Η Ρωσία με πλωτά πυρηνικά εργοστάσια στην Αρκτική για περισσότερο πετρέλαιο. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά?

15 05 2018 | 09:31

Ενός κακού μύρια έπονται.

Εξ αιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη από την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που είναι η συνέπεια της καύσης ορυκτών καυσίμων, μεγάλο μέρος του πάγου που υπήρχε στην Αρκτική έχει λειώσει, καθιστώντας ευκολότερη την εξερεύνηση για περισσότερους υδρογονάνθρακες, ώστε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κ.ο.κ.

Αν βρίσκετε αυτό το σενάριο παρανοϊκό, δεν είστε μόνοι.

"Περιεργότερο και περιεργότερο", όπως θα μπορούσε να αναφωνήσει η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων.(«Curiouser and curiouser Cried Alice - she was so much surprised, that for the moment she quite forgot how to speak good English.)


Η Ρωσία, η οικονομία της οποίας εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την πώληση ορυκτών καυσίμων, θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκολότερη πρόσβαση στην Αρκτική για να αυξήσει τα έσοδα της. Αλλά η εξερεύνηση πετρελαίου είναι μια δραστηριότητα που απαιτεί πολύ ενέργεια και δεν είναι εφικτό να συνδέσεις την Αρκτική καλωδιακά με τη μητέρα Ρωσία.

Έτσι και μια ως γνωστόν κατασκευάζει τόσο καλά πυρηνικά εργοστάσια, η Ρωσία έδωσε λύση στο πρόβλημα της αποφασίζοντας να κατασκευάσει μια μονάδα πυρηνικής ενέργειας, να την φορτώσει σε μια φορτηγίδα και να τη στείλει στην Αρκτική.

Τέλεια ιδέα;

Η σωστή απάντηση είναι, όχι.


Η Ρωσία άρχισε την υλοποίηση του σχεδίου της που ονόμασε Academik Lomonosov το 2007, δηλαδή την τοποθέτηση σε μια φορτηγίδα δύο πυρηνικών μονάδων παραγωγής ενέργειας συνολικής ισχύος 70 MW, σε ένα ναυπηγείο στην Αγία Πετρούπολη με τελικό προορισμό το Πέβεκ.

Το Academik Lomonosov θα αντικαταστήσει ένα ήδη υπάρχοντα πυρηνικό σταθμό 48 MW που λειτουργεί στο Pevek.


Η φορτηγίδα με τα 2 πυρηνικά της εργοστάσια έχει κοστίσει 232 εκατομμύρια δολάρια μέχρι τώρα και θα παράγει αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα που θα μπορύσε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μιας πόλης 100.000 ανθρώπων.

Φυσικά αν κάτι πάει στραβά μπορεί να εξαφανίσει μια πόλη με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, αλλά τι μπορεί να πάει στραβά…..

Το πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο είναι ιδιοκτησία της Rosatom, μιας ρωσικής εταιρείας που οι κακές γλώσσες υποστηρίζουν ότι έχει δεσμούς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.


ΟΙ πλωτές πυρηνικές μονάδες δεν είναι καινούργια ιδέα. Μεταξύ 1968 και 1975, οι Ηνωμένες Πολιτείες λειτουργούσαν μια πλωτή πυρηνική μονάδα ανοιχτά του Παναμά. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν δικαιώνει τη επιλογή της Ρωσίας.


Η απάντηση σε αυτήν την τρέλα, βέβαια, είναι να μπει οριστικό τέλος στα ορυκτά καύσιμα.

Εάν το οικονομικό και ανθρώπινο κόστος της διεξαγωγής πολέμων για την προστασία της πρόσβασης στις πηγές πετρελαίου δεν είναι αρκετό, η ανυπολόγιστη βλάβη που προκαλείται στο περιβάλλον από τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να κάνει την ανθρωπότητα να θέλει διακαώς να τις απαγορεύσει εντελώς.

Το να μην το κάνει είναι μια μορφή ρωσικής ρουλέτας όπου παίζεται η ζωή κάθε ανθρώπου και κάθε ζωντανού οργανισμού στη ΓΗ.


Οι άνθρωποι ταξινομούνται ως homo sapiens από την επιστήμη.

Το sapiens προέρχεται από το λατινικό ρήμα "sapare", το οποίο είναι υποδηλωτικό ικανότητας σκέψης.

Με βάση τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, ο ορισμός αυτός μπορεί να χρειαστεί να τροποποιηθεί σε κάτι που να υποδηλώνει ανικανότητα σκέψης.

 

Ο σατιρικός ποιητής YIP Harburg το συνοψίζει ως εξής:

 
Ο Θεός έκανε τον κόσμο σε έξι ημέρες.

Την έβδομη, είπε, "Θα ξεκουραστώ."

Έτσι έβαλε τον κόσμο σε τροχιά και τον άφησε σε δοκιμαστική λειτουργία.

Μετά από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, έριξε μια ματιά στην περιστρεφόμενη μπάλα.

Έχασε αμέσως τα κέφια του και είπε: «Εντάξει, μόνο 6 μέρες ασχολήθηκα»

 

God made the world in six days flat. On the seventh, he said, “I’ll rest.”

So he let the thing into orbit swing to give it a dry run test.

A billion years went by, then he took a look at the whirling blob.

His spirits fell as He said, “Oh, well. It was only a six day job.”

 

14 Μαΐου 2018

Πηγή/Περισσότερα: CleanTechnica

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

floating nuclear power,

Greenpeace,

nuclear power in the Arctic,

oil exploration in the Arctic,

Russia,