Σχέδια για απλοποίηση της ενεργειακής νομοθεσίας στην ΕΕ – Το ραντεβού του Ιουνίου και το roadmap της Κομισιόν

Σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, με προκλήσεις και διλήμματα αναφορικά με τις προτεραιότητες, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδιώκουν να συμπεριλάβουν ενεργειακές πολιτικές στις προσπάθειες του μπλοκ να μειώσει τη γραφειοκρατία για τις βιομηχανίες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Αυτό προκύπτει από ένα σχέδιο συμπερασμάτων, ενόψει της συνόδου κορυφής των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια για την εξάλειψη των επιπέδων γραφειοκρατίας που οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όπως λένε, τις θέτουν σε μειονεκτική θέση έναντι της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η κυβέρνηση Τραμπ αίρει επιθετικά τους κανονισμούς.
Μετά τη δημοσίευση ενός πρώτου κύματος προτάσεων «απλοποίησης» τον Φεβρουάριο για τη μείωση των κανόνων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας για τις εταιρείες, η Επιτροπή αξιολογεί τώρα ποιοι άλλοι νόμοι της ΕΕ θα μπορούσαν να μειωθούν για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων για τη σύνοδο των υπουργών στις 16 Ιουνίου, οι χώρες της ΕΕ θα δηλώσουν την υποστήριξή τους για την προσθήκη ενεργειακών πολιτικών σε αυτή την προσπάθεια.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων υποστήριξε τα σχέδια για την απλούστευση περισσότερων νόμων της ΕΕ και ανέφερε ότι αυτό «αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του κανονιστικού φόρτου για τις εταιρείες στον ενεργειακό τομέα και τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, διατηρώντας παράλληλα την ευθυγράμμιση με τους αρχικούς στόχους πολιτικής».
Σε εξέλιξη το παζάρι
Οι διπλωμάτες της ΕΕ εξακολουθούν να διαπραγματεύονται τα συμπεράσματα, τα οποία θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν τα εγκρίνουν οι υπουργοί.
Οι προσπάθειες απλοποίησης της ΕΕ έχουν αντιμετωπίσει μέχρι στιγμής ανάμεικτες αντιδράσεις. Ορισμένες βιομηχανίες έχουν υποστηρίξει τα σχέδια ως ώθηση στην ανταγωνιστικότητά τους, ενώ μεγάλες εταιρείες δήλωσαν ότι προσφέρουν μικρή ανακούφιση από τη γραφειοκρατία, και ορισμένοι επενδυτές και ακτιβιστές επέκριναν την αποδυνάμωση των κανόνων βιωσιμότητας ως πλήγμα στις προσπάθειες της Ευρώπης για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.
Οι πολιτικές που επιθυμούν οι χώρες να απλουστευθούν περιλαμβάνουν τις υποχρεώσεις εξοικονόμησης ενέργειας της ΕΕ και τους κανόνες της για τις εκπομπές μεθανίου , δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ στο Reuters.
Οι κίνδυνοι και τα εμπόδια
Οι διπλωμάτες δήλωσαν ότι τα τελικά συμπεράσματα αναμένεται να μην αναφέρουν πολλά για τα σχέδια των Βρυξελλών να προτείνουν , τον Ιούνιο, νομοθεσία για την απαγόρευση όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως τα τέλη του 2027.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εγκρίνουν τα συμπεράσματα ομόφωνα, πράγμα που σημαίνει ότι μία κυβέρνηση μπορεί να τα μπλοκάρει. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία έχουν δηλώσει ότι απορρίπτουν το σχέδιο για την εγκατάλειψη της ρωσικής ενέργειας.
Οι κινήσεις της Επιτροπής
Νωρίτερα φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μέτρα για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση της νομοθεσίας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες της ΕΕ. Τα σχέδια απλούστευσης των κανόνων «αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα βοηθήσει τις εταιρείες της ΕΕ να αναπτυχθούν, να καινοτομήσουν και να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας», ανέφερε η Επιτροπή στα τέλη Φεβρουαρίου.
«Οι εταιρείες της ΕΕ θα επωφεληθούν από τους απλοποιημένους κανόνες σχετικά με την υποβολή εκθέσεων για βιώσιμα οικονομικά, την δέουσα επιμέλεια βιωσιμότητας και την ταξινόμηση. Αυτό θα διευκολύνει τη ζωή των επιχειρήσεών μας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι θα παραμείνουμε σταθερά στην πορεία προς τους στόχους μας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές. Και περαιτέρω απλοποίηση είναι καθ' οδόν», δήλωσε τότε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Προβλήματα ανταγωνιστικότητας
Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα έχει διαβρωθεί τα τελευταία χρόνια από τις ασταθείς και υψηλές τιμές ενέργειας, οι οποίες είναι έως και πέντε φορές υψηλότερες από εκείνες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. Οι νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ πλήττουν επίσης μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Ορισμένες ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν υπαρξιακή απειλή μετά από χρόνια προσπαθειών αντιμετώπισης του υψηλού κόστους ενέργειας.
Αντιδράσεις
Τον περασμένο Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χαλαρότερους κανόνες για το περιβάλλον και την εταιρική βιωσιμότητα για τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ευρώπη, απαντώντας στην κριτική ότι η γραφειοκρατία της ΕΕ εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα έναντι των ξένων ανταγωνιστών.
Οι επιχειρήσεις, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν απαιτήσει αλλαγές. Ωστόσο, η κίνηση αυτή έχει απογοητεύσει τους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές και ορισμένες άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, και ορισμένοι επενδυτές έχουν προτρέψει τις Βρυξέλλες να μην αποδυναμώσουν τους πράσινους κανόνες.
Εκθέσεις βιωσιμότητας
Η οδηγία της ΕΕ για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (CSRD) απαιτεί από τις εταιρείες να δημοσιοποιούν πληροφορίες σχετικά με τον περιβαλλοντικό και κοινωνικό αντίκτυπό τους, ώστε να καταστεί αυτό πιο διαφανές για τους επενδυτές και τους καταναλωτές.
Η Κομισιόν προτείνει:
- Εξαίρεση περίπου του 80% των εταιρειών που αρχικά καλύπτονταν από τους κανόνες, εφαρμόζοντάς τους μόνο σε εταιρείες με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους. Η CSRD έχει σχεδιαστεί επί του παρόντος για να καλύπτει περίπου 50.000 εταιρείες με περισσότερους από 250 υπαλλήλους.
-Εφαρμογή της ίδιας εξαίρεσης στην «ταξινόμηση» της ΕΕ, η οποία ορίζει τι μπορεί να θεωρηθεί φιλική προς το κλίμα επένδυση, έτσι ώστε μόνο οι εταιρείες με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους να υποχρεούνται να υποβάλλουν έκθεση σχετικά με τη συμμόρφωση της επιχείρησής τους με τα κριτήρια ταξινόμησης.
- Να δοθεί στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το δικαίωμα να αρνηθούν την παροχή ορισμένων δεδομένων, εάν μια μεγαλύτερη εταιρεία τους τα ζητήσει αυτά, για να βοηθήσει στη συμμόρφωση της μεγαλύτερης εταιρείας με την CSRD. Η CSRD ισχύει ήδη για τις μεγαλύτερες εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν τις πρώτες τους εκθέσεις το 2025.