Μάστιγα οι ακρίδες στο Κέρας της Αφρικής.

18 02 2020 | 14:15

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χωρίς την κατάλληλη εκστρατεία μέχρι τον Ιούνιο ο πληθυσμός των ακρίδων μπορεί να πολλαπλασιαστεί κατά 400 φορές και αυτό μόνο στο Κέρας της Αφρικής.

Η κρίση τείνει να πάρει χαρακτηριστικά μάστιγας. Αυτό σημαίνει ότι οι ακρίδες θα μπορούσαν να παραμείνουν σε συγκεκριμένες περιοχές για αρκετά χρόνια. Σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Κένυα η επιδρομή από τις ακρίδες είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 70 χρόνων.

«Οι ακρίδες χρειάζονται υγρό χώμα για τα αυγά τους και αυτές οι συνθήκες έχουν δημιουργηθεί από τρεις διαδοχικούς κυκλώνες, που είναι κάτι πολύ σπάνιο. Εξαρτάται αυτό από την κλιματική αλλαγή. Δεν μπορώ να το πω με βεβαιότητα. Οι καιρικές συνθήκες είναι μέρος της μεταβλητής» δήλωσε ο διευθυντής της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, Ντανιέλ Ντονάτι.

Χώρες που δεν βρίσκονται στο Κέρας της Αφρικής, όπως η Τανζανία και η Ουγκάντα έχουν πληγεί από τις ακρίδες για πρώτη φορά. Το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν επίσης κινδυνεύουν. Η παρουσία εξαιρετικά μεγάλων σμηνών από ακρίδες, που σε πολλές περιπτώσεις μπορούν να καταστρέψουν όλη την παραγωγή τροφίμων, που θα αρκούσε για τη Γερμανία, μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες στην ήδη εύθραυστη οικονομία της περιοχής. Οι προμήθειες σε τρόφιμα, αλλά και οι ζωές των ανθρώπων μπορεί να μπουν σε κίνδυνο.

«Αν η τιμή του γάλακτος αυξηθεί κατά ένα ευρώ για τους Ευρωπαίους πολίτες είναι κάτι που δεν έχει μεγάλη σημασία, όμως μια τέτοια αύξηση για τον πληθυσμό στο Κέρας της Αφρικής μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους και στα οικογενειακά τους έξοδα. Θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να αφήσουν τη γη τους, να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο» δήλωσε ο Ντονάτι.

Σε κάποιες περιοχές έχει κινητοποιηθεί ακόμα και ο στρατός προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Είναι όμως μια μάχη με το χρόνο, με την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΗΕ για τη γεωργία να ζητά 76 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε ψεκασμούς. Αυτή η βοήθεια όμως δεν φτάνει αρκετά γρήγορα.

«Πρέπει να γίνει πιο γρήγορα γιατί η πρόκληση, μια από τις τέσσερις προκλήσεις είναι να είμαστε έτοιμοι για τον νέο κύκλο αναπαραγωγής μέχρι το τέλος του Μαρτίου» δήλωσε ο Ντανιέλ Ντονάτι.

Οι ΗΠΑ έχουν αποδεσμεύσει 800.000 δολάρια και η ΕΕ έχει προσφέρει ένα εκατομμύριο ευρώ.

 

17 Φεβρουαρίου 2020

euronews