Μάργαρης: Η πρόσβαση στο δίκτυο θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα – Να αποφύγουμε τον κίνδυνο οι ΟΠΣ να καταλήξουν χαρτιά χωρίς αντίκρισμα

Την ανάγκη να υπάρξει μια νέα προσέγγιση ως προς την πρόσβαση νέων έργων στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Γιάννης Μάργαρης, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο του energypress.

Σε συνέχεια της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας που αναθεωρήθηκε το περασμένο καλοκαίρι και θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι τον Ιανουάριο, το εθνικό πλαίσιο για την πρόσβαση στο δίκτυο θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως, αντικατοπτρίζοντας την νέα πραγματικότητα του ηλεκτρικού συστήματος. «Θα πρέπει να πάμε σε μια άλλη ερμηνεία για την πρόσβαση στο δίκτυο, όντας πλέον σε συνθήκες κορεσμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σε αυτή την βάση, ο ΑΔΜΗΕ έχει εκκινήσει εδώ και 2 χρόνια να προσαρμόζει σε αυτή την κατεύθυνση την διαδικασία εξέτασης και απόδοσης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης, ενσωματώνοντας μια σειρά παραμέτρους που προβλέπονται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αφορούν στις λεγόμενες ευέλικτες προσφορές σύνδεσης. Μια βασική παράμετρος αφορά στην δέσμευση απορρόφησης ισχύος όπου πλέον τέτοια συνθήκη δεν πληρείται για το σύνολο της παραγόμενης ενέργειας παρά για ένα μέρος αυτής.

Επιπρόσθετα, ο κ. Μάργαρης επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή ως προς την «αγωνία» για την επιτάχυνση της διαδικασίας, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να καταλήγουμε σε χαρτιά χωρίς κανένα αντίκρισμα, δεδομένου ότι η παροχή Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης θα πρέπει να συμμορφώνεται και να συμβαδίζει με την ανάπτυξη και επέκταση του δικτύου.

Τέλος, όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της χώρας περιλαμβάνει περί τα 15 Γιγαβάτ έργα σε λειτουργία (αιολικά και φωτοβολταϊκά) και 15 GW έργων ΑΠΕ με ΟΠΣ και επομένως δεσμευμένο χώρο στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Την εν λόγω εικόνα συμπληρώνουν τα υπέρακτια αιολικά με ορίζοντα το 2032 για τα οποία έχει δεσμευτεί ανάλογος ηλεκτρικός χώρος. Ο σχεδιασμός ανάπτυξης του δικτύου σε επίπεδο ΑΔΜΗΕ προβλέπει ότι ο διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος το 2030 θα ανέλθει στα 28 GW.

Τα παραπάνω στοιχεία, όπως ανέφερε ο κ. Μάργαρης, αναδεικνύουν την σημασία να υπάρξουν παρεμβάσεις ως προς την επικαιροποίηση της πρόσβασης στο δίκτυο ώστε η όλη διαδικασία να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αποφεύγοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό υφιστάμενων προβλημάτων που προκύπτουν στη βάση από την μία, της περιορισμένης χωρητικότητας στο δίκτυο και από την άλλη το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον και τους φιλόδοξους στόχους.

d