Σκυλακάκης: Γιατί θα έχουμε βίαιους επενδυτικούς κύκλους στις ΑΠΕ - Διέξοδος το demand response στις ενεργειακές κοινότητες
Στο σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την αγορά των ΑΠΕ αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΝ, Θ. Σκυλακάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στους δημοσιογράφους Θοδωρή Παναγούλη και Γιώργο Φιντικάκη, στο πλαίσιο του 6ου Renewable & Storage Forum που οργανώνει το energypress.
Έρχονται βίαιοι επενδυτικοί κύκλοι
Ο ίδιος εξήγησε γιατί αναμένει βίαιους επενδυτικούς κύκλους στο εξής στις ΑΠΕ: Πρόκειται για παραγωγικές δραστηριότητες με χαμηλό οριακό κόστος από τη φύση τους και είναι πολύ πιο βίαιες στον οικονομικό κύκλο από αυτές με σημαντικό λειτουργικό κόστος. Οι ΑΠΕ έχουν αυτό το χαρακτηριστικό με συνέπεια όταν απομακρυνόμαστε από τις ταρίφες να συμφέρει να πουλάει κανείς το ρεύμα που παράγει ακόμα και σε πολύ χαμηλές τιμές. Επίσης, η οικονομική απόσβεση δεν είναι ταυτόσημη με τη φυσική απόσβεση.
"Όταν έχει πέσει η απόδοση ενός φωτοβολταϊκού στο 50% σε συμφέρει να το αφήσεις και να περιμένεις ακόμα και αν πουλάς πολύ φθηνά", σχολίασε ο υπουργός. "Καθώς θα διεισδύουν οι ΑΠΕ στο σύστημα, θα αρχίσουν να τελειώνουν οι οικονομικές αποσβέσεις και θα περάσουμε στη φάση με φυσική απόσβεση. Δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο σε πόσα χρόνια θα συμφέρει κάποιον να αλλάξει. Όλα αυτά μας πάνε σε έναν άλλο οικονομικό κύκλο".
Επίσης, υπάρχει ένα σχέδιο στην Ε.Ε. που επιβάλει να γίνεται ακριβής πρόβλεψη της ζήτησης και της προσφοράς, κάτι που δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα. Η ηλεκτροκίνηση αργεί, το ίδιο μπορεί να συμβεί και τον εξηλεκτρισμό των ΜΜΜ ή της θέρμανσης και να υπάρχουν αναντιστοιχίες. Οι αβεβαιότητες συνεπάγονται βίαους επενδυτικούς κύκλους, υπογράμμισε ο υπουργός.
Τι κάνουμε για τη ζήτηση
Το τέλος των επιδοτήσεων για τις ΑΠΕ είναι αυτονόητο και πρακτικά σημαίνει ταχύτερη ανάπτυξη εκεί που η αγορά έχει ανάγκη, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη. Συνεπώς, τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει πιο αργή είσοδος των φωτοβολταϊκών και πιο γρήγορη είσοδος αιολικών από πλευράς ζήτησης της ενέργειάς τους. Επιπλέον, για τη ζήτηση μπορεί να γίνει μετατόπιση στις επιχειρήσεις με το δυναμικό τιμολόγιο.
Η αύξηση της ζήτησης απαιτεί και πολιτικές που τις επεξεργάζεται αυτό το διάστημα το ΥΠΕΝ και περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ανόδου της βιομηχανικής παραγωγής. "Αν οι Γερμανοί θέλουν υδρογόνο, αυτό μπορεί να είναι διέξοδος για τη δική μας ζήτηση με προϋπόθεση το μείγμα μας να καλύπτει πολύ περισσότερο χρόνο στη διάρκεια της ημέρας. Αυτή η καμπύλη που εμφανίζεται στην προημερήσια αγορά, κάνει ζημιά σε όλους και πρέπει να την εξομαλύνουμε. Επίσης η αφαλάτωση είναι εργαλείο αύξησης της ζήτησης", ανέλυσε.
Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για μπαταρίες
Όταν έχεις μια τεχνολογία που πέφτει η τιμή της, σε συμφέρει να μπεις την τελευταία στιγμή, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, δίνοντας έτσι έμφαση και στην απόφαση του ΥΠΕΝ να μη δώσει επιδοτήσεις πρώιμα για τις μπαταρίες.
