Συμφωνία του Παρισιού: ένα χρόνο μετά την ανακοίνωση της αποχώρησης των ΗΠΑ από τον Τραμπ.
Την 1η Ιουνίου 2017 ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την εξόδο των ΗΠΑ από την ιστορική συμφωνία του Παρισιού για την αλλαγή του κλίματος.
Πριν προλάβει, όμως, να αποχωρήσει από το ηλιόλουστο Rose Garden, και η αντίδραση είχε ήδη αρχίσει.
Η εθελοντική συμφωνία, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από 2οC, ήταν «δρακόντειος» και θα προκαλούσε «χειροτέρευση της ποιότητα ζωής» για τους Αμερικανούς, δήλωσε ο Trump την 1η Ιουνίου του περασμένου έτους, προσθέτοντας "Εκλέχθηκα να εκπροσωπώ τους πολίτες του Πίτσμπουργκ και όχι το Παρίσι".
Σχεδόν αμέσως, ο δήμαρχος του Πίτσμπουργκ, Bill Peduto, απάντησε στο Twitter: «Σας διαβεβαιώνω ότι θα ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές της συμφωνίας του Παρισιού για τον λαό μας, την οικονομία και το μέλλον μας».
Την χρονιά που πέρασε, μια συμμαχία αμερικανικών πόλεων, Πολιτειών, επιχειρήσεων και πράσινων ομάδων προσπάθησε να καλύψει το κενό που άφησε η απόφαση του Trump να αποσύρει τον δεύτερο μεγαλύτερο ρυπαντή άνθρακα στον κόσμο από μια συμφωνία που αποσκοπούσε στη διατήρηση της βιωσιμότητας του πλανήτη.
Αυτός ο συνασπισμός έχει ζωή 12 μηνών κατά τη διάρκεια των οποίων οι επιτυχίες σε τοπικό επίπεδο, έχουν επισκιαστεί συχνά από τις προθέσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να καταστρέψει κάθε οικοδόμημα της πολιτικής για το κλίμα.
Το Πίτσμπουργκ είναι ένας από τους 405 δήμους, που εκπροσωπούν 70 εκατομμύρια Αμερικανούς, που έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία των Κλιματικών Δημάρχων.
Περισσότερες από 80 πόλεις των ΗΠΑ - μερικές, όπως το Σαν Ντιέγκο, που διοικούνται από Ρεπουμπλικάνους - έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν ενεργειακή κάλυψη κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μια ευρύτερη ομάδα αρκετών χιλιάδων επιχειρήσεων - συμπεριλαμβανομένων των Amazon, Levi Strauss & Co και Google -, πόλεις και πολιτείες δεσμεύτηκαν να ακολουθήσουν τους στόχους του Παρισιού μέσω του συνασπισμού We Are Still In, με επικεφαλής τον δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg και τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Τζέρι Μπράουν.
Ο Brown έχει επιτεθεί στην «απερίσκεπτη αδιαφορία» του Trump για την αλλαγή του κλίματος και δήλωσε ότι η Καλιφόρνια θα θέσει σε τροχιά δικούς της δορυφόρους παρακολούθησης του κλίματος, εάν οι Ρεπουμπλικανοί καταργήσουν τα επιστημονικά προγράμματα της NASA.
«Οι συλλογικές δεσμεύσεις των επιχειρήσεων και των πολιτειακών κυβερνήσεων έχουν στείλει ένα ισχυρό μήνυμα ότι δεν ευθυγραμμίζονται με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναφορικά με το κλίμα - και πρέπει να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα», δήλωσε η Heather Clarkson, επικεφαλής του Climate Group, το οποίο εφαρμόζει το Σύμφωνο Καθαρής Ενέργειας 100% στο οποίο συμμετέχουν εταιρείες όπως η Apple, η Kellogg's και η Visa.
Αυτή η αντίδραση στον Τραμπ και την πολιτική του, ώθησε κάποιες πόλεις να επιταχύνουν ρυθμούς σε ορισμένους τομείς - η Νέα Υόρκη πρόκειται να μετατρέψει σε ηλεκτροκίνητο όλο τον στόλο των λεωφορείων της και το Λος Άντζελες έχει υποσχεθεί να εγκαταλείψει την ηλεκτροπαραγωγή με καύση άνθρακα. Η Νέα Υόρκη έχει επίσης υποσχεθεί να αποεπενδύσει από τα ορυκτά καύσιμα και μήνυσε τις μεγαλύτερες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες για το ρόλο τους στην κλιμάκωση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, των καταιγίδων και των φυσικών καταστροφών.
