Great Sea Interconnector: Επιμερισμός 50%-50% στο γεωπολιτικό ρίσκο για να κλείσει η συμφωνία - Συνάντηση Μητσοτάκη-Χριστοδουλίδη την επόμενη εβδομάδα - Βλέπει πρόοδο ο Κύπριος Πρόεδρος
(13/9 8:00) Το γεγονός ότι καταγράφεται πρόοδος στις συζητήσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, υπογράμμισε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, χθες Πέμπτη, αναφερόμενος ταυτόχρονα σε ενδιαφέρον και άλλων χωρών για το έργο, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Μάλιστα όπως είπε αναμένεται να υπάρξει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις 19 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων στο τραπέζι θα τεθεί η υλοποίηση του Great Sea Interconnector. «Ένα από τα βασικά θέματα θα είναι και αυτό της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Είμαστε σε καθημερινή επαφή», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Επιπλέον, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που αφορά τις μελλοντικές γενεές και το οποίο ενδιαφέρει την Κυβέρνηση, σημείωσε ότι οι αποφάσεις θα είναι και συνετές και θα λαμβάνουν υπόψη όλα τα δεδομένα, ό,τι και αν λένε κάποιοι περί καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων.
«Συζητάμε συγκεκριμένες λεπτομέρειες, έχουμε πρόοδο, θέλω να το επαναλάβω και υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλες χώρες. Δεν ήταν τυχαίο και το χθεσινό μου ταξίδι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», τόνισε, εξηγώντας ότι συζητήθηκαν τόσο θέματα συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, όσο και το συγκεκριμένο έργο.
Σε χθεσινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:
Σε αλλαγή των αρχικών όρων ώστε να ικανοποιηθεί η κυπριακή πλευρά, φαίνεται ότι έχει προχωρήσει η Αθήνα στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τη Λευκωσία για την ηλεκτρική διασύνδεση. Το νέο μάλιστα αυτό κείμενο βρίσκεται από τη Τρίτη στα χέρια της Λευκωσίας, η οποία και το εξετάζει για να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.
Όπως προκύπτει, το καινούργιο στοιχείο είναι ότι για να αμβλυνθούν οι φόβοι της κυπριακής πλευράς ότι σε περίπτωση ανωτέρας βίας και εμπλοκής του έργου, οι κύπριοι καταναλωτές θα επωμιστούν εκείνοι το μεγαλύτερο μέρος της ανάκτησης από τον ΑΔΜΗΕ των μέχρι τότε δαπανών, η αναλογία έχει επιμεριστεί ισόποσα. Αντί, λοιπόν, για τον συμφωνημένο από παλαιά επιμερισμό του κόστους για κάθε τι γύρω από τη διασύνδεση, 63% οι κύπριοι καταναλωτές που είναι οι καταρχήν ωφελούμενοι, και 37% οι Ελληνες, το γεωπολιτικό ρίσκο κατανέμεται πλέον, 50%-50%.
Εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν έτσι όπως δείχνουν, δεν αποκλείεται μέχρι την Παρασκευή να ανακοινωθεί και επίσημα η συμφωνία που θα ανοίξει το δρόμο στο υπουργικό να πάρει πολιτική απόφαση και στη συνέχεια η ΡΑΕΚ να διαμορφώσει τα ρυθμιστικά ζητήματα που εκκρεμούν.
Η στρατηγική σημασία της ηλεκτρικής διασύνδεσης για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναδεικνύεται και από τη σημερινή παρέμβαση του υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ, ο οποίος σε σημερινή ανάρτηση χαρακτηρίζει «κορυφαία προτεραιότητα για το Τελ Αβίβ» το έργο. Είχε προηγηθεί επικοινωνία με τον κύπριο ομόλογό του, υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργο Παπαναστασίου.