Αυξημένες οι ανάγκες για επιδοτήσεις στο ρεύμα - Τα 100 εκατ. που αναζητά η κυβέρνηση, τα σενάρια για φόρο στους παραγωγούς, και οι φόβοι για έλλειμμα στο ΤΕΜ

Τη συζήτηση για τον έκτακτο φόρο που είχε ανακοινώσει το Νοέμβρη η κυβέρνηση ότι θα επιβάλει στους ηλεκτροπαραγωγούς αναζοπυρώνει η πτήση της χονδρεμπορικής τιμής το Φλεβάρη, η ανάγκη για πιθανόν υψηλότερες επιδοτήσεις το Μάρτιο και κυρίως το γεγονός ότι το απόθεμα στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αρχίζει να «στεγνώνει».

Τρεις μήνες μετά τις δηλώσεις Σκυλακάκη κατά τη συνάντηση του με το κλιμάκιο της Κομισιόν στην Αθήνα (https://energypress.gr/news/ta-timologia-dekembrioy-krinoyn-ton-ektakto-foro-apomakrynontai-pros-paron-ta-senaria-gia) και ενώ οι επιδοτήσεις για το διάστημα Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου καταβλήθηκαν μέσω του ΤΕΜ, η κυβέρνηση βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να πρέπει να τις επαναλάβει για τέταρτο μήνα, αλλά βλέπει ότι ο λογαριασμός αδειάζει επικίνδυνα.

Κυρίως όμως η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι σε ένα - δύο μήνες από σήμερα το ταμείο θα έχει έλλειμμα, χωρίς να μπορεί ουδείς να προβλέψει, μετά από μια ύφεση τιμών την άνοιξη, τι θα συμβεί το καλοκαίρι και ότι δεν θα επαναληφθεί μια κρίση στη ΝΑ Ευρώπη αντίστοιχη με εκείνη του περσινού Ιουλίου.

«Χρειαζόμαστε γύρω στα 100 εκατ. ευρώ», όπως λένε πηγές του ΥΠΕΝ, ενόψει και της σημερινής σύσκεψης που θα γίνει στο υπουργείο για τις επιδοτήσεις που θα δοθούν το Μάρτιο στις επιχειρήσεις, για την ενίσχυση στα νοικοκυριά, αλλά κυρίως για την εύρεση των πόρων με τους οποίους θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά, καθώς και για τυχόν ανάγκες στο προσεχές μέλλον.

Στο ερώτημα τι θα συμβεί με την έκτακτη εισφορά στην ηλεκτροπαραγωγή που είχε εξαγγελθεί το Νοέμβρη, πηγές του ΥΠΕΝ απαντούν ότι δεν έχει φύγει καθόλου από το τραπέζι και ότι η επιβολή της είναι μονόδρομος, ειδικά έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, με την επιμονή πτήση των τιμών στη χονδρική και χωρίς να διαφαίνονται κάποιες άμεσες παρεμβάσεις στο ευρωπαικό επίπεδο.

Το υψηλό διετίας και η ανησυχία για το ΤΕΜ

Ο Φεβρουάριος κλείνει σήμερα με την αγορά χονδρικής να βρίσκεται σε υψηλό διετίας. Είναι επίπεδα τα οποία είχαμε να δούμε από το Φεβρουάριο του 2023, δηλαδή στα τέλη της μεγάλης ενεργειακής κρίσης. Ο μήνας φεύγει με μέσον όρο 154,09 ευρώ / μεγαβατώρα, επίδοση υψηλότερη κατά 14% εκείνης του Ιανουαρίου (135,13 ευρώ) και η οποία είχε να καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2023. 

Το ανοδικό ράλι συντηρούν οι ίδιες ακριβώς αιτίες που κρατούν ψηλά τις τιμές από τα τέλη του 2024. Οι καιρικές συνθήκες και η εγχώρια ζήτηση, οι υψηλές πτήσεις στο φυσικό αέριο και οι υψηλές εξαγωγές προς Βορρά που συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τη δική μας χονδρεμπορική αγορά.

Η ελαφρά υποχώρηση των τελευταίων ημερών δεν αλλάζει τη μεγάλη εικόνα. Ακόμη και στο σενάριο που οι πάροχοι επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, εφόσον δεν υπάρξει στήριξη από τη πολιτεία, τα νοικοκυριά θα δουν να επιβαρύνονται οι λογαριασμοί τους. Προφανώς, οι επιβαρύνσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες στην περίπτωση των πελατών εκείνων των παρόχων που θα προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμολογίων τους.

Οι ανάγκες επομένως της κυβέρνησης για επιδοτήσεις στο ρεύμα είναι αυξημένες. Κάνοντας ωστόσο τη «σούμα» και μετρώντας τι έχει απομείνει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, η κυβέρνηση βλέπει έλλειμμα αν όχι άμεσα, σίγουρα μέσα στους επόμενους μήνες και επαναφέρει στη κουβέντα το θέμα του φόρου.

Η σύσκεψη και οι ασκήσεις επί χάρτου

Τα παραπάνω θα συζητηθούν σήμερα σε σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ, η οποία θα αναμένει τις ανακοινώσεις των παρόχων μέσα στο Σαββατοκύριακο, για να λάβει τις τελικές της αποφάσεις, κάνοντας εν των μεταξύ ασκήσεις επί χάρτου.

Η διατήρηση κοντά και λίγο κάτω από την «γραμμή» των 15 λεπτών ανά κιλοβατώρα (150 ευρώ/ΜWh) που έχει χαράξει το υπουργείο πιθανώς να απαιτήσει το Μάρτιο υψηλότερες επιδοτήσεις και αυτό που το απασχολεί είναι το από που θα βρεθούν.

Τα τιμολόγια των παρόχων θα κρίνουν πολλά για τη παρέμβαση από πλευράς κυβέρνησης, της οποίας το αρχικό πλάνο ήταν ότι θα χρειαστεί να παρασχεθούν ενισχύσεις για το τρίμηνο Δεκέμβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025. Τώρα απαιτείται επανασχεδιασμός.

Σημειωτέον ότι το μέτρο της έκτακτης εισφοράς που είχε συζητηθεί το Νοέμβριο είχε στόχο να λύσει καταρχήν το πρόβλημα του Δεκεμβρίου, αφήνοντας ανοικτό το τι θα συμβεί από το Γενάρη και μετά, ειδικά όταν ήταν προφανές ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σε εκείνη τη συνάντηση ανάμεσα στον Θ. Σκυλακάκη με στελέχη της Κομισιόν, ο έλληνας υπουργός είχε συζητήσει μαζί τους το ενδεχόμενο δημοσιονομικού τύπου παρεμβάσεων.

Τότε μάλιστα η κυβέρνηση είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η έκτακτη εισφορά μπορεί να περιλαμβάνει και περιόδους χαμηλότερης ζήτησης και χαμηλών τιμών, προκειμένου ενδεχομένως η επιβολή της να γίνει πιο αντικειμενικά.

Τελικά το θέμα της διάρκειας του μέτρου έμεινε ανοικτό, ενώ στο μεταξύ οι μεγάλοι πάροχοι επέδειξαν αυτοσυγκράτηση με συνεχείς εκπτώσεις και πάγωμα των τιμολογίων τους που φαίνεται ότι θα συνεχιστεί σε σημαντικό βαθμό και το Μάρτιο, ο οποίος ωστόσο δεν είναι ο μόνος μήνας που απασχολεί τη κυβέρνηση.

;l