Καρμένου Βέλλα: με ιδέες και καλές προθέσεις δεν θα σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή.

20 05 2019 | 07:00

Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας μόνο με ιδέες και καλές προθέσεις.

Αυτό ήταν το κύριο μήνυμα του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας, Καρμένου Βέλλα, κατά την τελετή έναρξης συνεδρίου για το περιβάλλον την Τετάρτη (15 Μαίου) στις Βρυξέλλες.

Στην παρούσα φάση, αυτό που προέχει είναι αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής των σχεδίων και των νομοθεσιών, προκειμένου να προκύψουν πραγματικά ωφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και τη δημόσια υγεία, υπογράμμισε ο ίδιος κατά την τελετή έναρξης της Πράσινης Εβδομάδας.

Η Πράσινη Εβδομάδα διοργανώνεται από την Επιτροπή εδώ και σχεδόν 20 χρόνια και προωθεί τη συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, με σκοπό τη συμβολή στη χάραξη και την εφαρμογή πολιτικών.

«Οι νόμοι είναι φιλόδοξοι, ενημερωμένοι και, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αρέσουν στους πολίτες. Γνωρίζουμε όμως ότι δεν εφαρμόζονται πλήρως και σωστά σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε ο κ. Βέλλα.

Απώλεια 55 δις ευρώ ετησίως λόγω περιορισμένης εφαρμογής της νομοθεσίας

Στις 27 Μαρτίου 2019, η Κομισιόν δημοσίευσε σύνολο εκθέσεων σχετικά με την κατάσταση της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην Ευρώπη, την λεγόμενη Ανασκόπηση Εφαρμογής της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας.

Η νέα αυτή μελέτη έδειξε ότι η πλήρης εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ θα μπορούσε να εξοικονομήσει για την οικονομία της Ένωσης περίπου 55 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

«Πρόκειται για ένα σύνθετο ποσό που καλύπτει το κόστος υγείας και το κόστος για το περιβάλλον. Αλλά επηρεάζει όλους τους σχετικούς τομείς, από την ποιότητα του αέρα και τη φύση έως το νερό, τα απόβλητα και τις βιομηχανικές εκπομπές. Συνολικά, είναι ένα τεράστιο, περιττό κόστος. Ένας λογαριασμός που πληρώνουμε για τους σπάταλους τρόπους μας. Ένα ποσό που θα αρκούσε για την ετήσια πληρωμή για την Κοινη Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)», πρόσθεσε ο κ. Βέλλα.

Κατά τη τρέχουσα προγραμματική περίοδο, βασικές προτεραιότητες για την Επιτροπή αποτελούν η παρακολούθηση της μόλυνσης του αέρα, οι έλεγχοι των καυσίμων και η διαχείριση των αποβλήτων.

Και παρά το ότι, σύμφωνα με τον Επίτροπο, το έργο της Ένωσης είναι ήδη σε πολύ καλό δρόμο, βασικό παράγοντα για το μέλλον του πλανήτη αποτελεί η διευρυμένη εφαρμογή των κανόνων και η μετατροπή τους σε πράξεις.

Ευχή και σκοπός στο εξής, πρόσθεσε ο ίδιος, είναι η πολιτική ατζέντα να προσανατολιστεί ακόμη περισσότερο προς μια πράσινη προσέγγιση.

«Καλή διακυβέρνηση σημαίνει ένα πιο καθαρό περιβάλλον», δήλωσε.

8

Φτάνει μόνο η εφαρμογή των νόμων;

Ωστόσο, «δεν πρέπει απλώς να εφαρμόσουμε τον ευρωπαϊκό νόμο, πρέπει να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο», δήλωσε η δήμαρχος της γαλλικής πόλης της Λιλ, Μαρτίν Ομπρί.

Βασικοί εταίροι στην όλη διαδικασία πρέπει να αποτελέσουν οι κυβερνήσεις και οι αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, διαίτερα στις χώρες όπου πρώτα γίνονται αισθητές οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της υποβάσμισης του περιβάλλοντος.

«Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της φτώχειας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης», πρόσθεσε ο Δημήτρης Δερματάς, πρόεδρος του δικτύου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εφαρµογή και την τήρηση της περιβαλλοντικής νοµοθεσίας (IMPEL), τονίζοντας όμως ότι η συνεργασία μεταξύ των εθνικών φορέων, των τοπικών αρχών αυτοδιοίκησης και των κρατών μελών παραμένει ακόμη πίσω.

«Το πρόβλημα είναι ότι όλοι πιστεύουν ότι ξέρουν καλύτερα από τους άλλους και ούτω καθεξής», υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στη γεωργία, τη διαχείριση των αποβλήτων και την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

p

 

 

της Σοφίας Ελανίδου

 

 

16 Mαϊου 2019

δ