Δυτική Μακεδονία: Το Μάντσεστερ της Ελλάδας! - Ανοικτή επιστολή του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ Γ. Αδαμίδη.

12 02 2020 | 16:03

Στις 6 Μαρτίου του 1984 η νεοφιλελεύθερη Μάργκαρετ Θάτσερ ανακοινώνει το κλείσιμο 20 ορυχείων χαρακτηρίζοντας τα ζημιογόνα γεγονός που σημαίνει ότι 20.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά. Τον ίδιο μήνα το Βρετανικό Κοινοβούλιο εγκρίνει διατάξεις για πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων που βρίσκονται σε ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ για τους νεότερους προβλέπεται απόλυση, λαμβάνοντας ως αποζημίωση 1000 λίρες για κάθε χρόνο εργασίας.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2019 τριάντα πέντε χρόνια μετά «ο πολιτικός εγγονός» της Μάργκαρετ Θάτσερ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ ανακοινώνει το κλείσιμο όλων των ορυχείων και των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028 ενώ το Δεκέμβριο του 2019 με σχετικό ΦΕΚ ο χρόνος λειτουργίας των Λιγνιτικών Μονάδων περιορίζεται στο 2023, γεγονός που σημαίνει ότι 5.000 εργαζόμενοι θα μείνουν χωρίς δουλειά!!! Τον ίδιο μήνα το Ελληνικό Κοινοβούλιο εγκρίνει διατάξεις για τους εργαζομένους που προβλέπουν εθελουσία έξοδο και μετατάξεις σε υπηρεσίες του στενού και ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.

Οι λόγοι που επικαλείται ο Νεοφιλελεύθερος Πολιτικός για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων είναι δύο (2):

1ος  Οι Λιγνιτικές Μονάδες είναι «σκουπίδια» και ζημιώνουν την ΔΕΗ με τριακόσια εκατομμύρια ευρώ ετησίως και 

2ος  Η λειτουργία τους καταστρέφει τον πλανήτη.

Γι’ αυτούς τους λόγους Κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε την Δυτική Μακεδονία προκειμένου να εξαγγείλει μέτρα  για την ονομαζόμενη «Δίκαιη Μετάβαση». 

Η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου το Σαββατοκύριακο στη Δυτική Μακεδονία δεν ήταν επιτυχής. Και έτσι είναι γιατί όλα (σχεδόν) όσα ανακοινώθηκαν ως μέτρα υφίστανται ή έχουν ήδη ανακοινωθεί και αφετέρου γιατί η Ημερίδα που οργανώθηκε ήταν ένας βαρετός μονόλογος αντί του διαλόγου που θα έπρεπε να γίνει.

Διάλογος όμως με αποκλεισμούς και δυνάμεις καταστολής δεν μπορεί να γίνει!

Στο ξενοδοχείο που έγινε η κυβερνητική ..παράσταση διατυπώθηκαν «δεκάρικοι» και ευχές αντί για σχέδια και μέτρα.

Μέσα ήταν ο Χατζηδάκης, ο Άδωνις, ο Περιφερειάρχης, τα Εξαπτέρυγα της καταστροφής και δυο «καλόπιστοι»  Δήμαρχοι της περιοχής.

Έξω από το ξενοδοχείο ήταν η κοινωνία (φορείς, πολίτες, δήμαρχοι) και οι εργαζόμενοι που αγωνιούσαν πραγματικά για το μέλλον του τόπου τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Όλοι αυτοί που περίμεναν πειστικές απαντήσεις για το αύριο της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας , οι οποίες εξαρτώνται τόσο άμεσα και τόσο στενά από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Όλοι όσοι πιστεύουν ότι ακόμα και για πιο οργανωμένα κράτη η μετάβαση από ένα παραγωγικό μοντέλο σε ένα άλλο και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι εξαιρετικά δύσκολη αν όχι αδύνατη!

Πόσο εύκολη είναι η αλλαγή του μοντέλου όταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,  η ΔΕΗ συμμετέχει στο παραγόμενο ΑΕΠ της Δυτικής Μακεδονίας με ποσοστό που ξεπερνά το 40%  και όταν με κάθε θέση εργασίας της ΔΕΗ συνδέονται (εξαρτώνται) 3,8 θέσεις σύμφωνα με μελέτη του ΤΕΕ;   

Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά τα κυβερνητικά στελέχη ήρθαν να παίξουν ένα ανούσιο παιχνίδι (ευθυνών και λαθών) στις πλάτες μιας περιοχής που για έξι δεκαετίες έβαλε …πλάτη για την οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας!

Δυστυχώς, είναι απογοητευτικό επίσης να συνειδητοποιείς την ευκολία των γαλάζιων παιδιών που αλλάζοντας εύκολα «κοστούμι» ήταν το μεσημέρι στις συγκεντρώσεις στο εργοτάξιο της «Πτολεμαΐδας 5» και το βράδυ ήταν στις κομματικές εκδηλώσεις… Εκτός και αν επέλεξαν να φέρουν νωρίτερα το Τριώδιο…

Μπορούν οι κύριοι Χατζηδάκης και Γεωργιάδης να μας υποδείξουν ένα αντίστοιχο (και επιτυχές) παράδειγμα οικονομικής μετάβασης;

Δυστυχώς, δεν έχουν αντιληφθεί ότι η Δυτική Μακεδονία και η Αρκαδία κινδυνεύουν να έχουν την τύχη που είχε το Μάντσεστερ πριν από τριανταπέντε χρόνια. Εσωτερική μετανάστευση και τεράστιο κοινωνικό κόστος το οποίο τελικά πλήρωσαν πολύ ακριβά δύο γενιές.

«Ολόκληρες πόλεις στην Αγγλία μετατράπηκαν σε «βιομηχανικά ερείπια». Η ανεργία έφτασε μέχρι    60-70%. Πολλοί έκαναν λόγο για μια «απόλυτη κοινωνική καταστροφή». Η περιοχή ζούσε μια βίαιη μετάβαση. Ο αλκοολισμός  και η κατάθλιψη στις περιοχές που έκλεισαν τα ανθρακωρυχεία εκτινάχθηκαν σε δυσθεώρητα ύψη» (πηγή dailithess.gr).

Τέλος, στην εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά την επίσκεψη του Υπουργού κ. Χατζηδάκη  στην Πτολεμαΐδα V, αυτό που ήταν ορατό ήταν η ανησυχία των εργαζομένων και το αίσθημα αδικίας. Και όταν ακόμα υπήρχαν στιγμές έντασης, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και τα Σωματεία-Μέλη της έδειξαν ότι σέβονται και προασπίζουν το διάλογο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

 

 

 

11 Φεβρουαρίου 2020

energypress