Την ένταξη και των υπόλοιπων νησιών του Αιγαίου στα προγράμματα ανάπτυξης ώστε να διασυνδεθούν ηλεκτρικά με την ηπειρωτική Ελλάδα, ζήτησε από τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΡΑΕ έλαβε απόφαση στα πλαίσια που της ορίζει η νομοθεσία την κάλυψη του ενεργειακού εφοδιασμού των Δωδεκάνησων, των Δυτικών Κυκλάδων και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με υποβρύχια καλώδια τα οποία θα συνδέονται με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Τα έργα εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν έως το 2030, ενώ η εξέλιξη αυτή πέρα από την άρση της ενεργειακής απομόνωσης των νησιωτικών συμπλεγμάτων προσφέρουν:
- Την εξάλειψη των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος. Το συνολικό ετήσιο κόστος για τη λειτουργία των ρυπογόνων και ντιζελοκίνητων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ανέρχεται σε 800 εκ. ευρώ.
- Τη δρομολόγηση επενδύσεων 3 δις. ευρώ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, πόντιση καλωδίων, κατασκευή σταθμών μετατροπής και υποσταθμών.
- Τη δυνατότητα επενδύσεων σε έργα ΑΠΕ στα νησιά, τα οποία έχουν πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό.
Δωδεκάνησα – Κόρινθος
Ένα από τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια ίδιου βεληνεκούς με αυτό της Κρήτης είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκάνησων. Το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων ανέρχεται σε 1,5 δις. ευρώ.
Ήδη ο ΑΔΜΗΕ έχει εντάξει στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης της περιόδου 2020 – 2029 την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Νοτιοανατολικού Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν έξι αυτόνομα ηλεκτρικά συστήματα: Κάρπαθος (Κάσος διασύνδεση υπό Μέση Τάση), Ρόδος (Χάλκη διασύνδεση υπό ΜΤ), Σύμη, Κως - Κάλυμνος (Ψέριμος, Τέλενδος, Νίσυρος, Τήλος, Λέρος, Λειψοί, Γυαλί διασύνδεση υπό ΜΤ), Πάτμος και Αρκιοί (Μαράθι διασύνδεση υπό ΜΤ).
Όπως έχει κάνει γνωστό ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης η Κως θα διασυνδεθεί με διπλό υποβρύχιο καλώδιο 380 χλμ. και ισχύος 900 MW με το προγραμματισμένο για κατασκευή Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης της Κορίνθου. Έπειτα θα ακολουθήσει η διασύνδεση της Κω με τη Ρόδο και της Ρόδου με την Κάρπαθο.
Ο ΑΔΜΗΕ υπολογίζει την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης το 2027.
Με Στ. Ελλάδα ή Θράκη τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου
Ηλεκτρική διασύνδεση και για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου αποφάσισε η ΡΑΕ.
Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός ανέρχεται στα περίπου 500 εκ. ευρώ. Το έργο αφορά στα νησιά Λέσβου, Χίου, Λήμνου και Σάμου, τα οποία και θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα με υποβρύχιο καλώδιο είτε από τη Θράκη είτε από τη Στερεά Ελλάδα (Λάρυμνα ή Εύβοια). Οι σχετικές μελέτες είναι υπό διαμόρφωση για την ιδανικότερη τεχνική και οικονομική επιλογή του σημείου του ΕΣΜΗΕ.
Το 2023 οι Δυτικές Κυκλάδες
Νωρίτερα κατά ένα χρόνο, το 2023, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η ηλεκτρική διασύνδεση των Δυτικών Κυκλάδων. Πρόκειται για την τέταρτη φάση των έργων που εντάσσουν τις Κυκλάδες στο ΕΣΜΗΕ.
Ο κ. Μανουσάκης έχει ανακοινώσει πως οι διαγωνισμοί για το έργο ύψους 386 εκ. ευρώ θα ξεκινήσουν νωρίτερα σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό. Η διασύνδεση αφορά τα νησιά: Θήρα (Σαντορίνη) – Μήλος – Φολέγανδρος – Σέριφος – Σίφνος – Κύθνος.
Τα νησιά αυτά θα διασυνδεθούν με το Λαύριο
19 Αυγούστου 2019
Energypress