίαση της μελέτης.

 

 

 

 

20 Μαϊου 2020

ΡΑΕ

Συνοδευτικα Αρχεια