Η ΡΑΕ έδωσε τις πρώτες άδειες για υβριδικά σε νησιά – Η Accusol και η EDF ανάμεσα στους επενδυτές.

10 03 2020 | 09:49

Την Γερμανική εταιρεία Accusol αφορούσε, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η αναφορά που έκανε χθες στο επενδυτικό φόρουμ του Βερολίνου ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με την οποία «εκδόθηκαν οι άδειες για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες, επί ελληνικού εδάφους».

Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στη συγκεκριμένη εταιρεία επειδή προφανώς βρισκόταν επί γερμανικού εδάφους και επειδή το φόρουμ αφορούσε κυρίως τις σχέσεις επενδυτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η Accusol είναι μία από τις εταιρείες που πήραν άδειες παραγωγής για υβριδικά από τη ΡΑΕ, αλλά δεν είναι η μόνη. Ανάμεσα στους επενδυτές, έργα των οποίων αδειοδοτήθηκαν, είναι η Γαλλική EDF με ισχυρή ενασχόληση στον κλάδο και μακρά παρουσία στη χώρα μας, αλλά και άλλες ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Οι σχετικές αδειοδοτήσεις έχουν «περάσει» από την Ολομέλεια της ΡΑΕ, αλλά δεν έχουν ακόμα εκδοθεί επίσημα. Η χορήγησή τους κατέστη δυνατή μετά τη νομοθέτηση από το ΥΠΕΝ της δυνατότητας να αδειοδοτεί η ΡΑΕ χωρίς να έχει αποφασιστεί το πλαίσιο για την τιμολόγηση της παραγόμενης ενέργειας. Το πλαίσιο αυτό μένει σε εκκρεμότητα και είναι θέμα του ΥΠΕΝ. Όμως δίνεται εν τω μεταξύ (και μέχρι την απόφαση για την τιμολόγηση) η δυνατότητα στους επενδυτές να συνεχίσουν τη διαδικασία αδειοδοτικής ωρίμανσης των επενδύσεών τους, κερδίζοντας έτσι χρόνο.

Για να δοθεί η άδεια παραγωγής, η ΡΑΕ έχει στείλει στον ΔΕΔΔΗΕ τις σχετικές μελέτες που έχουν καταρτίσει οι επενδυτές. Μετά την έγκριση του ΔΕΔΔΗΕ η ΡΑΕ προχωρά στη χορήγηση της άδειας παραγωγής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί για περίπου 40 άδειες, οι οποίες αθροίζουν αρκετές δεκάδες Μεγαβάτ ΑΠΕ και επίσης αρκετές δεκάδες Μεγαβάτ μπαταριών αποθήκευσης.

Άδειες για 9 νησιά στην Accusol 

Όπως προαναφέρθηκε, μία από τις εταιρείες που έλαβαν άδειες παραγωγής για υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και ταυτόχρονης δυνατότητας αποθήκευσης με συστήματα μπαταριών είναι η εταιρεία Accusol.

Η εταιρεία έλαβε άδειες για εγκατάσταση σε 9 νησιά, ανάμεσά τους η Πάτμος, η Κάσος, η Ανάφη, η Γαύδος κ.λπ. 

Η Accusol, δραστηριοποιείται σε στενή συνεργασία με τη Siemens, αποτελώντας ουσιαστικά μέρος του καινοτόμου βιομηχανικού τομέα της Siemens. Τεχνικός της σύμβουλος είναι το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καρλσρούης.

Για τη χρηματοδότηση των υβριδικών έργων στα ελληνικά νησιά έχει εξασφαλιστεί κοινοπρακτικό δάνειο έως 90 εκατ. ευρώ, από την Alpha Bank και την Siemens, με εγγύηση του Γερμανικού Δημοσίου μέσω του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων Heuler Hermes.

Πιλοτικό στην Κάρπαθο

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Γερμανική Accusol (διευθύνεται από τον ελληνογερμανό Γ. Θεοδωράκη) δραστηριοποιείται από το 2012 στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων, ενώ λειτουργεί ήδη πιλοτικό υβριδικό σύστημα στην Κάρπαθο, κατόπιν σύμβασης που έχει με τη ΔΕΗ.

Συγκεκριμένα, η αρχική εγκατάσταση του συστήματος BESS (Battery Energy Storage System) στον ΑΣΠ Καρπάθου είχε αποφασιστεί από το Συμβούλιο Διεύθυνσης της ΔΕΗ στα τέλη του 2016, όπως είχεγράψει το energypress.

Το σύστημα έχει παραχωρηθεί δωρεάν από τη γερμανική εταιρεία για τη δοκιμαστική αυτή λειτουργία, χωρίς να εγείρεται καμία ευθύνη ή απαίτηση αποζημίωσης από τη ΔΕΗ.

Το σύστημα BESS Accusol

Το σύστημα BESS (Battery Energy Storage System) είναι ένα σύστημα μπαταριών ιόντων λιθίου για την αποθήκευση ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ.

Το υβριδικό σύστημα υπόσχεται να προσφέρει την απαιτούμενη ευελιξία ώστε να εξισορροπείται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο η ζήτηση με την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, δεδομένης της αδυναμίας των συστημάτων ΑΠΕ να λειτουργούν συνεχώς, λόγω της άμεσης εξάρτησής τους από τις καιρικές συνθήκες.

Τα βασικά του μέρη είναι μια φωτοβολταϊκή γεννήτρια, μπαταρίες ιόντων λιθίου, converter/inverter, μια μονάδα ελέγχου και το πρόγραμμα διαχείρισης.

Το σύστημα λειτουργεί ως εξής: η ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ είτε διοχετεύεται απευθείας στο δίκτυο είτε αποθηκεύεται στη μπαταρία. Όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση ή οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν την παραγωγή, το σύστημα διοχετεύει ενέργεια στο δίκτυο μέσω των DC/AC μετατροπέων.

 

 

10 Μαρτίου 2020

energypress