100 επιστήμονες και επιστημονικοί φορείς υπογράφουν κείμενο κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ελληνική Τάφρο.

13 05 2019 | 12:17

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα απευθύνει έκκληση  στον Έλληνα Πρωθυπουργό να ακυρώσει το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Συνολικά 100 επιστήμονες και διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστημονικοί φορείς και οργανώσεις από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο απευθύνουν έκκληση προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον να ακυρώσει το πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελληνική Τάφρο. Κεντρικό επιχείρημά τους είναι οι ολέθριες επιπτώσεις που το εν λόγω πρόγραμμα θα έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον και τη θαλάσσια ζωή  της χώρας, ήδη από το πρώτο κιόλας στάδιο των σεισμικών ερευνών. Το κείμενο του ψηφίσματος αποτελεί πρωτοβουλία του WWF Ελλάς με  την υποστήριξη του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF Ελλάς, τα «οικόπεδα», που έχουν παραχωρηθεί ή πρόκειται να παραχωρηθούν σε πετρελαϊκές εταιρείες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων, καλύπτουν μεγάλο ποσοστό δύο αναγνωρισμένων ως παγκοσμίως Σημαντικές Περιοχές για τα Θαλάσσια Θηλαστικά (ΙΜΜΑ) στη χώρα μας, της περιοχής «Αρχιπέλαγος του Ιονίου» (κάλυψη του 34% της έκτασης- 3.253 τ.χλμ.) και της «Ελληνικής Τάφρου» (κάλυψη του 44% της έκτασης- 24.970 τ.χλμ.).

Ειδικότερα, η Ελληνική Τάφρος είναι μια περιοχή με τεράστια οικολογική σημασία, καθώς αποτελεί σπίτι για δεκάδες παγκοσμίως σπάνια και ιδιαίτερα ευάλωτα είδη που βρίσκονται υπό καθεστώς προστασίας, όπως είναι οι φυσητήρες, οι ζιφιοί, τα σπάνια και απειλούμενα «κοινά δελφίνια», οι πτεροφάλαινες, οι θαλάσσιες χελώνες και οι μεσογειακές φώκιες. Μάλιστα, έχει αναγνωριστεί ως η μοναδική στη Μεσόγειο «Περιοχή Ειδικής Σημασίας» για τους φυσητήρες, που από όλη την Ανατολική Μεσόγειο αναπαράγονται μόνο εκεί. Όπως αναφέρεται και στο ψήφισμα, «παρά τη σημασία τους παγκοσμίως, τα κητώδη που βρίσκονται στην Ελληνική Τάφρο αντιμετωπίζουν ήδη μια σειρά από άμεσες και σοβαρές απειλές, όπως ο ανθρωπογενής θόρυβος -μελέτες που έχουν διεξαχθεί στην περιοχή έχουν καταδείξει τον σημαντικά θανατηφόρο αντίκτυπο που έχουν οι στρατιωτικές ασκήσεις με σόναρ στους ζιφιούς, οι συγκρούσεις με πλοία (απειλούν σοβαρά την επιβίωση του πληθυσμού των φυσητήρων), η αλληλεπίδραση με την αλιεία, η ρύπανση από πλαστικό και η κλιματική αλλαγή. Με δεδομένες τις παραπάνω απειλές, οι εργασίες έρευνας και εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, ως μία ακόμη μεγάλη απειλή για τα θαλάσσια θηλαστικά της Ελληνικής Τάφρου, θα αποτελέσουν το μοιραίο πλήγμα στην επιβίωσή τους». 

 «Η Ελληνική Τάφρος είναι μια κομβική περιοχή για το μέλλον δεκάδων σπάνιων θαλάσσιων ειδών, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική κυβέρνηση επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να προχωρήσει, χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο σε υποθαλάσσιες σεισμικές έρευνες και εξορυκτικές δραστηριότητες. Οποιαδήποτε ερευνητική ή εξορυκτική δραστηριότητα στην ανοιχτή θάλασσα και σε βάθη χιλιάδων μέτρων θα αποτελέσει τη “χαριστική βολή” για τα μοναδικά είδη που ζουν στην περιοχή, αλλά και τις παράκτιες τοπικές κοινωνίες και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία. Το ψήφισμα που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας μεγάλης συσπείρωσης φορέων της ελληνικής και της διεθνούς κοινότητας που τίθενται υπέρ της προστασίας της φυσικής μας κληρονομιάς και κατά των εξορύξεων στη χώρα μας”, ανέφερε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατείας WWF Ελλάς κατά των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

100 επιστήμονες και διεθνείς φορείς στηρίζουν την πρωτοβουλία του WWF Ελλάς και καλούν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αλέξη Τσίπρα, να εγκαταλείψει οριστικά το πρόγραμμα εξόρυξης υδρογονανθράκων στη χώρα μας και να στρέψει τη χώρα σε ένα ενεργειακό μονοπάτι 100% ΑΠΕ.

 Η έκκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υπογραφές από φορείς και επιστήμονες.

 Περισσότερες πληροφορίες στο https://support.wwf.gr/action/say-no-to-oil

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος είναι διαθέσιμο στο

https://www.wwf.gr/images/pdfs/Resolution_text_GR.pdf

 

 

 

 

13 Μαϊου 2019

WWF