«Μία αθόρυβη εξαφάνιση» στην Κένυα

20 05 2018 | 14:20

Η λίμνη Baringo παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό δείγμα φυσικού κάλλους: κόκκινα βράχια, γαλαζοπράσινες πηγές, και καταπράσινους λόφους. Ο ζωολόγος Kochulem τη βλέπει ως ένα τέλειο βιότοπο για καμηλοπαρδάλεις.

 

λιμνη

"Το μόνο πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα είδη εξαφανίστηκαν από αυτή την περιοχή λόγω λαθροθηρίας", λέει. Πριν από πολλές δεκαετίες, αυτό ήταν το σπίτι της καμηλοπάρδαλης του Rothschild. Λόγω λαθροθηρίας και συγκρουόμενων συμφερόντων, εξαφανίστηκαν από αυτήν την περιοχή της Κένυας για περίπου 70 χρόνια. Μία έρευνα του 2016 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% του πληθυσμού σε ολόκληρη την ήπειρο είχε εξαφανιστεί σε μια γενιά, ενώ η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) τις κατατάσσει ως "ευάλωτο είδος" στον δείκτη ειδών υπό απειλή.

Το 2012, περιβαλλοντολόγοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα διάσωσης ειδών που κινδύνευαν. Μετέφεραν  οχτώ καμηλοπαρδάλεις από άλλα μέρη της Κένυας, σε ένα νησί 40.000 στρεμμάτων στη μέση της λίμνης Baringo. Αυτή τη στιγμή, μόνο έξι καμηλοπαρδάλεις είναι στο νησί, καθώς η μία στραγγαλίστηκε από πύθωνα, ενώ η άλλη πέθανε από κακή διατροφή ή πνευμονία, σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους. «Αυτό που έχουμε μάθει εδώ, είναι πως οι καμηλοπαρδάλεις απαιτούν πολλή φροντίδα. Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να ξεκινήσουν να αναπαράγονται. Ο κόσμος συνήθως περιμένει πρώτα να συμβεί η τραγωδία πριν αναλάβει δράση», προσθέτει ο Kochulem.

Το Κέντρο Καμηλοπάρδαλης στο Ναϊρόμπι είναι ένας από τους παλαιότερους οργανισμούς προστασίας καμηλοπάρδαλης στον κόσμο. Όταν ιδρύθηκε το 1979, στην Κένυα ειχαν απομείνει μόνο 150 καμηλοπαρδάλεις Rothschild.

καμηλοπαρδαλη

Ο Stanley Kosgey, υπεύθυνος για την εκπαίδευση στο κέντρο, λέει ότι τα γεννικά τα  ψηλότερα ζώα δεν έτυχαν της ίδιας προσοχής από τους υπερασπιστές των άγριων ζώνω και τις κυβερνήσεις όπως τα άλλα μικρότερα αφρικανικά θηλαστικά. «Οι καμηλοπαρδάλεις βιώνουν αυτό που αποκαλώ σιωπηλή εξαφάνιση», καταλήγει.

Τέλος, σημειώνει πως εκτός από τη λαθροθηρία που έχει απειλήσει το είδος, μεγάλη απειλή αποτελεί η κλιματική αλλαγή που συνεπάγεται μεγαλύτερες ξηρασίες και νέες ασθένειες, καθώς και η αποψίλωση των δασών, λόγω του οι καμηλοπαρδάλεις απαιτούν πολύ χώρο και βλάστηση για να επιζήσουν.

 

29 Απριλίου 2018

Toυ Eyder Peralta

Πηγή: npr