Μπουλαξής: 6.000 MW ΑΠΕ σε λειτουργία στην Ελλάδα - Οι διασυνδέσεις θα "φέρουν" νέες περιοχές και νέες αδειοδοτήσεις στα νησιά.
Μια χρονιά με ιδιαίτερη δυναμική για τον κλάδο των φωτοβολταϊκών αναμένεται να είναι το 2020, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το πλήθος των αιτήσεων που κατατέθηκαν στον τελευταίο κύκλο υποβολής αιτήσεων, αυτόν του Δεκεμβρίου 2019.
Τα παραπάνω υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νικόλαος Μπουλαξής, μιλώντας στην ετήσια εκδήλωση του ΣΠΕΦ, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιανουαρίου στην Αίγλη του Ζαππείου.
Όπως ανέφερε και ο ίδιος, σήμερα βρίσκονται σε λειτουργία 6.000 MW, ενώ ο στόχος για το 2030, στα πλαίσια μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, είναι τα 15 με 16 χιλιάδες MW. Να σημειωθεί ότι μόλις στον τελευταίο κύκλο υποβολής αιτήσεων για νέα έργα, η συνολική ισχύς των αιτήσεων ανέρχεται σε 14.000 MW περίπου.
Μετρώντας ήδη περί τα 10 χρόνια ανάπτυξης της ηλιακής τεχνολογίας στη χώρα μας, ο κ. Μπουλαξής τόνισε πως από μια ακριβή και απρόσιτη τεχνολογία, τα φωτοβολταϊκά πλέον συνιστούν μια ανταγωνιστική τεχνολογία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ισάξια προς τα αιολικά, και μάλιστα με ισχυρές ενδείξεις για περαιτέρω βελτίωση ως προς την ανταγωνιστικότητά τους. «Αυτή η τεράστια μείωση του κόστους δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στη χώρα να αξιοποιήσει το ηλιακό της δυναμικό», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.
Σημαντική, επίσης, παράμετρο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και συγκεκριμένα για τον κλάδο, αποτελούν τα νέα έργα διασύνδεσης των νησιωτικών περιοχών, όπου η ταχεία ολοκλήρωσή τους θα δώσει την δυνατότητα να ανοίξουν νέες περιοχές και να αδειοδοτηθούν όλα τα έργα ΑΠΕ στις περιοχές αυτές.
Σε ότι αφορά το έργο της ΡΑΕ, ο πρόεδρος της Αρχής υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία σε μόνιμο προσωπικό και την ανάγκη προώθησης αλλαγών στο μισθολόγιο, προκειμένου να «μπορέσουμε να κρατήσουμε τους ειδικούς επιστήμονες που έχουμε».
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο τελειώνουν οι συμβάσεις 50 περίπου εργαζομένων και η ΡΑΕ θα μείνει με 21, μόλις, ειδικούς επιστήμονες, όταν μάλιστα είναι γνωστό το πρόβλημα της ανεπαρκούς στελέχωσης με ότι αυτό συνεπάγεται και σημαίνει για τον ρόλο που καλείται να επιτελέσει στο ενεργειακό σύστημα και τον τεράστιο όγκο δουλειάς που συσσωρεύει.
28 Ιανουαρίου 2020
energypress