Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου και τα «Ρομποεκτάκια» του στον τελικό του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Ρομποτικής
Το 6ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, για πρώτη φορά, συμμετέχει στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής που διοργανώνεται από την WRO Hellas.
Στους περιφερειακούς αγώνες, που έγιναν στο Ρέθυμνο το Σάββατο 9 Φλεβάρη, κατάφερε να εξασφαλίσει την πρόκρισή του στον τελικό της Αθήνας, στην κατηγορία «Αρχιπέλαγος Αιγαίο: Η τεχνολογία βοηθάει να αναπτυχθούν τα νησιά». Οι μαθητές της Έκτης τάξης Ευθυμίου Νίκος, Κοτρώνη Κατερίνα, Μαρκάκης Κωνσταντίνος, Ξανθός Γιάννης, Πολιουδάκης Μαθιός, Ραπτάκη Ελπίδα ενημερώθηκαν για τον διαγωνισμό, έφτιαξαν την ομάδα ρομποτικής, και σε συνεργασία με την καθηγήτρια πληροφορικής του σχολείου Βαλσαμίδου Ελένη, σκέφτηκαν να δώσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα των νησιών, με απώτερο στόχο να μπορούν στο μέλλον τα νησιά να είναι ενεργειακά αυτόνομα, εκμεταλλευόμενα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα την αιολική και την ηλιακή ενέργεια.
Οι μαθητές, για να εκμεταλλευτούν την αιολική ενέργεια, κατασκεύασαν μια ανεμογεννήτρια, η οποία γυρίζει με τη δύναμη του ανέμου και με ταχύτητα ανάλογη με την έντασή του. Για να προσομοιώσουν τον αέρα, τα παιδιά κατασκεύασαν ένα σύννεφο, το οποίο πλησιάζοντας την ανεμογεννήτρια, γίνεται αντιληπτό από έναν αισθητήρα απόστασης. Όσο περισσότερο πλησιάζει το σύννεφο, τόσο γρηγορότερα γυρίζει ο έλικας και όσο απομακρύνεται τόσο μειώνεται η ταχύτητα που γυρίζει ο έλικας, μέχρι που σταματάει εντελώς, όταν το σύννεφο απομακρύνεται πολύ (κάτι που σημαίνει ότι δε φυσάει καθόλου άνεμος).
Έχοντας δώσει ενεργειακή λύση για τη στεριά, οι μαθητές ήθελαν να βρουν λύση και για τη θάλασσα και συγκεκριμένα για τις θαλάσσιες μεταφορές. Σκέφτηκαν, λοιπόν, ότι θα μπορούσαν να κατασκευαστούν ηλεκτρικές βάρκες, οι οποίες αντί να φορτίζουν με ρεύμα, θα φορτίζουν με φωτοβολταϊκό. Έτσι κατασκεύασαν έναν ηλιακό φορτιστή ηλεκτρικής βάρκας. Στο πάνω μέρος του φορτιστή τοποθέτησαν ένα φωτοβολταϊκό πάνελ με ηλιοστάτη, το οποίο μόλις αντιληφθεί τον ήλιο στρέφεται προς το μέρος του. Καθώς περιστρέφεται, αλλάζουν οι τιμές στον αισθητήρα κλίσης που τα παιδιά προσάρμοσαν πάνω του και έτσι η προπέλα της βάρκας γυρίζει, στην αρχή αργά και στη συνέχεια πιο γρήγορα, ανάλογα με το πόση ώρα έχει διαρκέσει η φόρτιση.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου συνέβαλε ουσιαστικά στην όλη προσπάθεια, εξασφαλίζοντας τα χρήματα και αγοράζοντας ένα κιτ ρομποτικής, με το οποίο κατασκευάστηκαν οι αυτοματισμοί.
Η μακέτα κατασκευάστηκε από την ομάδα ρομποτικής, αλλά και από άλλα παιδιά της Έκτης τάξης του σχολείου, που βοήθησαν εθελοντικά, και πάντα με την πολύτιμη βοήθεια και εποπτεία της καθηγήτριας εικαστικών του σχολείου κ. Κωστακάκη Κατερίνας.
Σκοπός του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων είναι να καταφέρει το σχολείο να αποκτήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ώστε η εκπαιδευτική ρομποτική να ενταχθεί στο πλαίσιο του μαθήματος ΤΠΕ, αλλά και των άλλων μαθημάτων του σχολικού προγράμματος.
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του σχολείου ευχαριστούν θερμά τον Δήμαρχο Ρεθύμνου, κ. Μαρινάκη Γιώργο και τη Σχολική Επιτροπή Α’θμιας Εκπ/σης για την προσφορά ενός φορητού υπολογιστή στο σχολείο μας.
Τα ρομποεκτάκια του 6ου:
Μαθητές: Ευθυμίου Νίκος, Κοτρώνη Κατερίνα, Μαρκάκης Κωνσταντίνος, Ξανθός Γιάννης, Πολιουδάκης Μαθιός, Ραπτάκη Ελπίδα
Προπονητές: Βαλσαμίδου Ελένη, Παναγιωτίδης Παναγιώτης
Επιμέλεια μακέτας: Κωστακάκη Κατερίνα
4 Μαρτίου 2019