Μαζική είσοδος 2,7 Γιγαβάτ από «μικρά» φωτοβολταϊκά που κλείδωσαν ταρίφα μέχρι τις 31 Αυγούστου – Έρχεται νέο κύμα έργων έως 3,4 Γιγαβάτ από τα «βιομηχανικά PPAs» και το «Απόλλων» - Ανησυχία για τις περικοπές

Την προθεσμία της 31ης Αυγούστου, που προέβλεπε το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ για την κατακύρωση διοικητικά οριζόμενης Τιμής Αναφοράς από εξαιρούμενα φωτοβολταϊκά, πρόλαβαν παραγωγοί για τη συντριπτική πλειονότητα των έργων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, μέχρι το τέλος Αυγούστου κατάφεραν να κλειδώσουν ταρίφα έργα συνολικής ισχύος 2,7 Γιγαβάτ. 

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διορία αφορούσε σταθμούς ισχύος έως 500 κιλοβάτ (για ιδιώτες) και 1 Μεγαβάτ (για ενεργειακές κοινότητες και αγρότες), με εξαίρεση τα έργα σε Φλώρινα και Κοζάνη, τις επιλέξιμες μονάδες στο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», καθώς και οι μονάδες έως 400 κιλοβάτ που θα πάρουν (αν πάρουν) όρους σύνδεσης μέσα από τους διαγωνισμούς του ΔΕΔΔΗΕ στα κορεσμένα, δηλαδή σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Κυκλάδες.  

Για να κλειδώσουν ταρίφα, θα έπρεπε τα έργα να εξασφαλίσουν δήλωση ετοιμότητας, ή να υποβάλουν αίτημα ενεργοποίησης, μέχρι το τέλος Αυγούστου. Όπως είχε γράψει το energypress, μέσα στον Αύγουστο παραγωγοί ανά την επικράτεια είχαν αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να προλάβουν την προθεσμία, εξασφαλίζοντας δήλωση ετοιμότητας ακόμη και την τελευταία ημέρα του μήνα. Κάτι που συνέβη στην περίπτωση «μικρών» φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 2,7 Γιγαβάτ, τα περισσότερα από οποία είναι ενταγμένα σε ομαδοποιημένα αιτήματα. 

Αξίζει να σημειωθεί πως όσα «μικρά» φωτοβολταϊκά εξασφάλισαν δήλωση ετοιμότητας μέχρι το τέλος Αυγούστου υπέγραψαν και σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ. Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε κανένα έργο που να «έκοψε το νήμα» εμπρόθεσμα και να έχασε την ταρίφα του λόγω του Διαχειριστή.

Όπως είναι γνωστό, προϋπόθεση για να ισχύσει για έναν εξαιρούμενο σταθμό η προθεσμία για τη δήλωση ετοιμότητας ήταν μέχρι τις 31 Μαΐου να έχει υποβληθεί για αυτό πλήρης αίτηση για σύμβαση στον ΔΑΠΕΕΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, μέχρι το τέλος Μαΐου έφταναν τις 800 με 1.000 οι πλήρεις αιτήσεις στον ΔΑΠΕΕΠ για εξαιρούμενα έργα. Προφανώς, μία σημαντική μερίδα του χαρτοφυλακίου των 2,7 Γιγαβάτ αφορά «μικρά» φωτοβολταϊκά που είχαν πλήρεις «φακέλους» στον Διαχειριστή αρκετά πριν από τη συγκεκριμένη ημερομηνία. 

Την ίδια στιγμή, στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη μία πολύ μικρή «δεξαμενή» εξαιρούμενων μονάδων για τις οποίες έχουν μεν υποβληθεί πλήρεις «φάκελοι» στον ΔΑΠΕΕΠ μέχρι το τέλος Μαΐου, χωρίς ωστόσο οι παραγωγοί να προλάβουν να εξασφαλίσουν δήλωση ετοιμότητας μέχρι τις 31 Αυγούστου. Με βάση τα ίδια στελέχη, τα έργα αυτά δεν ξεπερνούν τα 100 Μεγαβάτ. Υπενθυμίζεται πως σε αυτή την περίπτωση οι παραγωγοί μπορούν να εξασφαλίσουν δήλωση ετοιμότητας εντός τριμήνου, με αντίτιμο τη μείωση κατά 3% της διοικητικά οριζόμενης τιμής.  

Από την άλλη πλευρά, τα «μικρά» φωτοβολταϊκά 2,7 Γιγαβάτ που «κούμπωσαν» στο σύστημα μέχρι το τέλος Αυγούστου, σηματοδοτούν ένα νέο σημαντικό άλμα στην εγχώρια εγκατεστημένη ισχύ ηλιακών πάρκων, καθώς είναι θέμα λίγων μηνών να ξεκινήσουν την παραγωγή τους. Έτσι, με δεδομένο ότι είναι δρομολογημένο ένα δεύτερο χαρτοφυλάκιο αντίστοιχα μεγάλης ισχύος -τη στιγμή που η διείσδυση της αποθήκευσης είναι ελάχιστη- στελέχη του κλάδου εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τα επίπεδα στα οποία θα διαμορφωθούν τα επόμενα χρόνια οι περικοπές. 

Ήδη τα «μικρά» φωτοβολταϊκά 2,7 Γιγαβάτ που κλείδωσαν ταρίφα αυξάνουν την εγχώρια ηλεκτροπαραγωγική ισχύ των ηλιακών πάρκων στα 9,9 Γιγαβάτ, καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε λειτουργία φωτοβολταϊκά 7,2 Γιγαβάτ. Με την υλοποίηση του δεύτερου «κύματος» φωτοβολταϊκών, το νούμερο αυτό πρόκειται να αυξηθεί έως τα 13,3 Γιγαβάτ.  

Το νούμερο αυτό σχεδόν συμπίπτει με την πρόβλεψη του ΕΣΕΚ για εν λειτουργία φωτοβολταϊκά το 2030 (13,5 Γιγαβάτ), με το Εθνικό Σχέδιο να τοποθετεί τον πήχη για το 2025 στα 8,5 Γιγαβάτ – ο οποίος έχει ήδη ξεπεραστεί. Την ίδια στιγμή, οι πρώτες standalone μπαταρίες από τους διαγωνισμούς δεν προβλέπονται νωρίτερα από τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ μόλις σήμερα ολοκληρώνεται η διαβούλευση του νέου σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ, όπου περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για «γκάζι» στην αποθήκευση. 

(φωτογραφία: freepik.com)

a