Απόβλητα: η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να επιλύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών στην Κέρκυρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Ελλάδα να εξασφαλίσει την εφαρμογή της ενωσιακής νομοθεσίας για τα απόβλητα στο έδαφος της Κέρκυρας.

Στο μηνιαίο πακέτο αποφάσεων για παραβάσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι κινεί νομικές ενέργειες κατά των κρατών μελών για παράλειψη συμμόρφωσης με τις υποχρεώσεις τους βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ.

Οι αποφάσεις αυτές, που καλύπτουν διάφορους τομείς και τομείς πολιτικής της ΕΕ, αποσκοπούν στη διασφάλιση της ορθής εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Η περίπτωση των απορριμάτων της Κέρκυρας είναι το πιο επείγον και άμεσο θέμα για το οποίο η Επιτροπή έβαλε στο στόχαστρο την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα για τα οποία λαμβάνονται μέτρα.

Ειδικά για την Κέρκυρα, οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση που μόλις κυκλοφόρησε, τον Ιούλιο του 2018 η Επιτροπή άρχισε να λαμβάνει καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες τα απόβλητα του νησιού δεν συλλέγονταν ούτε υποβάλλονταν πλέον σε επεξεργασία, αλλά εγκαταλείπονταν στους δρόμους ή αποστέλλονταν σε μυστικές τοποθεσίες.

Ο μόνος χώρος υγειονομικής ταφής που λειτουργεί στην Κέρκυρα έχει φτάσει σε σημείο κορεσμού και η προτεινόμενη δημιουργία νέου χώρου υγειονομικής ταφής στη Λευκίμμη αντιμετωπίζει σθεναρή αντίσταση από την τοπική κοινότητα.

Τον Νοέμβριο του 2008 τα κράτη μέλη συμφώνησαν να προστατεύουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον από τυχόν αρνητικές επιπτώσεις των αποβλήτων, λαμβάνοντας κατάλληλα μέτρα για τη διαχείριση και την επεξεργασία των αποβλήτων τους με την έκδοση της οδηγίας-πλαισίου της ΕΕ για τα απόβλητα (οδηγία 2008/98/ΕΚ).

Η οδηγία ενθαρρύνει επίσης την απομάκρυνση από την υγειονομική ταφή και τη στροφή προς την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα όσον αφορά τα απόβλητα συνιστά σαφή παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας.

«Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή στις ελληνικές αρχές. Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη», σημειώνει η ανακοίνωση της Κομισιόν.

 

 

 

7 Mαρτίου 2019

γ