Πρωτοποριακό ερευνητικό έργο για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας από ΡΑΕ και ΕΜΠ.
Ένα πρωτοποριακό ερευνητικό έργο στο οποίο συμμετέχει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Ελλάδας μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Δήμο Μετσόβου, το λεγόμενο «STEP-IN - Using Living Labs to roll out Sustainable Strategies for Energy Poor Individuals)» με αντικείμενο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο παρουσίασε η Δρ. Λευκοθέα Παπαδά, στέλεχος της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτών & Περιβάλλοντος και Λιανικών Αγορών της ΡΑΕ, κατά τη χθεσινή εσπερίδα της Αρχής στη ΔΕΘ.
Η κα. Παπαδά ανέλυσε τα βασικά αίτια εμφάνισης του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας και τις ιδιαιτερότητες αυτού στην ελληνική επικράτεια αλλά και στις ορεινές περιοχές.
Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών που πλήττονται από αυτή.
Εν συνεχεία, παρουσίασε τη μεθοδολογική προσέγγιση του ερευνητικού έργου STEP-IN και τα προσδοκόμενα οφέλη από τη λειτουργία των εργαστηρίων διερεύνησης (Living Labs), που λαμβάνουν χώρα σε τρεις διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουγγαρία), διαφορετικού ενεργειακού προφίλ η καθεμιά.
Ειδικά για την ελληνική περίπτωση μελέτης, παρουσίασε ενδεικτικά αποτελέσματα από την πρώτη έρευνα βάσης, που πραγματοποιήθηκε στον οικισμό του Μετσόβου, την υπό εξέταση περιοχή μελέτης.
Τέλος, επεσήμανε τη σημαντική υστέρηση στο κομμάτι της αποτελεσματικής αντιμετώπισης του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας και την αναγκαιότητα εξειδικευμένης ενεργειακής πολιτικής σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
10 Σεπτέμβριου 2019
energypress