Τουρκία: Εργοστάσιο 1 δισ. δολ. κατασκευάζει κινεζική εταιρεία ηλεκτροκίνησης

18 08 2024 | 06:25EURACTIV.com with Reuters

Η κινεζική κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών οχημάτων BYD Co Ltd συμφώνησε με την τουρκική κυβέρνηση να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής στην Τουρκία αξίας 1 δισ. δολαρίων με ετήσια παραγωγική ικανότητα 150.000 οχημάτων, δήλωσε τη Δευτέρα (8 Ιουλίου) ο υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας της Τουρκίας.

Ο υπουργός Mehmet Fatih Kacir δημοσίευσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X φωτογραφίες του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdoğan και του διευθύνοντα σύμβουλο της BYD Wang Chuanfu σε μια τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το εργοστάσιο.

«Προβλέπουμε ότι η BYD θα δημιουργήσει στη χώρα μας μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικών και επαναφορτιζόμενων υβριδικών αυτοκινήτων με ετήσια δυναμικότητα 150.000 οχημάτων και ένα κέντρο Ε&Α για τεχνολογίες κίνησης, με επένδυση περίπου 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων», δήλωσε ο Kacir.

«Η εγκατάσταση, η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει την παραγωγή στα τέλη του 2026, θα απασχολεί άμεσα έως και 5.000 άτομα».

«Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αύξησε τους δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να συμβάλει στην προστασία της βιομηχανίας της. Η συμφωνία θα μπορούσε να διευκολύνει την πρόσβαση των επενδυτών, συμπεριλαμβανομένης της BYD, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός EV στον κόσμο, στις ευρωπαϊκές αγορές, δεδομένης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ», δήλωσε ο Kacir.

Είπε μάλιστα ότι η συμφωνία ήταν το αποτέλεσμα των συνομιλιών που έγιναν με Κινέζους αξιωματούχους από την επίσκεψή του στην Κίνα τον Δεκέμβριο του 2023.

Η κρατικά υποστηριζόμενη κινεζική εφημερίδα Securities Times ανέφερε νωρίτερα -χωρίς να αναφέρει την Τουρκία- ότι η BYD συμφώνησε να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο για τα βασικά εξαρτήματα των οχημάτων νέας ενέργειας που θα υποστηρίξει τη δυναμικότητα του εργοστασίου της στη νότια πόλη Shenzhen.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AK της Τουρκίας δήλωσε στο Reuters ότι η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Guangzhou Automobile Group βρισκόταν σε συνομιλίες με τον Τούρκο κατασκευαστή EV TOGG για ένα πιθανό κοινό εγχείρημα παραγωγής.

Η ανώτατη διοίκηση της GAC σχεδιάζει να επισκεφθεί την TOGG στην Τουρκία αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο Zafer Sirakaya του κόμματος AK.

 

d

Σχετικά Άρθρα

Popular Articles