2024: "Σπάνε τα θερμόμετρα" με απανωτά ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε όλη τη Γη - Πρωτοφανές φαινόμενο

18 08 2024 | 07:30

Ιστορικό υψηλό 15 εθνικών ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν καταρριφθεί από την αρχή του 2024, δήλωσε γνωστού κύρους ιστορικός του κλίματος στον βρετανικό Guardian, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες γίνονται πιο συχνές και η κλιματική καταστροφή εντείνεται.

Επιπλέον 130 μηνιαία εθνικά ρεκόρ θερμοκρασίας έχουν επίσης καταρριφθεί, μαζί με δεκάδες χιλιάδες τοπικά υψηλά που καταγράφηκαν σε σταθμούς παρακολούθησης από την Αρκτική έως τον Νότιο Ειρηνικό, σύμφωνα με τον Maximiliano Herrera, ο οποίος διατηρεί αρχείο ακραίων γεγονότων.

 

Ο ειδικός ανέφερε ότι ο άνευ προηγουμένου αριθμός ρεκόρ τους πρώτους έξι μήνες ήταν εκπληκτικός. "Αυτός ο αριθμός ακραίων περιστατικών ζέστης είναι πέρα ​​από οτιδήποτε έχει δει ή είχε θεωρηθεί πιθανό πριν", είπε. "Οι μήνες από τον Φεβρουάριο του 2024 έως τον Ιούλιο του 2024 έσπασαν κυριολεκτικά τα κοντέρ κάθε στατιστικής".

Το γεγονός καθίσταται ανησυχητικό, καθώς η υπερβολική ζέστη του περασμένου έτους θα μπορούσε να αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε έναν συνδυασμό ανθρωπογενούς παγκόσμιας θέρμανσης – που προκαλείται από την καύση φυσικού αερίου, πετρελαίου, άνθρακα και δέντρων – και ενός φυσικού φαινομένου El Niño, μιας θέρμανσης της επιφάνειας του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού που είναι συνδέεται με υψηλότερες θερμοκρασίες σε πολλά μέρη του κόσμου. Το Ελ Νίνιο εξασθενεί από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αυτό ωστόσο έφερε μικρή ανακούφιση.

"Μακριά από το να μειώνονται με το τέλος του Ελ Νίνιο, τα ρεκόρ πέφτουν "βροχή", με ακόμη πιο γρήγορο ρυθμό τώρα σε σύγκριση με τα τέλη του 2023", σημείωσε ο Ερέρα.

Νέα ρεκόρ καταγράφονται καθημερινά σε τοπικό επίπεδο. Σε ορισμένες ημέρες, χιλιάδες σταθμοί παρακολούθησης σημειώνουν νέα ρεκόρ μηνιαίων μέγιστων ή ελάχιστων. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα επίπονο, καθώς οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες σημαίνουν ότι οι άνθρωποι και τα οικοσυστήματα δεν έχουν χρόνο να ανακάμψουν από την ανελέητη ζέστη. Στα τέλη Ιουλίου, για παράδειγμα, η περιοχή Yueyang της Κίνας είδε ένα άνευ προηγουμένου υψηλό επίπεδο 32 βαθμών Κελσίου κατά τις νυκτερινές ώρες, με επικίνδυνα υψηλή υγρασία.

Το γεωγραφικό εύρος των εθνικών ρεκόρ όλων των εποχών είναι συγκλονιστικό. Το Μεξικό σημείωσε την κορυφή των 52 βαθμών στο Tepache στις 20 Ιουνίου. Στην άλλη άκρη του κόσμου, η αυστραλιανή επικράτεια των Νήσων Κόκος σημείωσε υψηλό όλων των εποχών με 32,8 βαθμούς Κελσίου στις 7 Απριλίου για τρίτη φορά φέτος.

Η πιο έντονη ζέστη, ωστόσο, έχει συγκεντρωθεί στις τροπικές περιοχές. Στις 7 Ιουνίου, η Αίγυπτος κατέγραψε εθνικό υψηλό 50,9 C στο Ασουάν. Δύο ημέρες πριν από αυτό το Τσαντ ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ των 48 C στη Faya. Την 1η Μαΐου, η Γκάνα σημείωσε νέα κορυφή 44,6 C στο Navrong, ενώ το Λάος εισήλθε σε νέα περιοχή θερμότητας με 43,7 C στην Tha Ngon. Ο Ερέρα τόνισε ότι οι τροπικές περιοχές σημειώνουν ρεκόρ κάθε μέρα για 15 συνεχόμενους μήνες.

