Η κλιματική αλλαγή και η «εκδίκηση» του πλανήτη.
Ακραίοι καύσωνες, τυφώνες, πλημμύρες,μολυσματικές ασθένειες ήδη προκαλούν πολλά θύματα σε όλον τον κόσμο και τα χειρότερα έπονται.
Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται ενώπιον μιας ζοφερής πραγματικότητας σε ό,τι αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη. Ηδη οι πρώτοι θάνατοι που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή είναι γεγονός, όπως αποκαλύπτει έρευνα του Πανεπιστημίου Monash της Μελβούρνης, που βασίστηκε σε περίπου 120 δημοσιευμένα άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά.
Υποσιτισμός, αναιμία, άλλες μολυσματικές ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, μέχρι κατάθλιψη αλλά και χαμηλότερος δείκτης νοημοσύνης στα μικρά παιδιά είναι μερικές από τις συνέπειες της αλλαγής που συντελείται στο κλίμα της Γης.
Η έρευνα επικαλείται την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του 2018, η οποία προβλέπει ότι μεταξύ 2030 και 2050 η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα προκαλέσει επιπλέον 250.000 θανάτους ετησίως. Ωστόσο η Μίσα Κόουλμαν, ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης, τονίζει ότι οι δεκάδες θάνατοι έχουν ήδη συντελεστεί ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.
«Υπάρχουν σαφώς άνθρωποι που πεθαίνουν από αιτίες που σχετίζονται με το κλίμα κυρίως εξαιτίας του θερμικού στρες. Κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών στη Βικτόρια της Αυστραλίας το 2009 για παράδειγμα – γνωρίζουμε ότι – άνθρωποι σκοτώθηκαν άμεσα. Ομως υπήρξαν σχεδόν 400 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας του θερμικού στρες και της θερμότητας» αναφέρει η Κόουλμαν στον «Guardian».
Δημοσίευμα του 2017 στο περιοδικό «Nature» προέβλεψε ότι μέχρι το 2100 το 75% των ανθρώπων σε όλον τον κόσμο θα εκτίθεται σε καύσωνες οι οποίοι θα είναι τόσο ακραίοι που θα προκαλούν θανάτους. Η έκθεση διαπιστώνει ότι όπως καταγράφονται θάνατοι που οφείλονται άμεσα σε σοβαρά καιρικά φαινόμενα όπως τυφώνες, πλημμύρες και πυρκαγιές, έτσι υπάρχουν «βαθύτερες και πιο ύπουλες επιπτώσεις» που προέρχονται από τις δευτερογενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
«Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως εκτεταμένες πλημμύρες στον Ειρηνικό, οδηγούν σε ασθένειες σαν τη διάρροια, που μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και θανατηφόρα στους ανθρώπους, ιδιαίτερα τα παιδιά» υπογραμμίζει ο Τζον Θουέιτς, πρόεδρος του Ινστιτούτου Αειφόρου Ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο Monash.
Η έρευνα του Πανεπιστημίου προειδοποιεί ότι οι αυξανόμενες παγκόσμιες θερμοκρασίες μπορεί να επεκτείνουν τους οικοτόπους αναπαραγωγής των κουνουπιών εκθέτοντας περισσότερους ανθρώπους σε ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός ή ο ιός Ζίκα.
«Ο πυρετός Q μεταφέρεται από πολλά άγρια και εξημερωμένα ζώα» αναφέρει η Κόουλμαν, συμπληρώνοντας ότι «καθώς οι κλιματικές αλλαγές υποβαθμίζουν το περιβάλλον τους μέσω πυρκαγιών και ξηρασίας, τα ζώα αυτά ψάχνουν για πράσινο γρασίδι και γλυκό νερό. Πολλές φορές καταλήγουν για παράδειγμα σε γήπεδα γκολφ δίπλα σε ανθρώπους […]. Πρόκειται για ένα είδος βιολογικού όπλου στο πίσω μέρος της αυλής μας».
Η αλλαγή του κλίματος αναμένεται να δημιουργήσει επίσης ιδιαίτερα σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη των παιδιών. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρεται σε έρευνα που δείχνει ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που ήταν έγκυοι στη διάρκεια πλημμυρών στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας το 2011 είχαν χαμηλότερη γνωστική ικανότητα, πιο φτωχό λεξιλόγιο και λιγότερη φαντασία στην ηλικία των δύο ετών.
Την ίδια ώρα, η μειωμένη θρεπτική αξία των βασικών καλλιεργειών ως αποτέλεσμα της υψηλότερης συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα αναμένεται επίσης να προκαλέσει προβλήματα όπως αναιμία και υποσιτισμό στα παιδιά από δέκα έως είκοσι ετών. Πώς προδιαγράφεται το μέλλον τους; Αδηλο. Ενα είναι σίγουρο πάντως. Τα περιστατικά αυτά είναι όλο και πιο συχνά και δεν πρόκειται να μειωθούν τα επόμενα χρόνια.
3 Αυγούστου 2019
ΤΟ ΒΗΜΑ