ΕΒΙΚΕΝ: Εξαίρεση των ενισχύσεων για την αντιστάθμιση CO2 της βιομηχανίας από το ψηφιακό τέλος συναλλαγών

26 08 2024 | 12:19

Να εξαιρεθεί του ψηφιακού τέλους συναλλαγών ο μηχανισμός αντιστάθμισης για το κόστος εκπομπών CO2 της βιομηχανίας, ζητά με επιστολή της προς τα Υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας και Ανάπτυξης, η ΕΒΙΚΕΝ.

Όπως τονίζεται στα πλαίσια διαβούλευσης για τη θέσπιση του νέου μέτρου, οι κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις σχετικές προβλέψεις για εξαίρεση από το εν λόγω τέλος, καθώς μέσω αυτών οι βιομηχανικοί καταναλωτές αντισταθμίζουν το ενεργειακό κόστος.

 

Αναλυτικότερα, η Ένωση σημειώνει τα εξής:

Το σχέδιο νόμου «Ψηφιακό τέλος συναλλαγών και άλλες διατάξεις» με το οποίο καταργείται το τέλος χαρτοσήμου και εισάγεται ψηφιακό τέλος συναλλαγών σε συγκεκριμένες περιπτώσεις συναλλαγών, έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από την 09.08.24 έως την 22.08.24. 

Στην παρ. 1 του άρθρου 24 του σχεδίου νόμου θεσπίζεται γενική αρχή σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται ψηφιακό τέλος συναλλαγών στις οικονομικές ενισχύσεις που λαμβάνουν από το Δημόσιο φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα. 

Στην παρ. 2 του άρθρου 24 του σχεδίου νόμου απαριθμούνται περιοριστικά οι περιπτώσεις που εξαιρούνται από το ψηφιακό τέλος συναλλαγών. 

Μεταξύ των εξαιρέσεων, συμπεριλαμβάνονται στην περίπτωση θ, οι επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και ενισχύσεις που καταβάλλονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ή επενδυτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται συνολικά η μερικά από το Δημόσιο ή φορέα γενικής κυβέρνησης ή πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Οι ενισχύσεις στο πλαίσιο μέτρων και μηχανισμών αποζημίωσης που αξιολογούνται και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις δεν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των περιπτώσεων που εξαιρούνται από το ψηφιακό τέλος συναλλαγών. 

 

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η επιβολή του ψηφιακού τέλους συναλλαγών στις περιπτώσεις συναλλαγών που απαριθμούνται περιοριστικά στον νόμο και δεν υπάγονται σε άλλους έμμεσους φόρους (πχ. ΦΠΑ)».

Στη σύνοψη των στόχων του άρθρου 24 του σχεδίου νόμου, ορίζεται επίσης ότι αναφορικά με τις εξαιρέσεις των περιπτώσεων στις οποίες δεν επιβάλλεται το τέλος, θεσπίζεται ευνοϊκότερο καθεστώς σε σχέση με το καταργούμενο καθεστώς, με στόχο τη μη επιβάρυνση των προσώπων που καταλαμβάνουν οι ρυθμίσεις αυτές. 

Σύμφωνα με τον εκπεφρασμένο στόχο της νέας ρύθμισης, οι κρατικές ενισχύσεις, ιδίως στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας (αντιστάθμιση έμμεσου κόστους εκπομπών CO2,  αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, κ.α.), θα πρέπει ομοίως να υπαχθούν στις εξαιρέσεις των περιπτώσεων της παραγράφου 2 του άρθρου 24 του σχεδίου νόμου, δεδομένου ότι οι ενισχύσεις αυτές αποτελούν κατ’ ουσία μηχανισμούς αποζημίωσης μέσω των οποίων οι βιομηχανικοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας αντισταθμίζουν κόστη ηλεκτρικής ενέργειας τα οποία έχουν ήδη υπαχθεί σε ΦΠΑ. 

Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις εξαιρέσεις της παραγράφου 2  του άρθρου 24 του σχεδίου νόμου και οι περιπτώσεις των ενισχύσεων που καταβάλλονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο μέτρων και μηχανισμών αποζημίωσης που αξιολογούνται και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις. 

Προτεινόμενη ρύθμιση ακολουθεί 

Άρθρο 24 

Επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, επιχορηγήσεις από το Δημόσιο ή φορείς γενικής 

κυβέρνησης 

1. Επιβάλλεται Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής στις πάσης φύσεως μονομερείς μεταβιβάσεις πόρων από το Δημόσιο ή τον φορέα γενικής κυβέρνησης, που γίνονται με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του λήπτη αυτών. 

2. Δεν επιβάλλεται το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής: 

(…) 

ι) στις επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και ενισχύσεις που καταβάλλονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, στο πλαίσιο μέτρων και μηχανισμών αποζημίωσης που αξιολογούνται και εγκρίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πλαίσιο κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις

3. Το Ψηφιακό Τέλος Συναλλαγής των μονομερών μεταβιβάσεων της παρ. 1 υπολογίζεται επί του εκάστοτε πραγματικά καταβαλλόμενου ποσού αυτών, παρακρατείται κατά την καταβολή της επιδότησης ή της ενίσχυσης ή της επιχορήγησης στον δικαιούχο από το Δημόσιο ή τον φορέα γενικής κυβέρνησης που διενεργεί την πληρωμή και αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση από τον φορέα που διενεργεί την πληρωμή.

σ

Σχετικά Άρθρα

Popular Articles