Επτά κράτη μέλη προτρέπουν την Ε.Ε. να θέσει υψηλότερους κλιματικούς στόχους.

26 04 2018 | 13:20

Οι υπουργοί επτά κρατών μελών της Ε.Ε. ξεκίνησαν μια προσπάθεια για υιοθέτηση πιο φιλόδοξων κλιματικών στόχων από την Ε.Ε. Οι σημερινοί στόχοι της ΕΕ είναι να μειώσουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 40% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030 και 80% μέχρι το 2050. Να σημειωθεί πως μέχρι το 2016, οι εκπομπές μειώθηκαν κατά 23%.

Η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο ζητούν ταχύτερη μετάβαση σε μια καθαρή οικονομία. Αν και για την ώρα δεν καθορίζουν ακριβώς ποιος πρέπει να είναι ο στόχος, συμφώνησαν ότι πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τη συμφωνία του Παρισιού.

Ο γάλλος υπουργός περιβάλλοντος, Μπρουνέ Πόιρσον, δήλωσε σε ένα δελτίο τύπου: "Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αυξήσει το επίπεδο φιλοδοξίας της για να επιτύχει τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού. Η Γαλλία από την πλευρά της καθορίζει και εφαρμόζει νέες πολιτικές για μια δίκαιη και πιο οικολογική μετάβαση και επί του παρόντος αναθεωρεί την μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική της για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα το 2050».

Η πρόσκληση έρχεται λίγες μέρες πριν πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις ενδιάμεσες συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το κλίμα στη Βόννη, που στόχο έχουν τη σύνταξη του βιβλίου κανόνων της συμφωνίας του Παρισιού και την καταγραφή της συλλογικής δράσης.

Η Σουηδία είναι μια από τις λίγες χώρες που έχουν ήδη αυξήσει το επίπεδο της φιλοδοξία τους, ως απάντηση στο κάλεσμα της Συμφωνίας των Παρισίων, νομοθετώντας έναν στόχο μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2045.

«Η επιστήμη μας λέει ότι έχουμε μόνο λίγα χρόνια για να ανταποκριθούμε αποφασιστικά, προκειμένου να αποφύγουμε τις πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε η υπουργός Κλίματος Eva Svedling. «Η Σουηδία πιστεύει ότι και η Ε.Ε. θα πρέπει να θέσει ως στόχο την επίτευξη μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050 ή ακόμη και νωρίτερα εάν η επιστήμη αποδείξει ότι αυτό είναι απαραίτητο».

Το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε επίσης ότι σχεδιάζει να νομοθετήσει έναν στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα, αλλά επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη το BREXIT, δεν συμμετείχε στη συνάντηση.

Οποιαδήποτε αλλαγή στον στόχο της ΕΕ εξαρτάται από τη συνεργασία των υπολοίπων 20 κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας που εξαρτάται από τον άνθρακα. Ωστόσο, η συνάντηση έδειξε πολιτική στήριξη για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να υιοθετήσει μια ισχυρότερη γραμμή καθώς αναθεωρεί τη μακροπρόθεσμη κλιματική στρατηγική της Ένωσης.

Ο Ολλανδός υπουργός Eric Wiebes πρόσθεσε ότι το μπλοκ θα πρέπει επίσης να αυξήσει το μεσοπρόθεσμο στόχο για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% έως το 2030.

«Η κυβέρνηση της Ολλανδίας επιδιώκει να είναι πρωτοπόρος της πολιτικής για το κλίμα και αναζητάει στενή συνεργασία με άλλα κράτη μέλη για να διερευνήσει τις δυνατότητες μιας πιο φιλόδοξης ευρωπαϊκής προσέγγισης»

 

Της Megan Darby

ΠΗΓΗ: CLIMATE HOME NEWS


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

  1. Sweden to go carbon neutral by 2045
  2. EU member states split on carbon market ambition
  3. Segolene Royal: EU should approve UN climate deal in 2016
  4. Sweden passes climate law to become carbon neutral by 2045