Σε τρία +1 μεγάλα projects αιολικών του ομίλου Κοπελουζου μπαίνουν οι Κινέζοι της China Energy - Τι προβλέπει η χθεσινή συμφωνία για τα έργα σε Θράκη, Μάνη, Τρίκορφο, Κρήτη.
Τις κοινές επενδύσεις επί ελληνικού εδάφους του ομίλου Κοπελούζου και της China Energy Investment, σε Θράκη, Τρίκορφο στο Δήμο Καρύστου, Μάνη και Κρήτη, φιλοξενεί ο κατάλογος μιας από τις βασικές συμφωνίες που υπεγράφησαν χθες κατά την επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Σι Τζιπινγκ στην Αθήνα.
Συγκαταλέγονται σε μια από τις συμφωνίες που υπέγραψε ο Άδωνις Γεωργιάδης, και αφορούν μαζι με αλλα projects, ενεργειακά και μη (όπως π.χ. η επέκταση του τερματικού του ΟΛΠ), την εξιδείκευση του επικαιροποιημένου "Πλαισίου Συνεργασίας 2020-2022" μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, που είχε συμφωνήσει τον Οκτώβριο ο υπουργός στο Πεκίνο.
Τα τέσσερα αιολικά έργα είναι μέρος της στρατηγικής συνεργασίαςπου είχαν συνάψει τον Ιούλιο του 2018 η κινεζική εταιρεια με τον όμιλο Κοπελούζου για είσοδο της China Energy στο μετοχικό κεφάλαιο σημαντικού χαρτοφυλακίου αιολικών πάρκων, ισχύος 1.500 MW που αναπτύσσει ο ελληνικός όμιλος.
Στο αιολικό πάρκο της Θράκης, για παράδειγμα, που βρίσκεται πλέον σε λειτουργία, η China Energy, έχει μπει στο μετοχικό του κεφάλαιο με ποσοστό 75%, ενώ κινητικότητα καταγράφεται και στα υπόλοιπα τρία έργα, που αναμένεται να επιταχυνθεί μετά και την υπογραφή της χθεσινής συμφωνίας.
Τα έργα αποτελούν τμήμα μιας λίστας με συνολικά έξι projects, ενεργειακά και μη, (π.χ. πρόθεση αύξησης ποσοστού State Grid στον ΑΔΜΗΕ, ηλιοθερμικό MINOS, έργο αποτέφρωσης απορριμάτων στη Ρόδο, επέκταση τερματικού ΟΛΠ) που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η συμφωνία, αποκαλούνται "έργα αμοιβαίου οφέλους και κοινής ανάπτυξης". Κι αυτό, καθώς θεωρούνται σχέδια όπου η Ελλάδα και η Κίνα αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία, με τον σχετικό κατάλογο να αποτελεί "οιονεί εντολή" προς τις κινεζικές εταιρείες να εξετάσουν σε αυτά την συμμετοχή τους.
Σημειωτέον ότι τo μνημόνιο του 2018 μεταξύ ομίλου Κοπελούζου και China Energy προέβλεπε συνολικές επενδύσεις ύψους έως 3 δισ ευρώ, ποσά φυσικά στα οποία συνυπολίζονταν και το σενάριο εξαγοράς των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (Μελίτη, Μεγαλόπολη), για τις οποίες τότε οι δυο όμιλοι, είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Ηλικίας σχεδόν δύο ετών, η China Energy συστάθηκε το Νοέμβριο του 2017, μετά από την συγχώνευση της China Guodian Corporation και της Shenhua Group. Ξεκίνησε με μετοχικό κεφάλαιο 132 δισ. κινεζικά RMB (17,028 δισ. ευρώ), με συνολικά περιουσιακά στοιχεία ύψους 1.826,35 δισ. κινεζικά RMB (235,6 δισ. ευρώ), 66 θυγατρικές και 350.000 υπαλλήλους. Το 2018 κατετάγη στην 101η θέση της λίστας του Fortune Global 500, και παρ’ ότι διατηρεί μεγάλη εξάρτηση από τον άνθρακα, τα τελευταία χρόνια κάνει πολύ σημαντικά ανοίγματα στις ΑΠΕ.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, διαθέτει πλέον ένα χαρτοφυλάκιο επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, εγκατεστημένης ισχύος 36,67 GW, που περιλαμβάνει αιολικά, ηλιακά, βιομάζα, και γεωθερμία. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για αιολικά (35,89 GW), ενώ τα υπεράκτια πάρκα ξεπερνούν τα 8 GW. Διαθέτει 7 εταιρείες εισηγμένες στα χρηματιστήρια στη Shanghai και στη Shenzhen και 3 εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Hong Kong.
12 Νοεμβρίου 2019
energypress