Την πρώτη τους επίσημη συνάντηση εργασίας με τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν από κοινού πολυμελές κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας Επενδύσεων και στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την διαδικασία μετάβασης της περιοχής σε οικονομία χωρίς λιγνίτη.
Η Δυτική Μακεδονία έχει επιλεγεί ως πιλοτική Περιφέρεια στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία «Coal Regions in Transition Platform» και έχει ενταχθεί κατόπιν αιτήσεώς της στο πακέτο Τεχνικής Στήριξης της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να προετοιμαστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις απαιτήσεις της μετάβασης σε καθεστώς χαμηλής λιγνιτικής εξάρτησης.
Η ΕΕ έχει επιλέξει ως σύμβουλο σε θέματα τεχνικής στήριξης την Παγκόσμια Τράπεζα και όπως τόνισαν τα στελέχη της στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, έως τον Αύγουστο του 2020 θα πρέπει να έχει παραδοθεί στην Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SRSS), το τελικό σχέδιο όπου θα περιγράφεται ο οδικός χάρτης και τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, στους άξονες της επιχειρηματικότητας, του Περιβάλλοντος, της εκπαίδευσης και της ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε η Λιγνιτική Λεκάνη της Δυτικής Μακεδονίας να μεταβεί σε οικονομία χαμηλής εξάρτησης από τον λιγνίτη.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης, ως εκπρόσωπος των δήμων που οι περιοχές τους ήδη πλήττονται από την υποχώρηση της λιγνιτικής δραστηριότητας, δήλωσε ικανοποιημένος πού «σήμερα γίνεται με τον πιο επίσημο τρόπο ένα σημαντικό βήμα για το μέλλον των περιοχών μας» και εστίασε την προσοχή του στο θέμα της αντιμετώπισης «των εργαζομένων που θα πληγούν από την «απολιγνιτοποίηση», στην αποκατάσταση των εδαφών», ενώ ως πιο άμεσο θέμα, που το έθεσε κατά προτεραιότητα στην συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, «ποιος θα είναι ο φορέας που θα έχει την νομιμοποίηση της ευθύνης να λαμβάνει τις αποφάσεις για ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα».
Επίσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την απουσία των αρμόδιων υπουργείων από την συνάντηση εργασίας και δήλωσε ότι «δεν μπορεί να απουσιάζουν οι αρμόδιοι φορείς της κυβέρνησης από ένα τέτοιο εγχείρημα».
«Αναλαμβάνουμε μια πολύ μεγάλη ευθύνη να συστήσουμε ένα οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα της απεξάρτησης από τον λιγνίτη ως περιφέρεια πιλότος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να καταρτίσουμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με περιορισμένη την χρήση του λιγνίτη» σημείωσε ο Περιφερειάρχης, Θόδωρος Καρυπίδης και γνωστοποίησε στους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων της Τράπεζας και της ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που έχει καταθέσει χρήματα από τον δικό της προϋπολογισμό, ύψους 60 εκ. ευρώ, υπέρ του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης.
Κάλεσε όλους να συνεργαστούν για το καλύτερο αποτέλεσμα που «θα προετοιμάζει με πολιτικές δικαίου και ισότιμης συνεργασίας το μέλλον των περιοχών μας ως ανάχωμα στο κλίμα ευρωσκεπτικισμού που πλήττει την Ευρώπη».
Τις επόμενες ημέρες τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων θα συναντηθούν με φορείς της τοπικής κοινωνίας, όπως τα Επιμελητήρια, εκπροσώπους των εργαζομένων, κοινωνικούς και συλλογικούς φορείς, εκπροσώπους των κατοίκων και με συλλόγους πολιτών που τα χωριά τους γειτνιάζουν με δραστηριότητες της ΔΕΗ.
22 Φεβρουαρίου 2019