Η Ελβετία δεσμεύεται για κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.
Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη (28 Αυγούστου) ότι θα μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε καθαρό μηδενικό επίπεδο μέχρι το 2050, λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές.
Η Ελβετία, γνωστή για την ουδετερότητά της σε πολιτικά θέματα, θα επιταχύνει το υπάρχον στόχο της κατά 70-85%, σύμφωνα με αξιωματούχους της Βέρνης. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα θα απορροφήσει όλες τις εκπομπές που απελευθερώνει είτε με φυσικά είτε με τεχνολογικά μέσα.
Η κυβέρνηση αναφέρθηκε σε «νέα επιστημονικά ευρήματα», σε σχέση με μια έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του 2018, ως αιτιολογία της απόφασής της.
Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού του 2016, οι χώρες δεσμεύτηκαν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε αυτόν τον αιώνα έως 2 βαθμούς Κελσίου κατά το μέγιστο και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουν την τιμή σε 1,5 βαθμούς. Ο νέος στόχος της Ελβετίας είναι να συμβάλει στον τελευταίο στόχο.
«Η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμούς θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε σοβαρές αλλαγές στα οικοσυστήματα και ένα καθαρό μηδενικών εκπομπών θα πρέπει να επιτευχθεί σημαντικά νωρίτερα», ανέφερε η κυβέρνηση σε δήλωση.
Μια πλήρης στρατηγική θα δημοσιευθεί μέχρι τα τέλη του 2020.
Η χώρα εξασφαλίζει περίπου το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της από υδροηλεκτρική ενέργεια, το 33% από πυρηνικά και το υπόλοιπο από ορυκτά καύσιμα. Στο συνολικό ενεργειακό μείγμα, τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αποτελούν περίπου το 63%.
Η δέσμευση για ουδετερότητα στον άνθρακα θα μπορούσε να αναγκάσει την Ελβετία να αντιστρέψει τη στάση της όσον αφορά την αντικατάσταση του ταχέως γηράσκοντος στόλου της από αντιδραστήρες, κάτι που επιβεβαιώθηκε με δημοψήφισμα το 2017. Πολλοί πλησιάζουν στο τέλος του κύκλου λειτουργίας τους.
Το 2018, η Ελβετική Υπηρεσία Περιβάλλοντος προειδοποίησε ότι η παραγωγή αερίων του θερμοκηπίου στην περιοχή των Άλπεων ενισχύεται δυσανάλογα από τα αεροπορικά ταξίδια, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 10% των εκπομπών της Ελβετίας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι μόνο μεταξύ 2% και 3%. Το εγχώριο σύστημα εμπορίας άνθρακα της Ελβετίας περιλαμβάνει τις εκπομπές αεροπορίας με τον ίδιο τρόπο που κάνει το σύστημα σε όλη την ΕΕ, αλλά όπου και τα δύο συνδέονται.
6 Σεπτεμβρίου 2019
Euractiv