Ενεργοποιείται το σχήμα στήριξης για υβριδικές ΑΠΕ στα νησιά – Εντός 1ου εξαμήνου 2025 οι πρώτοι διαγωνισμοί – Επιδότηση από το Ταμείο Απανθρακοποίησης

Με τη δρομολόγηση έργων στα 5 μεγαλύτερα αυτόνομα νησιωτικά συστήματα, μπαίνει σε εφαρμογή το σχήμα στήριξης που έχει πάρει το «πράσινο φως» της Κομισιόν για την ενίσχυση υβριδικών σταθμών ΑΠΕ στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Τα έργα θα εγκατασταθούν σε Ρόδο, Χίο, Σάμο, Λέσβο και Κω-Κάλυμνο, ενώ θα προκριθούν μέσα από μειοδοτικές διαδικασίες, που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 1ο εξάμηνο 2025. 

Το σχήμα προβλέπει την παροχή λειτουργικής ενίσχυσης, με τους υβριδικούς σταθμούς να λαμβάνουν και στήριξη στο CAPEX από το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, το οποίο ενεργοποιήθηκε πρόσφατα. Όπως έγραψε το energypress, για υβριδικές μονάδες στο σύνολο των ΜΔΝ πρόκειται να διατεθούν σε πρώτη φάση 210 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο, με την επιδότηση των έργων να κινείται στα επίπεδα του 42%. Ειδικά για τα 5 μεγαλύτερα αυτόνομα νησιωτικά συστήματα θα διατεθούν έως 110 εκατ. για στήριξη στο CAPEX. 

Στα συστήματα μεσαίου μεγέθους με αιχμή από 1 έως 10 Μεγαβάτ θα εγκατασταθούν από 1 έως 2 Υβριδικοί Σταθμοί ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του κάθε αυτόνομου συστήματος και για τα συστήματα με αιχμή μεγαλύτερη από 10 MW θα εγκατασταθούν 2 έως 3 Υβριδικοί Σταθμοί σε κάθε αυτόνομο σύστημα.

Όπως έχει γράψει το energypress, στο σχήμα στήριξης τα ΜΔΝ έχουν κατηγοριοποιηθεί σε 3 Ομάδες, με διαφοροποιήσεις ως προς τις παραμέτρους ενίσχυσης των υβριδικών έργων που θα εγκατασταθούν σε αυτά. Τα 5 νησιωτικά συστήματα ανήκουν στην τρίτη Ομάδα, που αφορά τα νησιά τα οποία βρίσκονται υπό διασύνδεση. 

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι διαγωνισμοί θα έχουν τη φόρμουλα των δημοπρασιών για standalone μπαταρίες, με «κλειδωμένη» την επενδυτική ενίσχυση και την πρόκριση εκείνων των έργων που θα μειοδοτήσουν στις προσφορές για λειτουργική ενίσχυση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί το επίπεδο αδειοδοτικής ωριμότητας στο οποίο θα πρέπει να βρίσκεται μία υποψήφια μονάδα, για να λάβει μέρος στις δημοπρασίες.

Με βάση την εγκριτική απόφαση της Κομισιόν, οι υβριδικοί σταθμοί που θα «περάσουν» από τους διαγωνισμούς θα κλειδώσουν Τιμές Αναφοράς για τις συμβάσεις Feed in Premium που θα υπογράψουν. Για την ενέργεια αυτή, δεν θα προβλέπεται διάκριση αν προέρχεται από τη μονάδα ΑΠΕ ή το σύστημα αποθήκευσής της. Παράλληλα, δεν θα προβλέπεται πρόσθετη αμοιβή ισχύος. Από την άλλη πλευρά, κάθε υβριδικό σύστημα θα διατηρεί την «ταρίφα» του και μετά τη διασύνδεση του νησιού. Τότε, θα μεταπίπτει στο καθεστώς που θα ισχύει στο ηπειρωτικό δίκτυο, για τον αντίστοιχο συνδυασμό ΑΠΕ και αποθήκευσης.

Οι υβριδικοί σταθμοί που θα αναπτυχθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε αύξηση της διείσδυσης ΑΠΕ. Σε κάθε αυτόνομο σύστημα, και σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες τεχνολογίες ΑΠΕ, θα ξεπεράσει το 30-40%. 

Τέτοιες περιπτώσεις είναι η Μεγίστη, οι Οθωνοί, η Ερεικούσσα, η Γαύδος και τα Αντικύθηρα. Παράλληλα, επενδυτική ενίσχυση θα υπάρξει και για υβριδικές μονάδες στην Κρήτη (η οποία αποτελεί την τρίτη -και διακριτή- Ομάδα στο σχήμα στήριξης). Στην Κρήτη είναι δυνατή η εγκατάσταση υβριδικών σταθμών εγγυημένη ισχύ μέχρι 120 Μεγαβάτ, ήτοι αιολικών σταθμών με συνολική ισχύ μέχρι 240 Μεγαβάτ ή φωτοβολταϊκών σταθμών με συνολική ισχύ μέχρι 350 Μεγαβάτ περίπου και συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας  συνολικής χωρητικότητας περίπου 800 Μεγαβατώρων. 

Στα 120 Μεγαβάτ συμπεριλαμβάνονται και τέσσερις ήδη ώριμες αδειοδοτικά υβριδικές μονάδες, συνολικής αποθηκευτικής ισχύος 84 Mεγαβάτ περίπου.

φ