Καταρρίφθηκε το παγκόσμιο ρεκόρ ζέστης για δεύτερη φορά σε δύο ημέρες

08 08 2024 | 08:45

Σε αχαρτογράφητη κλιματικά περιοχή ο πλανήτης

Ο κόσμος βίωσε τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, την πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί στα χρονικά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την υπηρεσία κλιματικής παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Copernicus.

H παγκόσμια μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της Γης ανέβηκε στους 17,15 βαθμούς Κελσίου (62,87 βαθμούς Φαρενάιτ) την 22η Ιουλίου – επισκιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 17,09 βαθμών Κελσίου, που είχε σημειωθεί στις 21 Ιουλίου.

Αναπόφευκτα και νέα ρεκόρ

Το C3S, το οποίο παρακολουθεί την ημερήσια παγκόσμια μέση θερμοκρασία από το 1940, σχολίασε ότι το ρεκόρ της Κυριακής είχε ήδη δείξει ότι «είμαστε τώρα σε πραγματικά αχαρτογράφητη περιοχή». Και προειδοποίησε ότι τα νέα ρεκόρ θερμοκρασίας θα είναι αναπόφευκτα καθώς ο πλανήτης συνεχίζει να θερμαίνεται.

Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα ζητήσει επείγουσες και γρήγορες μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για να σταματήσει η άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Το νέο υψηλό όλων των εποχών έρχεται καθώς η ακραία ζέστη σαρώνει μεγάλες περιοχές των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της νότιας Ευρώπης τις τελευταίες ημέρες.

«Το ρεκόρ της Κυριακής ως η πιο θερμή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη Γη διήρκεσε μέχρι τη… Δευτέρα», σχολίασε ο ακτιβιστής Μπιλ Μακίμπεν, μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ακραία ζέστη καθίσταται πολύ πιο πιθανή από την κλιματική κρίση.

g