Ανησυχία για πύρινη κόλαση: οι δασικές πυρκαγιές της Ευρώπης το 2019 ξεπέρασαν ήδη τις φωτιές του περασμένου έτους.

21 05 2019 | 08:50

Οι δασικές πυρκαγιές έκαψαν περισσότερη γη στην Ευρώπη κατά το πρώτο μέρος του 2019 από ό, τι το σύνολο του 2018, σύμφωνα με στοιχεία του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (JRC).

Με αυτόν τον ρυθμό, φέτος θα μπορούσε να συμπίπτει με το ρεκόρ του 2017 ως το χειρότερο έτος για τις πυρκαγιές στην Ευρώπη, όπου η μαζική κόλαση στην Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία έκαψε περισσότερα από 800.000 εκτάρια (8 εκατομ. στρέμματα) γης.

Σύμφωνα με το JRC, η φετινή περίοδος πυρκαγιάς έχει αρχίσει νωρίς και έχει ήδη καταστρέψει 250.000 εκτάρια γης (2.500.000 στρέματα ή 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Το 2018, το σύνολο για το έτος ήταν μόλις 181.000 εκτάρια (1.810.000 στρ.) και η σεζόν ξεκίνησε πραγματικά τον Ιούνιο.

Πυρκαγιές ξέσπασαν κατά μήκος της βόρειας ακτής της Ισπανίας και στα Πυρηναία, ενώ τμήματα του Ηνωμένου Βασιλείου και μεγάλα τμήματα των Βαλκανίων έχουν ήδη υποστεί δασικές πυρκαγιές.

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές (EFFIS) του JRC παρακολούθησε 1.233 πυρκαγιές που έκαψαν 30 εκτάρια (300 στρέμματα) ή περισσότερο, μέχρι το τέλος Απριλίου. Μέχρι εκεί, αυτό ξεπερνά κατά πολύ τις 1.192 πυρκαγιές που καταγράφηκαν το 2018 και το δεκαετή μέσο όρο των μόλις 115 πυρκαγιών για αυτή τη χρονική περίοδο.

Περισσότερες χώρες κινδυνεύουν από πυρκαγιές από πριν, καθώς η Γερμανία, η Λετονία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο μπήκαν  στον κατάλογο των κρατών μελών που είχαν να παλέψουν με τις φλόγες για δεκαετίες.

Πέρυσι, πυροσβέστες από ολόκληρη την Ευρώπη συναντήθηκαν στον Αρκτικό Κύκλο στο πλαίσιο ενός προγράμματος ανακούφισης από καταστροφές από την ΕΕ, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες ξηρασίας μετέτρεψαν τμήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας σε «κιβώτια θέρμανσης».

Το EFFIS και το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα παρατήρησης της γης, Copernicus, είναι μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιεί η Ένωση για να παρακολουθεί τις πυρκαγιές και να εκδίδει συστάσεις.

Τα κράτη μέλη είναι σήμερα σε θέση να λάβουν χρηματοδότηση σε αντάλλαγμα για τη διάθεση των πόρων πυρόσβεσης, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού και των αεροσκαφών, για διασυνοριακές επιχειρήσεις.

Οι πυρκαγιές είναι μεταξύ των φυσικών καταστροφών που επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή και που κοστίζουν πολύ στην οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος.

Τον Απρίλιο, ο οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι καύσωνες και άλλα ακραία φαινόμενα που σχετίζονται με το κλίμα προκάλεσαν οικονομικές απώλειες ύψους 453 δισεκατομμυρίων ευρώ μεταξύ 1980 και 2017, κοστίζοντας τη ζωή περισσότερων από 115.000 ανθρώπων στην Ευρώπη – κατά μέσο όρο περίπου 3.100 ετησίως.

Οι ζημιές σχεδόν μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ αντιστοιχούν κατά προσέγγιση στο συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Βελγίου.

 

 

 

 

20 Mαϊου 2019

σ