Στόχοι ΑΠΕ: Κατώτερος των περιστάσεων ο συμβιβασμός.
Φαίνεται πως οι νομοθέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε μια συμβιβαστική συμφωνία για την πολιτική ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επόμενη δεκαετία, συμφωνώντας σε έναν στόχο 30-33% για το 2030, σύμφωνα με πηγές του Euractiv.
Οι διαπραγματευτές των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ - Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο - συμφώνησαν στο περίγραμμα των κατευθυντήριων γραμμών της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης νομοθετικών μέτρων για την καθαρή ενέργεια, που μεταξύ άλλων αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της ΕΕ κατά 40% στο τέλος της επόμενης δεκαετίας.
Οι συνομιλίες για την οριστικοποίηση της οδηγίας αναμένεται να ολοκληρωθούν κατά τη διάρκεια ενός τελευταίου γύρου διαπραγματεύσεων «τριμερούς διαλόγου» που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Ιουνίου.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε τον Ιανουάριο υπέρ της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 35% του ενεργειακού μίγματος της ΕΕ έως το 2030, θέτοντας το σκηνικό για αντιπαραθέσεις στις συνομιλίες καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ, είχαν δεχτεί στόχο 27% μόλις τον Δεκέμβριο του 2017.
Η Βουλγαρία, η οποία έχει αυτό το εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προήδρευσε των συνομιλιών την Πέμπτη και εκπροσώπησε τα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ στη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα πίσω από κλειστές πόρτες στο Στρασβούργο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοίμασε μια συμβιβαστική πρόταση μαζί με τη βουλγαρική Προεδρία, η οποία είχε δύο επιλογές:
- Στόχο 30-31% για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, που είναι πολύ χαμηλότερος από το αίτημα του Κοινοβουλίου για επίτευξη στόχου 35%, αλλά σε αντάλλαγμα, θα καλυφθούν τα περισσότερα από τα άλλα αιτήματά του Κοινοβουλίου - όπως η προώθηση της «αυτοκατανάλωσης» από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η θέσπιση ενός νομικά δεσμευτικού επιμέρους στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον τομέα θέρμανσης και ψύξης (το Κοινοβούλιο ζητάει ένα 2% ετήσια αύξηση που θα είναι νομικά δεσμευτική για τα κράτη μέλη της ΕΕ, από τον ενδεικτικό στόχο του 1% που πρότεινε η Επιτροπή).
- Στόχο 32-33%, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 αλλά το Κοινοβούλιο θα πρέπει να κάνει παραχωρήσεις για τις άλλες απαιτήσεις που αναφέρονται παραπάνω.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέφρασαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη δεύτερη επιλογή, ανέφερε η πηγή, υποστηρίζοντας ότι ο πρωταρχικός στόχος της πρώτης επιλογής ήταν πολύ χαμηλός σε σύγκριση με το αίτημα των βουλευτών του ΕΚ για την επίτευξη στόχου 35%.
«Είναι η πρώτη φορά που ένα ποσοστό 32-33% κατατίθεται στο τραπέζι», δήλωση η πηγή, εκφράζοντας αισιοδοξία για τις πιθανότητες ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την οδηγία κατά τη διάρκεια ενός τελικού γύρου "τριμερούς διαλόγου στις 13 Ιουνίου.
Η SolarPower Europe καταγγέλλει τον "εκβιασμό"
Η ανακοίνωση του σχεδίου απογοήτευσε τους υποστηρικτές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με την SolarPower Europe, να καταγγέλλει την πρόταση του Συμβουλίου ως πολιτικό «εκβιασμό».
Ο Stefano Lambertucci, από την ένωση Solar Heat Europe, αναρωτήθηκε πώς οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να επιτύχουν υψηλότερους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας "με λιγότερες ενέργειες" για τη μείωση του άνθρακα στον κλάδο θέρμανσης και ψύξης, ο οποίος αντιπροσωπεύει το μισό της συνολικής ζήτησης ενέργειας της ΕΕ.
Greenpeace : «Μουχλιασμένο σάντουιτς»
Ο Sebastian Mang, σύμβουλος για την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή πολιτική της Greenpeace, δήλωσε: «Η πρόταση του Συμβουλίου είναι σαν μουχλιασμένο σάντουιτς ή παίρνεις μπαγιάτικο ψωμί ή σάπιο περιεχόμενο. Χρειαζόμαστε σωστούς στόχους και επιταχυνόμενη δράση για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη από τις καταστροφικές κλιματικές αλλαγές. Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις μας προτείνουν να κρατήσουν το ένα και να πετάξουν το άλλο είναι μια πονηρή προσπάθεια να ξεφύγουν από την ευθύνη τους να πάρουν αποφάσεις», δήλωσε ο Μανγκ
31 Μαΐου 2018 (επικαιροποιήθηκε: 1 Ιουν 2018)
Του By Frédéric Simon | EURACTIV.com
Πηγή: Euractiv