Πως διαμορφώνονται τα δεδομένα για την πρώτη ελληνική μάχη αιολικών vs φωτοβολταϊκών ενόψει του κοινού διαγωνισμού
Ο πρώτος μεικτός διαγωνισμός ΑΠΕ θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Απριλίου, μεταφέροντας και στη χώρα μας την άτυπη κόντρα οικονομικότητας μεταξύ των δύο κυριότερων τεχνολογιών ΑΠΕ, όπως έχει συμβεί και στο εξωτερικό σε αντίστοιχους διαγωνισμούς.
Άλλωστε αντίστοιχοι μεικτοί διαγωνισμοί είναι διαδεδομένοι σε χώρες με προηγμένες αγορές ΑΠΕ, με την κάθε τεχνολογία να εμφανίζει τα δικά της πλεονεκτήματα: αφενός τα φωτοβολταϊκά έχουν χαμηλότερο κόστος εξοπλισμού και κατασκευής, ωστόσο έχουν μικρότερη ισχύ και παραγωγή. Αντίθετα τα αιολικά μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερες οικονομίες κλίμακας λόγω μεγέθους ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα τους, ωστόσο εμφανίζουν υψηλότερα κατασκευαστικά κόστη.
Πάντως, ο ελληνικός διαγωνισμός, διενεργείται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία έχει αυξηθεί το κόστος των φωτοβολταϊκών εξέλιξη, η οποία εκτιμάται ότι δίνει νέο ενδιαφέρον στην... "κόντρα". Αυτό έχει συμβεί καθώς αυξήθηκε διεθνώς το κόστος του πυριτίου, που αποτελεί διεθνές εμπορεύσιμο commodity και είναι απαραίτητη πρώτη ύλι για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάνελ. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς φωτοβολταϊκών, το κόστος του εξοπλισμού έχει αυξηθεί κατά περίπου 10%.
Επομένως η επικείμενη μάχη αιολικών - φωτοβολταϊκών τον Απρίλιο έχει όλα τα χαρακτηριστικά... "ντέρμπι", τουλάχιστον εάν ληφθεί υπόψη το τι συνέβη σε άλλους διαγωνισμούς στην Ευρώπη. Ενδεικτικά στους τελευταίους μεικτούς διαγωνισμούς που έγιναν πρόσφατα στην Ισπανία καταγράφηκε καλύτερη επίδοση των αιολικών ενώ αντίθετα στη Γερμανία υπήρξε κυριαρχία των φωτοβολταϊκών. Να σημειωθεί ότι στη Γερμανία, όπου υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνότερη χρηματοδότηση το όροι για τις προσφορές του φετινού διαγωνισμού τέθηκε στα 0,0884 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επίσης μια άλλη διαφορά, έγκειται στο ότι τα αιολικά πάρκα στην κεντρική Ευρώπη αλλά και στην Ισπανία κατασκευάζονται και σε πεδινές περιοχές, με σημαντικά χαμηλότερα κόστη σε σχέση με τα ελληνικά πάρκα που κατασκευάζονται σε μεγάλα υψόμετρα, με σημαντικά υψηλότερα κατασκευαστικά κόστη. Γενικά πάντως, στους μεικτούς διαγωνισμούς, η εικόνα είναι ότι τα φωτοβολταϊκά εμφανίζουν προβάδισμα.
Μια άλλη παράμετρος προβληματισμού εξάλλου σε σχέση με τους νέους διαγωνισμούς είναι οι τιμές που επιτυγχάνονται. Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, μετά την αύξηση της οριακής τιμής του συστήματος, που αποτυπώνει την άνοδο της τιμής του διοξειδίου του άνθρακα, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη σύγκλιση των τιμών της αγοράς με τις τιμές εκκίνησης των διαγωνισμών. Αυτή η εξέλιξη αφαιρεί, για κάποιους παίκτες το κίνητρο συμμετοχής στους διαγωνισμούς καθώς όπως λένε προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής παρά να δεσμεύσουν τα έργα τους για χρόνια σε τιμές που οι ίδιοι δε θεωρούν ικανοποιητικές.
Παρά τους προβληματισμούς, πάντως, οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι στον επικείμενο μεικτό διαγωνισμό θα δώσουν το παρών αρκετοί παίκτες της αγοράς με σημαντικά και μεγάλα πρότζεκτ. Για αυτό το σκοπό μάλιστα, ασκούνται πιέσεις προκειμένου να αυξηθούν τα δημοπρατούμενα μεγαβάτ, προκειμένου να “χωρέσει” το διαφαινόμενο ενδιαφέρον…
18 Φεβρουαρίου 2019
Energypress