"Αν έχεις υπερβολικές επενδύσεις ΑΠΕ ή βραδύτερη ζήτηση, τότε χρειάζεσαι μπαταρίες για να μην έχεις περικοπές. Κάναμε την απελευθέρωση μόλις υπήρξε η μεγάλη πτώση τιμών στην αποθήκευση. Θεωρούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και η αγορά θα εκφραστεί από μόνη της. Αν δεν ανταποκριθεί, τότε κάτι θα μας πει αυτό".
Σοβαρό θέμα οι τοπικές αντιδράσεις
Στην πράξη το ανανεώσιμο μείγμα είναι μια σύνθετη απόφαση και υπάρχουν και οι τοπικές αντιδράσεις που επηρεάζουν τα πράγματα, παραδέχτηκε ο υπουργός.
"Όλοι θεωρούν τον τόπο τους ιερό και δεν καταλαβαίνω γιατί η αισθητική του τοπίου απολαμβάνει το βενζινάδικο και προβληματίζεται από το αιολικό πάρκο. Μάλλον σχετίζεται με το πως αισθάνονται οι άνθρωποι ότι αυτό λειτουργεί υπέρ τους ή όχι σε προσωπικό επίπεδο. Προκαλεί σοβαρό πρόβλημα στη διείσδυση της αιολικής ενέργειας και στο σύστημα. Έχουμε ουρά στα αιολικά που δεν προχωράει".
Στα φ/β υπάρχει αντίστοιχα η συζήτηση για τη γη υψηλής παραγωγικότητας. "Από το 2009 ως το 2021 μειώθηκε η καλλιεργήσιμη γη λόγω εγκατάλειψης κατά 6 εκατ. στρέμματα. Όλα τα φ/β που έχουν μπει και θα μπουν στο μέλλον με βάση το ΕΣΕΚ δεν θα είναι πάνω από 400.000 στρέμματα. Ουδείς δεν ακούει αυτό το λογικό επιχείρημα και συνεχίζουν και επαναλαμβάνουν τα ίδια", τόνισε.
Διέξοδος το demand response για τις ενεργειακές κοινότητες
Σχετικά με τις επικρίσεις για τις επενδύσεις από μικρούς παίκτες των ΑΠΕ, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι σήμερα αυτή είναι μια παράδοξη άποψη διότι ο ΔΕΔΔΗΕ έχει στο δίκτυό του 8 GW ΑΠΕ. Μιλώντας για το μέλλον, τόνισε ότι ενεργειακή δημοκρατία είναι το χαμηλό κόστος για τον καταναλωτή: "Θα πούμε σε ένα μέσο καταναλωτή ότι οικονομικά αδύναμος είναι ο μiκροεπενδυτής ΑΠΕ που έχει 300.000 ευρώ για να φτιάξει έργο;", σχολίασε. Τα πάντα ποσοτικοποιούνται και πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι θα έχουμε αυτά τα 13 γιγαβάτ φωτοβολταϊκών που προβλέπει το ΕΣΕΚ, τόνισε ο κ. Σκυλακάκης σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης μικρών έργων.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στο net metering κρυβόταν μια επιδότηση που θα την πλήρωνε ο μέσος καταναλωτής, για αυτό το ΥΠΕΝ στράφηκε στο net billing που είναι πιο δίκαιο κοινωνικά.
"Οι ενεργειακές κοινότητες πρέπει να ασχοληθούν με το demand response γιατί από τη φύση τους είναι μαζικές και εκπροσωπούν συμφέροντα που δεν αθροίζονται από μεγάλες εταιρείες. Αυτός μπορεί να είναι ένας ρόλος που θα ενθαρρύνουμε, να μπορούν να εκπροσωπούν τα συμφέροντα καταναλωτών με βάση το προφίλ τους. Ακόμα και αν βάλουμε επιδοτήσεις, θα συμπληρώνουν αυτό το προφίλ και θα αξιοποιούν αυτοκατανάλωση και demand response. Αν η κοινότητα φτιάχνει μόνο φωτοβολταϊκά, τότε δεν υπάρχει διέξοδος", πρόσθεσε.
"Δεν πρέπει να μηδενίσουμε την αξία της δουλειάς που έχει γίνει. Επειδή θα έρθει τελικά αύξηση της ζήτησης με τα νησιά, με τις διασυνδέσεις, με τις βιομηχανίες, ηλεκτροκίνηση, η συμβουλή αυτή τη στιγμή είναι επιβράδυνση και μη καταστροφή της αξίας που έχει δημιουργηθεί. Δουλεύουμε για να εξομαλύνουμε τους επενδυτικούς κύκλους", κατέληξε ο κ. Σκυλακάκης.