Θωμάς: Στόχος του νομοσχεδίου να φύγει η ΔΕΗ από την πολιτική διαχείριση – Να γίνει η Ελλάδα εξαγωγέας ανανεώσιμης ενέργειας.

22 11 2019 | 08:49

Στα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου της κυβέρνησης αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός ΠΕΝ, Γεράσιμος Θωμάς, κατά την τέταρτη συνεδρίαση της επιτροπής παραγωγής και εμπορίου της Βουλής, απαντώντας ταυτόχρονα σε ερωτήσεις των βουλευτών.

Ο κ. Θωμάς τόνισε πως σκοπός του νομοσχεδίου είναι να φύγει η ΔΕΗ από την πολιτική διαχείριση και να λειτουργεί σαν Α.Ε., ανταγωνιστικά. “Σε αυτά τα πλαίσια, θα ήταν παράδοξο να περιέχει ο νόμος στοιχεία για το πόσοι ακριβώς θα πάρουν εθελούσια ή θα προσληφθούν”, ανέφερε για να προσθέσει ότι η κινητικότητα των εργαζομένων θα λύσει πολλά προβλήματα.

Παράλληλα, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι “οι επιτροπές προσλήψεων δημιουργούν εγγυήσεις. Ο ΑΣΕΠ παραμένει ως εγγύηση σε δύο στάδια”.

Στα θέματα των ΑΠΕ και του δικτύου, ο κ. Θωμάς είπε ότι “ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε προμήθειες και έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για ΑΠΕ και στην Άρτα. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε εκεί ένας απαραίτητος υποσταθμός”.

Αναφορικά με το στόλο οχημάτων της ΔΕΗ, ο κ. Θωμάς είπε ότι “η ΔΕΗ πρέπει να έχει οχήματα για να κάνει τη δουλειά της και πρέπει να περάσει στην εποχή του ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Σχετικά με την ηλεκτροκίνηση είπαμε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα και την άνοιξη θα επιστρέψουμε με νέα άρθρα για ΑΠΕ και ηλεκτροκίνηση με τη συνδρομή των δύο επιτροπών”.

Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα χώρα εξαγωγής ανανεώσιμης ενέργειας

Παράλληλα, ο κ. Θωμάς μίλησε σήμερα  στο 24ο Εθνικό Συνέδριο "Ενέργεια και Ανάπτυξη" του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης για το "φιλόδοξο αλλά υλοποιήσιμο σχέδιο για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που θα μετασχηματίσουν τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης".

Το σχέδιο, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, περιλαμβάνει ετήσιες επενδύσεις της τάξης του 5% επί του ΑΕΠ σε έργα υποδομών, γεωργίας και βιομηχανίας, που θα δημιουργήσει εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και θα τερματίσει την πολυετή λιτότητα, χωρίς την ανάγκη της αύξησης της φορολογίας και προέβλεψε ότι θα το υποστηρίξουν όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ έως τα τέλη του έτους.

"Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί μπροστά στις εξελίξεις και να μην είναι ο ουραγός της Ευρώπης", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θωμάς.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νέο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας-ΕΣΕΚ, που, όπως είπε, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των προσεχών δέκα ημερών και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει εργαστεί πολύ για να υπάρξουν ορισμένες σημαντικές αλλαγές στο τελικό κείμενό του.

"Η χώρα χρειάζεται μια Εθνική Ενεργειακή Πολιτική για την επόμενη δεκαετία, κάτι που θα της επιτρέψει να αποκτήσει ηγετικό ρόλο στην ΝΑ Ευρώπη", όπως είπε. Ο κ. Θωμάς έκανε επίσης, μνεία στις ΑΠΕ, λέγοντας πως προβλέπεται να αυξηθεί στο 35% η διείσδυσή τους στο ενεργειακό μείγμα έως το 2030, μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος επενδύσεων και υπογράμμισε ότι το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ορατό μέλλον, θα καλύπτεται από μονάδες ΑΠΕ.

Αναφέρθηκε ακόμη, στο ζήτημα της ενεργειακής αποδοτικότητας, για την οποία θα υπάρξει, όπως είπε, σύντομα, ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα, καθώς και στην απολιγνιτοποίηση, η οποία θα είναι εμπροσθοβαρής.

"Το πνεύμα καινοτομίας που έφερε παλαιότερα ο λιγνίτης στην Ελλάδα, θα πρέπει να το επαναλάβουμε, τώρα, με τις ΑΠΕ", είπε ο κ. Θωμάς και πρόσθεσε: "Πρέπει να κάνουμε την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο για την περιοχή και εξαγωγική χώρα ανανεώσιμης ενέργειας". Τέλος, ο υφυπουργός σημείωσε πως οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση δεν αποτελούν κόστος, αλλά ευκαιρία και πρόσθεσε: "Πρέπει να είμαστε τολμηροί στις αποφάσεις μας και να δρομολογήσουμε δραστικές λύσεις".

 

 

 

 

21 Νοεμβρίου 2019

energypress