Πλήρης ανατροπή δεδομένων στην ηλεκτροπαραγωγή – Φουλ εισαγωγές, δουλεύουν όλο το 24ωρο οι μονάδες αερίου.

Εικόνα παντελώς διαφορετική από εκείνη που είχαμε συνηθίσει, καταγράφεται στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό, καθώς η πολύ μεγάλη πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου (κυρίως LNG), αλλά και οι ιδιαίτερα φθηνές τιμές στις οποίες κινείται η χονδρεμπορική αγορά ρεύματος στις γειτονικές χώρες, έχουν αλλάξει τις προτεραιότητες έγχυσης ρεύματος στο σύστημα.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΗΕΠ των τελευταίων εβδομάδων, η γενική εικόνα έχει ως εξής:

Οι εισαγωγές ρεύματος από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις της χώρας (Βουλγαρία, Ιταλία, Τουρκία, Αλβανία, Β. Μακεδονία) καλύπτουν κάτι λιγότερο από το 30% της συνολικής κατανάλωσης. Υπάρχουν μάλιστα ώρες που υπάρχουν προσφορές για μεγαλύτερες εισαγωγές αλλά έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες των διασυνδέσεων.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καλύπτουν επίσης, ανάλογα βεβαίως με τις καιρικές συνθήκες κάθε ημέρας, ποσοστό της κατανάλωσης που φτάνει και το 30% ή και παραπάνω.

Οι θερμικές μονάδες φυσικού αερίου των ανεξάρτητων παραγωγών, κατά κανόνα δεν μπαίνουν πλέον λίγες ώρες αιχμής, όπως συνέβαινε παλαιότερα, αλλά αντίθετα δουλεύουν όλο το 24ωρο, δίνοντας ιδιαίτερα ανταγωνιστικές προσφορές. Αυτό οδηγεί στο να καλύπτουν πάνω από το 30% της κατανάλωσης και να ρίχνουν την Οριακή Τιμή.

Αντίθετα η ΔΕΗ εμφανίζεται να καλύπτει με δική της παραγωγή (πέραν δηλαδή των εισαγωγών) πολύ μικρό ποσοστό της ημερήσιας κατανάλωσης, που κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από  το 10%. Το ποσοστό αυτό μάλιστα αφορά κυρίως τη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων (κάποιες εκ των οποίων πρέπει υποχρεωτικά να δουλέψουν για να καλύψουν τις τηλεθερμάνσεις των αντίστοιχων περιοχών) και λιγότερο τη λειτουργία υδροηλεκτρικών και φυσικού αερίου.

 

 

31 Μαρτίου 2020

energypress