Η πόρτα του ψυγείου της Γης έμεινε ανοιχτή......

24 08 2019 | 07:52

Η πόρτα του ψυγείου της Γης έχει μείνει ανοιχτή. Έτσι περιγράφει ο Ντέιβιντ Χόλαντ, επισήμονας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, που μελετά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στη Γροιλανδία. Οι πάγοι πάνω στους οποίους στέκεται παραχωρώντας συνέντευξη στο Associated Press μετρούν χιλιάδες χρόνια ζωής. Αλλά πιθανότατα θα έχουν εξασφανιστεί σε ένα με δύο χρόνια, προειδοποιεί. 

Το εφετινό καλοκαίρι πλήττει τη Γροιλανδία, που έχει έρθει στο προσκήνιο εξαιτίας του ενδιαφέροντος του Ντόναλντ Τραμπ, με θερμοκρασίες ρεκόρ και ταχύτατο λιώσιμο των πάγων. Εώς το τέλος του καλοκαιριού υπολογίζεται ότι θα έχουν λιώσει ή σπάσει περί τους 440 δισ. τόνοι (400 δισ. μετρικοί τόνοι) από το τεράστιο φύλλο πάγου της Γροιλανδίας, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η ποσότητα είναι αρκετή ωστόσο να πλημμυρίσει μία χώρα στο μέγεθος της Ελλάδας σε βάθος 35 εκατοστών, παρατηρεί το AP.

Σε μόλις πέντε ημέρες από τις 31 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου, περισσότεροι από 58 δισ. τόνοι πάγου έλιωσαν στην επιφάνεια. Ο μέσος όρος για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους είναι 40 δισ. τόνοι. 

Αρκετοί επιστήμονες, όπως ο ωκεανογράφος της NASA, Τζος Γουίλις, ο οποίος είναι επίσης στη Γροιλανδία, μελετώντας τον πάγο από ψηλά, δήλωσαν ότι αυτό που συμβαίνει είναι ένας συνδυασμός ανθρωπογενών κλιματικών αλλαγών και φυσικών αλλά παράξενων καιρικών φαινομένων. Οι παγετώνες εδώ συρρικνώνονται το καλοκαίρι και μεγαλώνουν το χειμώνα, αλλά όχι με τους ρυθμούς που συμβαίνει φέτος. 

Το Summit Station, ερευνητικό κέντρο σε ύψος 3.200 μέτρων  έχει θερμανθεί πάνω από τα όρια του παγετού δύο φορές φέτος για συνολικό διάστημα ρεκόρ 16,5 ωρών. Έως τώρα το κέντρο είχε καταγράψει θερμοκρασίες πάνω από το μηδέν για μόνο 6,5 ώρες το 2012, μία φορά το 1889 και επίσης στο Μεσαίωνα.

Δορυφόρος της NASA διαπίστωσε ότι το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας έχασε περίπου 255 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους πάγου ετησίως μεταξύ του 2003 και του 2016, με το ρυθμό απώλειας να επιδεινώνεται την περίοδο αυτή. Σχεδόν το σύνολο των 28 παγετώνων της Γροιλανδίας που παρακολουθεί η Δανή επιστήμονας του κλίματος, Ρουθ Μότραμ, υποχωρούν και ειδικά ο Helheim.

Το μέλλον της Γης ίσως να διαγράφεται στους λιωμένους πάγους της περιοχής. 

 

21 Αυγούστου 2019

naftemporiki.gr