Η βιομηχανία της μόδας αλλάζει, για να εναρμονιστεί με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών
Παρόλο που η βιομηχανία της μόδας έχει κατηγορηθεί σαν η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία ρύπανσης του πλανήτη - μετά από αυτή του πετρελαίου, η αξίας 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων βιομηχανία της μόδας στηρίζει περισσότερους από 60 εκατομμύρια εργαζομένους παγκοσμίως.
Δεδομένου, όμως, ότι αριθμός των καταναλωτών στις πόλεις αναμένεται να διπλασιαστεί φτάνοντας τα 2 δις μέχρι το 2025, αυξάνοντας έτσι και τις περιβαλλοντικές πιέσεις, αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του 2030, η οποία συνεπώς αγγίζει και τη βιομηχανία μόδας και κάνει σημαντική την προσαρμογή της.
Οι Στόχοι του 2030 αφορούν ένα μεγάλο φάσμα περιβαλλοντικών προβλημάτων που σχετίζονται με τη μόδα, από την ρύπανση με πλαστικά, μέχρι την κατανάλωση νερού, τα εργατικά δικαιώματα και πολλά άλλα σε όλα τα επίπεδα από το καταναλωτικό μέχρι και το βιομηχανικό επίπεδο. Από τους 17 Στόχους, η βιομηχανία μόδας σχετίζεται άμεσα με τουλάχιστον 8.
Στις 30 Μαΐου διεξάγεται μία ψηφιακή διάσκεψη κορυφής με τον τίτλο «Η Μόδα για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης: Βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και πράσινες ευκαιρίες απασχόλησης για τη νεολαία και τις γυναίκες». Σύμφωνα με τον Michael Stanley-Jones , υπεύθυνο διαχείρισης της Πρωτοβουλίας Δράσης για την Φτώχεια και το Περιβάλλον του ΟΗΕ, στο Ναϊρόμπι, που θα συμμετάσχει στη διάσκεψη, στόχος είναι η διερεύνηση βιώσιμων λύσεων για τη μόδα, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα προϊόντων που παράγονται από βιώσιμα υλικά, με περιβαλλοντικές μεθόδους παραγωγής και ολιστικά επιχειρηματικά μοντέλα.
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2016, η παραγωγή ειδών ένδυσης έχει διπλασιαστεί, οι αγορές ενδυμάτων έχουν αυξηθεί κατά 60% και η μέση διάρκεια χρήσης των ενδυμάτων έχει μειωθεί στο ήμισυ μεταξύ του 2000 και του 2014. Μια έκθεση του 2017 του Ίδρυματος Ellen MacArthur διαπίστωσε επίσης ότι η χαμένη αξία των υπολειμμάτων ραφής των ενδυμάτων λόγω κακής χρήσης και απουσίας ανακύκλωσης έφτασε τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
«Αγωνιζόμαστε ενάντια στο χρόνο για να βρούμε έναν καλύτερο τρόπο παραγωγής, χρήσης και διάθεσης ενδυμάτων», δήλωσε ο Stanley-Jones. Οι βιώσιμες λύσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν λιγότερο συχνή κατανάλωση, περιβαλλοντικά υπεύθυνη παραγωγή, ανακύκλωση χρησιμοποιημένων υφασμάτων και προώθηση μιας "ανθεκτικής, επαναχρησιμοποιούμενης και φιλικής προς το περιβάλλον" μόδας.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εάν η μετατροπή προς μια βιώσιμη βιομηχανία μόδας δεν υλοποιηθεί σύντομα, προβλέπεται αύξηση κατά 60% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και των αποβλήτων της βιομηχανίας μόδας μέχρι το 2030.
Η βιομηχανία μόδας πρέπει να κάνει έλεγχο του αποτυπώματος της αναφορικά με την κατανάλωση νερού και ενέργειας, να εφαρμόσει ανακύκλωση κλειστού βρόχου, να προωθήσει χρήση βιώσιμων υλικών, να επιβάλλει έλεγχο της υπερπαραγωγής, να επιτύχει διαχείριση των αποβλήτων καθώς και της δραστικής μείωσης της αποψίλωσης που συμβαίνει όταν τα δάση μετατρέπονται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την παραγωγή φυτικών ινών.
Για την επίτευξη του δύσκολου αυτού έργου, κίνητρα όπως η πράσινη χρηματοδότηση μπορεί να είναι απαραίτητα, δήλωσε ο Stanley-Jones.
Περισσότερα για την ψηφιακή σύνοδο κορυφής «Η Μόδα για τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης: Βιώσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και πράσινες ευκαιρίες απασχόλησης για τη νεολαία και τις γυναίκες»
24 Μαίου 2018
Της Grace Susetyo
Πηγή: Landscape News
Περισσότερα:
- Ellen MacArthur Foundation – A New Textiles Economy: Redesigning Fashion’s Future
- McKinsey & Company – Style That’s Sustainable: A New Fast-Fashion Formula
- Business of Fashion – Fashion’s 7 Priorities to Achieve Sustainability
- Forbes – Making Climate Change Fashionable: The Garment Industry Takes On Global Warming
- The Guardian – Despite the Sustainable Apparel Coalition, There’s A Lot You Don’t Know About That T-Shirt
- Q+A: Indonesian community enterprises partner to realize U.N. development goals through fashion