«AAPowerLink»: Η μεγαλύτερη ηλεκτρική διασύνδεση που θα «παντρέψει» Αυστραλία και Ασία
Το έργο PowerLink Αυστραλίας-Ασίας (AAPowerLink) θεωρείται η μεγαλύτερη υπό ανάπτυξη ηλεκτρική διασύνδεση στον κόσμο. Ένα μοναδικό και ασφαλώς κολοσσιαίο ενεργειακό project.
Τον περασμένο μήνα έλαβε μια σημαντική ρυθμιστική έγκριση, που άνοιξε το δρόμο για την επόμενη φάση ανάπτυξης του έργου το οποίο θα αξιοποιήσει και θα αποθηκεύσει ανανεώσιμη ενέργεια από την Αυστραλία και θα τη μεταφέρει στη Σιγκαπούρη μέσω ενός συστήματος μεταφοράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης (HVDC).
Εκτός από ένα υποθαλάσσιο καλώδιο HVDC μήκους 4.300 χιλιομέτρων, η υποδομή περιλαμβάνει τον χώρο παραγωγής ηλιακής ενέργειας (σε 30.000 στρέμματα) και αποθήκευσης σε εμπορική κλίμακα στο Powell Creek με παραγωγική ικανότητα έως 10 GW, μια εναέρια γραμμή μεταφοράς HVDC περίπου 800 χιλιομέτρων που εκτείνεται έως το Murrumujuk, βορειοανατολικά του Darwin κ.α.
Ο φορέας υλοποίησης, η εταιρεία SunCable ανέφερε ότι είχε λάβει έγκριση από την κυβέρνηση της Κοινοπολιτείας για την αυστραλιανή συνιστώσα του εμβληματικού εγχειρήματος, που αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Υδάτων της Κοινοπολιτείας βάσει του νόμου για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας (EPBC).
Αυτό ακολουθεί την περιβαλλοντική έγκριση που χορηγήθηκε τον Ιούλιο από την κυβέρνηση της Βόρειας Επικράτειας και την Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος της χώρας.
Η SunCable
Η SunCable δήλωσε ότι το AAPowerLink είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα ενεργειακής υποδομής που έλαβαν ποτέ έγκριση EPBC Act, καλύπτοντας ένα αποτύπωμα έργου μήκους περίπου 2.000 χιλιομέτρων από την καρδιά της Βόρειας Επικράτειας και στη συνέχεια εκτείνεται στα θαλάσσια σύνορα της Αυστραλίας και της Ινδονησίας.
Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει περαιτέρω σε σχετικές κοινότητες για να προχωρήσει στην επόμενη φάση, συμπεριλαμβανομένης της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για τις αυτόχθονες συμφωνίες χρήσης γης (ILUAs) με παραδοσιακούς ιδιοκτήτες στη Βόρεια Επικράτεια και τη συνεργασία με την Αρχή Αγοράς Ενέργειας της Σιγκαπούρης σχετικά με την υπό όρους έγκριση για τη συνιστώσα υποθαλάσσιας καλωδιακής διασύνδεσης,αλλά και με την κυβέρνηση της Ινδονησίας σε θέματα ρυθμιστικά και αδειοδότησης.
Το έργο αναμένεται να αποφέρει περισσότερα από 20 δισ δολάρια Αυστραλίας (περίπου 13,4 δισ δολάρια ΗΠΑ) σε οικονομική αξία στη Βόρεια Επικράτεια κατά την περίοδο κατασκευής και τα πρώτα 35 χρόνια λειτουργίας, καθώς και να υποστηρίξει κατά μέσο όρο 6.800 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας για κάθε έτος κατασκευής, με μέγιστο εργατικό δυναμικό 14.300 άτομα.
Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της δεκαετίας του 2030.
(newmoney.gr)