Εν τω μεταξύ, πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και το Νιου Τζέρσεϊ έχουν αυξήσει τους στόχους για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ενώ αυξάνουν τη χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Οι περιβαλλοντικές ομάδες, ενισχυμένες από αύξηση δωρεών μετά την εκλογή του Trump, πιέζουν για κλείσιμο των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής από άνθρακα στις ΗΠΑ, με κάποια επιτυχία: περισσότερες από τις μισές εγκαταστάσεις άνθρακα που λειτουργούσαν το 2011 έχουν προγραμματιστεί για κλείσιμο, κυρίως λόγω του ανταγωνισμού από φθηνό φυσικό αέριο.
«Ο Trump σκότωσε την δυναμική που υπήρχε, οπότε τώρα πρέπει να την ξαναχτίσουμε» δήλωσε ο Bill McKibben, συνιδρυτής της κλιματικής ομάδας 350.org. «Είναι σπουδαίο να βλέπουμε τις πόλεις και τις πολιτείες να αναλαμβάνουν δράση. Η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι το μεγαλύτερο «κατόρθωμα» των άνθρωπων, οπότε σε ένα ορθολογικό κόσμο θα συνασπιζόμαστε όλοι για να το αντιμετωπίσουμε. Αλλά δεν ζούμε σε έναν ορθολογικό κόσμο, οπότε οι μικρές ομάδες πρέπει να καλύψουν το κενό.»
Οι εκπομπές από την παραγωγή ενέργειας των ΗΠΑ είναι στο χαμηλότερο σημείο της 25ετίας, λόγω των βελτιώσεων στην ενεργειακή απόδοση και την μείωση χρήσης του άνθρακα. Αλλά όταν θα απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες περικοπές εκπομπών για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι ΗΠΑ μάλλον δεν θα συνδράμουν αρκετά, καθώς μέχρι το 2025, οι ΗΠΑ πρόκειται να πετύχουν μόνο τις μισές μειώσεις εκπομπών που είχαν δεσμευτεί στη Συμφωνία του Παρισιού, σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Η διοίκηση του Trump απειλεί να συντρίψει την «επανάσταση» των πόλεων και Πολιτειών ακυρώνοντας τα πρότυπα εκπομπών των αυτοκινήτων, χαλαρώνοντας τους κανονισμούς γύρω από τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και γενικά στοχεύοντας στην κατάργηση του σχέδιου του Μπαράκ Ομπάμα για καθαρή ενέργεια. Ο Trump, ο οποίος εμφανίστηκε με κράνος ανθρακωρύχου κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, είχε δηλώσει ότι «έχει τερματίσει τον πόλεμο στον όμορφο καθαρό άνθρακα».
Η υπόσχεση του Trump να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού - η οποία δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα πριν το Νοέμβριο του 2020 λόγω απαιτούμενων περιόδων προειδοποίησης - δεν έχει προκαλέσει την ανατροπή της συμφωνίας. Αλλά έχει σίγουρα μετατοπίσει τη διεθνή δυναμική της συμφωνίας, παρά τις προσπάθειες των πόλεων και των Πολιτειών των ΗΠΑ να αντισταθμίσουν την απόφαση.
«Είναι καλή είδηση ότι άλλες χώρες δεν έχουν αποχωρήσει», δήλωσε ο Todd Stern, ο επικεφαλής των ΗΠΑ στις συνομιλίες στο Παρίσι. «Το κακό είναι ότι είναι πολύ επιζήμιο για τις ΗΠΑ. Ενώ λόγω της απουσίας των ΗΠΑ, βλέπουμε ορισμένες χώρες να προσπαθούν να υπαναχωρήσουν στα συμφωνηθέντα στο Παρίσι. Όταν ο μεγαλύτερος ιστορικά ρυπαντής, δεν είναι στην συμφωνία, αυτό προφανώς δεν είναι καλό.»
Πέρυσι, οι ΗΠΑ χτυπήθηκαν από τρεις άγριους τυφώνες που προκάλεσαν ζημιές ρεκόρ, υπενθυμίζοντας ότι ακόμα και αν οι κάποια από τα αποτελέσματα της πολιτικής του Trump αντισταθμίζονται, δεν θα είναι ποτέ αρκετά για να αποτραπούν όλες οι καταστροφικές συνέπειες.
«Ο καθένας κάνει ότι καλύτερό μπορεί, αλλά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή μοχλοί άσκησης εξουσίας στην Ουάσινγκτον», δήλωσε ο McKibben.
«Το πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή είναι ότι συνδέεται με το χρόνο. Η φυσική του πλανήτη δεν έχει πρόγραμμα αναμονής. Αν χάσουμε λίγα χρόνια, χάνουμε και ένα πόλο»
1 Ιουνίου 2018
Πηγή: THE GUARDIAN
περισσότερα: