Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις: Επιδότηση μπαταριών 500-600 μεγαβάτ για μείωση του ενεργειακού κόστους – Πρεμιέρα τον Οκτώβριο

Σε φάση ενεργοποίησης μπαίνει το «όχημα» του ΥΠΕΝ για διείσδυση της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και στην τελική κατανάλωση, μέσω του «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις». Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στον Οκτώβριο, καθώς σε τελική φάση βρίσκεται η ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων – η οποία είναι και η μόνη εκκρεμότητα που έχει πλέον απομείνει. 

Όπως έχει γράψει το energypress, μέσω του προγράμματος πρόκειται να επιδοτηθούν εταιρείες αποκλειστικά για την εγκατάσταση μπαταριών. Υπενθυμίζεται ότι στον αρχικό σχεδιασμό του ΥΠΕΝ προβλεπόταν η επιδότηση και ηλιακών συστημάτων zero feed-in μέσω του «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις», σχεδιασμός ο οποίος στην πορεία ανατράπηκε. Ένας σημαντικός λόγος γι΄ αυτό είναι πως πλέον στήριξη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θα δίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. 

 

Παράλληλα, με την αναμόρφωση του προγράμματος, δίνεται η ευκαιρία ο προϋπολογισμός του (ύψους 160 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης) να αποτελέσει ένα ακόμη πιο αποτελεσματικό εργαλείο για την επιτάχυνση της εγκατάστασης μονάδων αποθήκευσης στο ηλεκτρικό σύστημα. Εκτιμάται ότι μέσω της δράσης, θα αποκτήσουν τη δυνατότητα εγχώριες επιχειρήσεις να προσθέσουν μπαταρίες συνολικής ισχύος 500-600 Μεγαβάτ. 

Όσον αφορά τους δικαιούχους, κίνητρο για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα θα αποτελέσει η δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις ώρες που οι χονδρεμπορικές τιμές διαμορφώνονται σε χαμηλά επίπεδα, ώστε να περιορίσουν το ενεργειακό τους κόστος. Έτσι, αποθηκεύοντας ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο στην μπαταρία π.χ. κατά τις μεσημεριανές ώρες -όταν η DAM διαγράφει «χαμηλές πτήσεις»- οι εταιρείες θα μπορούν να καλύψουν μέρος των αναγκών τους σε ρεύμα με φθηνές κιλοβατώρες από τη μονάδα, τις ώρες όπου η αγορά είναι ακριβότερη (όπως ακριβώς μετά τη δύση του ήλιου). 

Η ανάδειξη των δικαιούχων πρόκειται να γίνει μέσω κριτηρίων. Παράλληλα, όπως έχει γράψει το energypress, για να ενταχθεί μία επιχείρηση στο πρόγραμμα θα πρέπει να καλύπτει μέσω του δικτύου μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσοστό των αναγκών της σε ρεύμα. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το πλαφόν αυτό αναμενόταν να τεθεί στο 25%. 

Ο λόγος για τη συγκεκριμένη προϋπόθεση είναι πως, με βάση τις επιταγές της Κομισιόν, τα ευρωπαϊκά προγράμματα θα πρέπει να συμβάλουν στη μείωση κατά τουλάχιστον 30% του ανθρακικού αποτυπώματος των ωφελούμενων. Τα υπόλοιπο ποσοστό της κατανάλωσης θα πρέπει να καλύπτεται από την παραγωγή ΑΠΕ. 

Για αυτό τον σκοπό, μία επιχείρηση θα μπορεί να εγκαταστήσει (χωρίς επιδότηση) ένα φωτοβολταϊκό που θα λειτουργεί με net-billing ή virtual net-billing. Επίσης, αναμένεται να δίνεται η δυνατότητα ικανοποίησης της συγκεκριμένης προϋπόθεσης και μέσω της σύναψης «πράσινων» PPAs. 

1

Σχετικά Άρθρα

Popular Articles