Χατζηδάκης: Έρχονται τρία πακέτα μέτρων να ρυθμίσουν τον κόσμο των ΑΠΕ - Την επόμενη εβδομάδα στο Υπ. Συμβούλιο το ν/σ για την ΔΕΗ.
Βασική επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι να υπάρξει μια σαφής πράσινη ατζέντα, θέτοντας επί τάπητος όλα τα θέματα που αφορούν την ταχεία διασύνδεση των ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση, την ενεργειακή εξοικονόμηση και την απολιγνιτοποίηση, όπως τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξη που έδωσε στους δημοσιογράφους Θοδωρή Παναγούλη και Χάρη Φλουδόπουλο, στα πλαίσια του συνεδρίου του energypress το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα.
Ειδικότερα, η απολιγνιτοποίηση έρχεται να απαντήσει τόσο σε περιβαλλοντικές όσο και οικονομικές στοχεύσεις, όπως ανέφερε. Με την πρώτη κατηγορία να είναι προφανής, η δεύτερη αφορά την μεγάλη επιβάρυνση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έχει η ΔΕΗ από την λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων και των παρεπόμενων χρεώσεων σε δικαιώματα CO2.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε πως βασικός άξονας της ενεργειακής μας πολιτικής είναι η απολιγνιτοποίηση και πρόθεση του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι να αποτυπωθούν σε άμεσες δράσεις μέσα από το ΕΣΕΚ που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του χρόνου. Εκεί θα υπάρχουν και συγκεκριμένες προτάσεις και χρονοδιαγράμματα για την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, με τον Υπουργό να δηλώνει ότι η σχετική διαδικασία απόσυρσης ενδέχεται να ξεκινήσει εντός του 2020.
Την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί το νομοσχέδιο για την ΔΕΗ όπου και θα έχουμε κάποιες πρώτες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη συνέχεια θα υπάρχει και ένα πακέτο με προτάσεις της ΡΑΕ που έχει δουλέψει σε αυτήν την κατεύθυνση. Κατόπιν θα υπάρξει και ένα τρίτο πακέτο σε σχέση με την απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου για τις ΑΠΕ και το οποίο θα αφορά μια ευρύτερη παρέμβαση μέρος της οποίας θα αποτελούν τα αδειοδοτικά ζητήματα των ΑΠΕ. Άλλα θέματα που θα περιλαμβάνει το εν λόγω πακέτο μέτρων είναι ρυθμιστικά θέματα σχετικά με χρήσεις γης, περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις κα.
Επιπρόσθετα, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως το Υπουργείο έχει σκοπό να νομοθετήσει για τις μονάδες ΑΠΕ που δεν χρειάζονται λειτουργική ενίσχυση να μπορούν να συμμετέχουν απευθείας στην αγορά και σε δεύτερο χρόνο, οι μονάδες που είναι πάνω από 250 MW να τίθενται εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας. Το τελευταίο μέτρο λαμβάνεται προς αποφυγήν νόθευσης του ανταγωνισμού και για το λόγο αυτό σκέψη και πρόθεση του υπουργείου είναι οι μονάδες αυτές να εντάσσονται σε ένα διαφορετικό ρυθμιστικό πλαίσιο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με την ΔΕΗ, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε πως βασικός άξονας του business plan της ΔΕΗ είναι η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ της εταιρείας όπου μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια θα αριθμεί 1 GW εγκατεστημένης ισχύος. Πρόκειται τόσο για νέα έργα ΑΠΕ είτε μόνη της είτε σε συμπράξεις με ιδιώτες όσο και για διαδιακασίες repowering υφιστάμενων έργων.
Ενημέρωσε, ακόμη, το ακροατήριο ότι σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί ο τρόπος κοστολόγησης των υβριδικών μονάδων και των συστημάτων αποθήκευσης. Θα απεμπλακούν στο μεταξύ οι αιτήσεις για άδειες παραγωγής υβριδικών μονάδων από την κοστολόγηση τους, ώστε να προχωρήσουν αδειοδοτικά.
Τέλος, σε σχετική ερώτηση για τα offshore αιολικά πάρκα, ανέφερε πως την προηγούμενη εβδομάδα είχε συνάντηση με την νορβγηγική Equinor, ενώ αποκάλυψε πως αξιόλογο ενδιαφέρον έχει εκφράστει από αμερικανική εταιρεία, το όνομα της οποίας δεν αποκάλυψε.
24 Οκτωβρίου 2019
Οι τρεις ειδήσεις που έβγαλε ο Κ. Χατζηδάκης στο συνέδριο του Energypress
Ο υπουργός ενέργειας αποδέχθηκε την πρόσκληση του Energypress και δέχθηκε τη ζωντανή “ανάκριση” του Θοδωρή Παναγούλη και του Χάρη Φλουδόπουλου, που επικεντρώθηκε σε θέματα των ΑΠΕ και της πράσινης ενέργειας. Οι απαντήσεις του ΥΠΕΝ περιείχαν και φρέσκες ειδήσεις, κυρίως για το σκέλος των αδειοδοτήσεων. Τι είπε;
Είδηση πρώτη: οι μονάδες ΑΠΕ που δε θα έχουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης θα εντάσσονται αυτόματα στην αγορά. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι οι παραγωγοί που θεωρούν ότι μπορούν να βρουν στην αγορά καλύτερες τιμές από τους διαγωνισμούς και “κρατούν” τα έργα τους. Εδώ μαζί με τα πράσινα πιστοποιητικά για τα οποία μίλησε χθες ο πρόεδρος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης, δίνοντας μάλιστα και τα πρώτα στοιχεία για τους προμηθευτές που αγόρασαν εγγυήσεις προέλευσης, δημιουργούνται έξτρα κίνητρα.
Είδηση δεύτερη: τα μεγάλα πάρκα άνω των 250 μεγαβάτ δε θα μετέχουν στους διαγωνισμούς καθώς έτσι νοθεύεται ο ανταγωνισμός και θα προωθούνται με ειδικό πλαίσιο που θα αποφασιστεί. Και εδώ υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, που μέχρι στιγμής δε μπορούσε να μετουσιωθεί σε πράξη. Η αγορά έχει επισημάνει τη κεφαλαιώδη σημασία των μεγάλων πρότζεκτ για την υλοποίηση του στόχου 35% για τις ΑΠΕ το 2030.
Είδηση τρίτη: Θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για δύο ειδικές κατηγορίες, πρώτα για τις υβριδικές μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και στη συνέχεια για τα offshore αιολικά. Για τα υβριδικά καταρχάς θα απεμπλακεί η αδειοδότηση από την κοστολόγηση της ενέργειας, ώστε να προχωρήσουν οι αδειοδοτήσεις. Και παράλληλα θα ξεκινήσει η δημόσια διαβούλευση για την κοστολόγηση. Σε ό,τι αφορά τα offshore και εδώ θα υπάρξουν πρωτοβουλίες ώστε να αξιοποιηθεί το διεθνές ενδιαφέρον που υπάρχει για επενδύσεις στον τομέα.
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι εκτός από τις ρυθμίσεις για τις ΑΠΕ που περιλήφθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης, θα υπάρξει δεύτερο κύμα αλλαγών στις αδειοδοτήσεις ΑΠΕ στη βάση των προτάσεων της ΡΑΕ ενώ θα ακολουθήσει και τρίτη παρέμβαση σε θέματα χωροταξίας που θα περιλαμβάνει και θέματα χωροταξίας ΑΠΕ.
*Χρήστος Στεφάνου
25 Οκτωβρίου 2019
energypress