Χωρίς φρένο η «μονοκαλλιέργεια» φωτοβολταϊκών – Ηλιακά πάρκα το 96% των νέων έργων με ταρίφα το 2025 – «Ηγεμονία» και στις καινούριες merchant μονάδες

Σε περαιτέρω διεύρυνση μέσα στο 2025 της «ηγεμονίας» των φωτοβολταϊκών στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα συνηγορούν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Ως συνέπεια, αναμένεται να επιδεινωθούν όλες οι αρρυθμίες που έχουν ήδη γίνει ορατές και οφείλονται στο γεγονός ότι η πλειονότητα της «πράσινης» παραγωγής συγκεντρώνονται γύρω από τις μεσημβρινές ώρες.
Η «μονοκαλλιέργεια» φωτοβολταϊκών, τα τελευταία έτη, έχει ήδη αναγάγει τη συγκεκριμένη τεχνολογία στην επικρατέστερη μορφή ανανεώσιμης παραγωγής στη χώρα μας. Είναι ενδεικτικό ότι στο σύνολο των έργων που βρίσκονταν σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2024, σε ΕΣΜΗΕ και ΕΔΔΗΕ, τα ηλιακά πάρκα αντιστοιχούσαν στο 62% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.
Πιο συγκεκριμένα, οι μονάδες ΑΠΕ άθροιζαν ένα χαρτοφυλάκιο 15,2 Γιγαβάτ, από το οποίο τα 9,4 Γιγαβάτ ήταν «μικρά» και «μεγάλα» φωτοβολταϊκά. Ως συνέπεια, τα αιολικά πάρκα (η έτερη βασική ανανεώσιμη τεχνολογία) είχε μερίδιο 34% περίπου.
Η «ψαλίδα» πρόκειται να αυξηθεί ακόμη παραπάνω μέσα στο 2025, ξεκινώντας κατ΄ αρχάς από το γεγονός ότι τα φωτοβολταϊκά σχεδόν θα μονοπωλήσουν τις νέες ΑΠΕ με λειτουργική ενίσχυση που θα αναπτυχθούν φέτος. Απόδειξη για αυτό αποτελεί η υπόθεση διείσδυσης του ΔΑΠΕΕΠ για φέτος, η οποία περιλαμβάνεται και στο τελευταίο τριμηνιαίο Δελτίο του Διαχειριστή που δημοσιεύθηκε χθες.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον ΔΑΠΕΕΠ η εγκατεστημένη ισχύς έργων με ταρίφα πρόκειται να αυξηθεί κατά 1.478 Μεγαβάτ φέτος, από την οποία τα 1.384 Μεγαβάτ θα είναι καινούρια φωτοβολταϊκά πάρκα. Κάτι που σημαίνει πως η «ηλιακή συμμετοχή» στην αύξηση αντιστοιχεί ούτε λίγο ούτε πολύ στο 94%. Όπως είναι αυτό, το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε ισχνή ενίσχυση της αιολικής εγκατεστημένης ισχύος με «ταρίφα», σε μόλις 84 Μεγαβάτ (6%).
Ανάλογη εικόνα επικρατεί όμως και στα merchant έργα. Ενδεικτικό του «τοπίου» είναι η ήδη εγκατεστημένη ισχύς μονάδων με απευθείας συμμετοχή στην αγορά, όπως αυτή αποτυπώνεται στο πιο πρόσφατο μηνιαίο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, για τον Φεβρουάριο του 2025, το οποίο επίσης δημοσιεύθηκε χθες.
Έτσι, μέχρι και τον δεύτερο μήνα του έτους η εγκατεστημένη ισχύς merchant έργων άγγιζε τα 1232,9 Μεγαβάτ, από τα οποία το 88,5% (ήτοι 1091,5 Μεγαβάτ) ήταν φωτοβολταϊκά πάρκα. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η τάση αυτή και στα merchant έργα δεν πρόκειται να ανατραπεί εντός του έτους. Επομένως, από τους επιπλέον 1,2 Γιγαβάτ σταθμούς χωρίς ταρίφες που εκτιμάται ότι θα προστεθούν όλο το 2025, όπως έχει γράψει το energypress, η συντριπτική πλειονότητα (στα επίπεδα του 1 Γιγαβάτ) θα είναι ηλιακά πάρκα.
Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν ότι θα οξυνθούν παρενέργειες από την ολοένα και πιο συχνή κατάρρευση των χονδρεμπορικών τιμών στις ώρες πέριξ του μεσημεριού, με επίσης ολοένα μεγαλύτερες περικοπές «πράσινης» παραγωγής. Μάλιστα, η έλευση των πρώτων μπαταριών δεν αναμένεται πριν από το καλοκαίρι του 2026, ώστε να ξεκινήσει να αμβλύνεται το πρόβλημα.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είχε γράψει το energypress, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ είχε βάλει στο μικροσκόπιο πιθανές παρεμβάσεις, ώστε στα επόμενα «κύματα» σταθμών ΑΠΕ που θα αναπτυχθούν, να ενισχυθεί η παρουσία των αιολικών, έναντι των ηλιακών πάρκων. Ωστόσο, η προοπτική προώθησης των αιολικών δεν είχε οδηγήσει σε συγκεκριμένα μέτρα.
Όπως είναι φυσικό, το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου συμμερίζεται ανάλογους προβληματισμούς – και κατά πόσο οι προβληματισμοί αυτοί θα οδηγήσουν σε συγκεκριμένες πολιτικές, αυτή τη φορά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι (με τον ρόλο τότε του ειδικού σύμβουλου του Πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας), ο νυν Υφυπουργός ΠΕΝ, Νίκος Τσάφος είχε αναφερθεί σε ημερίδα στις ανισορροπίες στο ενεργειακό μίγμα.
«Η αγορά τείνει να ευνοεί τα φωτοβολταϊκά λόγω της ευκολότερης ανάπτυξής και του υψηλού δυναμικού της Ελλάδας σε ηλιακή ενέργεια, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι η βέλτιστη στρατηγική για το μακροπρόθεσμο ενεργειακό σχεδιασμό», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.