Οι G7 δαπανούν 100 δις. δολάρια ετησίως για επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, παρά τις δεσμεύσεις για το κλίμα.
Οι σημαντικότερες βιομηχανικές χώρες του κόσμου δαπανούν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να υποστηρίξουν την κατανάλωση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα παρά τις υποσχέσεις τους για την κατάργηση των επιδοτήσεων ορυκτών καυσίμων έως το 2025, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε εν όψει της συνάντησης των G7 στον Καναδά.
Η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες - γνωστές ως Ομάδα των Επτά (G7) - δεσμεύθηκαν το 2016 να σταματήσουν τη στήριξή τους για τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το 2025.
Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Overseas Development Institute - ODI της Βρετανίας, δαπανήθηκαν τουλάχιστον 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για την υποστήριξη ορυκτών καυσίμων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό το 2015 και το 2016.
«Οι κυβερνήσεις συχνά λένε ότι δεν έχουν δημόσιους πόρους για να στηρίξουν τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Shelagh Whitley, στο Thomson Reuters Foundation. «Αυτό που προσπαθούμε να δείξουμε είναι ότι οι πόροι αυτοί υπάρχουν, αλλά χρησιμοποιούνται αναποτελεσματικά».
«Η ομάδα των G7 έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν διαθέτουν συστήματα λογοδοσίας οδικούς χάρτες ή σχέδια για να γίνει έλεγχος αν τηρούν τις δεσμεύσεις τους», πρόσθεσε η Whitley, επικεφαλής του κλιματικού τμήματος του ODI.
Οι ερευνητές εξέτασαν και βαθμολόγησαν κάθε χώρα με δείκτες όπως η διαφάνεια, οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις, καθώς και η πρόοδός τους για τον τερματισμό της χρήσης, της υποστήριξης και της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.
Η Γαλλία κατέλαβε την υψηλότερη συνολική βαθμολογία, σημειώνοντας 63 πόντους στους 100, ακολουθούμενη από τη Γερμανία (62), τον Καναδά (54) και το Ηνωμένο Βασίλειο (47), ανέφερε η έκθεση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν τη χαμηλότερη βαθμολογία με 42 βαθμούς λόγω της υποστήριξής τους στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων και της απόσυρσής της από το παγκόσμιο σύμφωνο για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος το 2015 στο Παρίσι.
Η Βρετανία σημείωσε τη χαμηλότερη βαθμολογία στο επίπεδο διαφάνειας γιατί αρνείται ότι η κυβέρνησή της παρείχε επιδοτήσεις για ορυκτά καύσιμα, αν και υποστήριξε φορολογικές ελαφρύνσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με την έκθεση.
Η μελέτη, την οποία συνυπογράφουν η Oil Change International, το International Institute for Sustainable Development και το Natural Resources Defense Council, προέτρεψε τις κυβερνήσεις των G7 να θέσουν συγκεκριμένα σχέδια για να τερματίσουν τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2025, όπως είχαν υποσχεθεί.
«Αυτό που θα έπρεπε να είναι πολύ εύκολο να πραγματοποιηθεί από την άποψη της μεταφοράς δημόσιων πόρων από τα ορυκτά καύσιμα αλλού, δεν συμβαίνει ή όπου συμβαίνει, δεν συμβαίνει αρκετά γρήγορα", δήλωσε η Whitley του ODI
της Lin Taylor
4 Ιουνίου 2018
Πηγή : Thomson Reuters Foundation.