 

Ο Κοσταρικανός επιστήμονας, που παρακολουθεί τα κλιματικά αρχεία για 35 χρόνια, καλύπτει ένα σημαντικό κενό στην παρακολούθηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Από το 2007, τα διεθνή αρχεία αρχειοθετούνται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO), ο οποίος οργανώνει πάνελ εμπειρογνωμόνων για να εξετάσουν το καθένα, κάτι που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Εν τω μεταξύ, τα εθνικά και υποεθνικά αρχεία ενημερώνονται κάθε ώρα ή καθημερινά από μια πληθώρα διαφορετικών οργανισμών. Ο Ερέρα συγκεντρώνει τα τελευταία γρήγορα, προχωρά σε διασταυρώσεις με τοπικές πηγές και προχωρά σε ενημερώσεις από τον λογαριασμό του Extreme Temperatures Around the World στην πλατφόρμα X.

Ο κορυφαίος οργανισμός παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus, ανέφερε πρόσφατα ότι ο Ιούνιος ήταν ο 13ος συνεχόμενος μήνας που σημειώνεται μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας, με θερμοκρασίες 1,5 βαθμών Κελσίου πάνω από τον προβιομηχανικό μέσο όρο, φέρνοντας πιο έντονους καύσωνες, ακραία φαινόμενα βροχοπτώσεων και ξηρασίες, μειώσεις σε στρώματα πάγου, θαλάσσιους πάγους και παγετώνες, καθώς και επιταχυνόμενη άνοδο της στάθμης της θάλασσας και θέρμανση των ωκεανών.

Ο WMO ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 10 χώρες έχουν καταγράψει θερμοκρασίες πάνω από 50 C μέχρι στιγμής φέτος.

Δεν υπάρχει τέλος για τα ανεπιθύμητα ρεκόρ, σύμφωνα με τον Carlo Buontempo, διεθυντή του Copernicus: "Ακόμα κι αν αυτό το συγκεκριμένο σερί ακραίων θερμοκρασιών τελειώσει κάποια στιγμή, είναι βέβαιο ότι θα δούμε νέα ρεκόρ να καταρρίπτονται, καθώς το κλίμα συνεχίζει να θερμαίνεται. Αυτό είναι αναπόφευκτο αν δεν σταματήσουμε να προσθέτουμε αέρια θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα και τους ωκεανούς".

Τα προκαταρκτικά δεδομένα από τον δορυφόρο Copernicus ERA5 υποδηλώνουν ότι η 22η Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή ημέρα στην καταγεγραμμένη ιστορία της Γης, με μέση παγκόσμια θερμοκρασία επιφανειακού αέρα 17,15 C.

Τα νέα ρεκόρ

Στις 28 Φεβρουαρίου τα νησιά Κόκος σημείωσαν την υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών, με 32,8 βαθμούς Κελσίου. Το ισοφάρισαν ξανά στις 29 Φεβρουαρίου και στις 7 Απριλίου.

6 Μαρτίου: Η Κόστα Ρίκα κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 41 βαθμούς Κελσίου στο Σέρο Χουακαλίτο. Το ρεκόρ καταρρίφθηκε ξανά με 41,5 βαθμούς Κελσίου στις 23 Μαρτίου στην ίδια τοποθεσία.

12 Μαρτίου: Οι Κομόρες κατέρριψαν το εθνικό τους ρεκόρ με 36,2 βαθμούς Κελσίου στο αεροδρόμιο Hahaya

13 Μαρτίου: Το Κονγκό κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 39,6 C στο Impfondo

24 Μαρτίου: Οι Μαλδίβες έσπασαν το εθνικό τους ρεκόρ με 35,1 C στο Hanimadhoo. Το ισοφάρισαν ξανά στις 11 Απριλίου

31 Μαρτίου: Το Τόγκο κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 44 βαθμούς Κελσίου στο Mango

3 Απριλίου: Το Μάλι κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 48,5 βαθμούς Κελσίου στο Κάγιες

10 Απριλίου: Η Μπελίζ έσπασε το εθνικό της ρεκόρ με 42,3 C στο Barton Creek. Αυτή η θερμοκρασία κατεγράφη αργότερα στις 17 Μαΐου στο Chaa Creek

24 Απριλίου: Το Τσαντ ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ με 48 βαθμούς Κελσίου στο Faya. Αυτό ισοφαρίστηκε ξανά στις 5 Ιουνίου

27 Απριλίου: Η Καμπότζη κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 42,8 βαθμούς Κελσίου στο Preah Viehar και στο Svay Leu

1η Μαΐου: Η Γκάνα κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 44,6 C στο Navrongo

1 Μαΐου:  Το Λάος κατέρριψε το εθνικό του ρεκόρ με 43,7 βαθμούς Κελσίου στο Τα Νγκόν

29 Μαΐου: Το Παλάου ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ με 35 βαθμούς Κελσίου στο Διεθνές Αεροδρόμιο Babelthuap. Στις 2 Ιουνίου το έσπασε με 35,6C.

7 Ιουνίου: Η Αίγυπτος κατέρριψε το εθνικό της ρεκόρ με 50,9 βαθμούς Κελσίου στο Ασουάν

20 Ιουνίου: Το Μεξικό ισοφάρισε το εθνικό του ρεκόρ με 52 βαθμούς Κελσίου στο Tepache.

(capital.gr)

g