Με ρυθμούς χελώνας η εγκατάσταση του εξοπλισμού για τον τηλεχειρισμό έργων ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής – Δομικές δυσκολίες αλλά και άρνηση… από τους παραγωγούς

Υποχρεωτική παράταση στη διορία εγκατάστασης του εξοπλισμού για τον τηλεχειρισμό έργων ΑΠΕ στο δίκτυο διανομής δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, καθώς, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, οι πιθανότητες ολοκλήρωσης του «έργου» στις καθορισμένες ημερομηνίες είναι μικρές.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς με γνώση του θέματος, το εν λόγω μέτρο αφορά χιλιάδες φωτοβολταϊκά έργα πανελλαδικά, χωρίς την ίδια στιγμή, η «αλυσίδα αξίας» να έχει τα μεγέθη να εξυπηρετήσει ένα τέτοιο όγκο έργων.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που «πέρασε» την Άνοιξη και με σκοπό τον δικαιότερο επιμερισμό των περικοπών «πράσινης» παραγωγής, όλα τα μικρά έργα στο δίκτυο διανομής (ισχύος πάνω από 1 MW) υποχρεούνται να εξοπλιστούν με συστήματα τηλεχειρισμού μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024. Αντίστοιχα, τα μικρότερα έργα (ισχύος 400 kW έως 1 MW) έχουν προθεσμία μέχρι 13 Δεκεμβρίου 2024. Την ίδια στιγμή, όπως μεταφέρουν πηγές της αγοράς στο energypress, οι ΦοΣΕ «βρίσκουν τοίχο» στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν την εν λόγω ρύθμιση.

Αναλυτικότερα, οι ΦοΣΕ απευθύνονται στους παραγωγούς ΑΠΕ που εκπροσωπούν, προτρέποντας τους να κινηθούν από κοινού προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές στην προμήθεια του εξοπλισμού αλλά και περισσότερη ευελιξία στην εγκατάσταση του εξοπλισμού, με τους παραγωγούς, ωστόσο, να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια, εκτιμώντας ότι ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί και επομένως δεν χρειάζεται να δαπανήσουν χρήματα για την εγκατάσταση του εξοπλισμού.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι, όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, η εγκατάσταση εξοπλισμού τηλεχειρισμού να έχει προχωρήσει σε ένα μικρό μέρος των υπόχρεων έργων ΑΠΕ, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να κλείσει το θέμα μέχρι την εκπνοή της πρώτης τουλάχιστον προθεσμίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως συμπληρώνουν, το ζήτημα θα πρέπει εκ νέου να εξεταστεί, ιδίως στο κομμάτι που αφορά «δομικά» ζητήματα της αγοράς και αυτή την στιγμή δυσκολεύουν σημαντικά την διαδικασία.

Πρακτικά, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς, «μιλάμε για την δημιουργία μιας νέας αγοράς αν υλοποιηθεί το μέτρο σε όλα τα έργα που προβλέπεται, γεγονός που δεν γίνεται από την μία μέρα στην άλλη».

Συγκεκριμένα, προγενέστερη ανακοίνωση του Διαχειριστή αναφέρει σχετικά ότι «Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του αναγκαίου προδιαγραφόμενου εξοπλισμού, εντός της ανωτέρω χρονικής προθεσμίας, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν Υπεύθυνη Δήλωση συμμόρφωσης, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, άλλως ο Διαχειριστής θα προβεί σε απενεργοποίηση της σύνδεσης της εγκατάστασής του με το Δίκτυο, μέχρι την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης με την ανωτέρω απαίτηση. Για τους σταθμούς που δεν λειτουργούν και η ενεργοποίηση της σύνδεσής τους με το Δίκτυο θα πραγματοποιηθεί μετά την ανωτέρω προθεσμία, η ολοκλήρωση της εγκατάστασης του ως άνω εξοπλισμού, αποτελεί προϋπόθεση για τη σύνδεσή τους».

Δ