Πώς οι επενδυτές κεφαλαιοποιούν την ακόρεστη όρεξη της Τεχνητής Νοημοσύνης για ενέργεια – Το νέο hot spot των επενδύσεων

Πριν από περίπου έναν μήνα, η Google παραδέχτηκε στην ετήσια έκθεσή της για τη βιωσιμότητα ότι οι εκπομπές της είχαν αυξηθεί σχεδόν κατά 50% τα πέντε χρόνια από το 2019. Και ο λόγος δεν ήταν άλλος, από τα κέντρα δεδομένων και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Microsoft έχει επίσης δει μια τεράστια αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία έχει διπλασιαστεί από το 2020, καθώς εντείνεται η διαμάχη μεταξυ των τεχνολογικών κολοσσών για τη τεχνητή νοημοσύνη. 

 

Ως εκ τούτου, οι εκπομπές της, όπως και αυτές της Google, αυξήθηκαν επίσης σημαντικά, κατά 42%. Ωστόσο, οι επενδυτές παρακολουθούν την αυξητική τάση της κατανάλωσης και αγοράζουν μετοχές εταιρειών κοινής ωφέλειας. Σύμφωνα μάλιστα με αναλυτές, οι τελευταίες μπορεί να είναι το επόμενο χρηματιστηριακό top pick της αγοράς.

Οι εισροές σε ταμεία κοινής ωφέλειας αυξάνονται εκθετικά, προσθέτοντας μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε μόλις δύο μήνες Μάιο και Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Αυτό προκύπτει από στοιχεία της Morningstar, τα οποία παραθέτουν σε πρόσφατο δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Ρεκόρ εισροών

Η ανάλυση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι πρόκειται για το υψηλότερο ποσό νέων εισροών σε ταμεία κοινής ωφέλειας σε σχεδόν δύο χρόνια. Από την πλευρά της η State Street εκτιμά ότι τον Ιούλιο θα μπορούσαν να καταγραφούν νέες προσθήκες επιπλέον 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον συγκεκριμένο τομέα. 

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συχνά χρησιμεύουν ως μια αντικυκλική ασφαλής επένδυση σε ταραγμένες περιόδους, επομένως οι εισροές κεφαλαίων σε τέτοιες μετοχές κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής ανοδικής αγοράς τραβούν την προσοχή. Οι μετοχές παρέχουν έναν σχετικά φθηνό τρόπο για τους επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης σε σύγκριση με την αγορά ακριβότερων μετοχών τεχνολογίας όπως η Nvidia, η Microsoft και η Google, όπου πολλά από τα κέρδη έχουν ήδη ενσωματωθεί.

Διψήφιες αποδόσεις

 

Σύμφωνα με δεδομένα της Morningstar , πολλά funds κοινής ωφέλειας έχουν διψήφιες αποδόσεις κατά τη διάρκεια ενός έτους, που κυμαίνονται από περίπου 10% έως πάνω από 20% για μερικούς ιδιαίτερα ισχυρούς φορείς. Σε αντίθεση, τα κεφάλαια ESG, για παράδειγμα,  έχουν όλα σχεδόν μονοψήφιες αποδόσεις, με ένα τμήμα τους πρόσφατα μάλιστα, να διολισθαίνει σε απώλειες. Τα κεφάλαια κορυφαίων Big Tech, από την άλλη πλευρά, επιστρέφουν περίπου 20% και περισσότερο. 

Το ενεργειακό ποντάρισμα των Big Tech, καθίσταται μια ολοένα και hot  επενδυτική επιλογή, καθώς παρά τις τελευταίες εξελίξεις, κανένας τεχνολογικός κολοσσός δεν αναμένεται να κάνει πίσω στα σχέδιά του για την τεχνητή νοημοσύνη, την οποία δεσμεύεται να αναπτύξει με κάθε κόστος. Και όπως επισημαίνει το oilprice.com , αυτό σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν.

Εκρηκτική αύξηση της ζήτησης από τα data centers

Τον περασμένο Μάιο, η Goldman Sachs εκτίμησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 160% από τα κέντρα δεδομένων . «Προς το παρόν, τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως καταναλώνουν το 1-2% της συνολικής ενέργειας, αλλά αυτό το ποσοστό πιθανότατα θα αυξηθεί στο 3-4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας. «Στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αυτή η αυξημένη ζήτηση θα συμβάλει σε ενός είδους ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχει παρατηρηθεί σε μια γενιά».

Και δεν είναι περίεργο που οι επενδυτές συρρέουν σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, καθώς αυτές θα ήταν στην πρώτη γραμμή αυτής της αύξησης της ζήτησης από γενιά σε γενιά. Η Google και η Microsoft από μόνες τους καταναλώνουν ήδη περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από 100 χώρες, και όχι όλες τις μικρές, με το σύνολο να διαμορφώνεται σε 48 TWh, και 24 TWh αντιστοίχως. Και οι δύο υπόσχονται να προμηθεύονται περισσότερες από αυτές τις τεραβατώρες από αιολικές και ηλιακές πηγές, αλλά και οι δύο αποτυγχάνουν λόγω της φύσης του ανέμου και της ηλιακής ενέργειας. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, των οποίων η δουλειά είναι να εξασφαλίζουν αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλους και μικρούς καταναλωτές, ανεξαρτήτως πηγής, ευημερούν στο χρηματιστήριο.

Αναζητώντας επενδυτικές ευκαιρίες

Ο Τζέι Τζέικομπς, επικεφαλής των θεματικών και ενεργών ETF των ΗΠΑ στη BlackRock, δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστούν οι επενδύσεις σε ταμεία κοινής ωφελείας τουλάχιστον μέχρι το τρέχον έτος, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες τεχνητής νοημοσύνης πέρα ​​από τις μετοχές της Big Tech.

«Οι επενδυτές προσπαθούν να ξεπεράσουν τα ονόματα των Mag 7 και περιμένουν να φανεί η επόμενη σημαντική ευκαιρία», είπε ο Jacobs

 Πράγματι, οι μετοχές του Magnificent 7 είναι ακριβές επειδή ολόκληρη η εκστρατεία ανάπτυξης της AI είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, που είναι ο μοναδικός παράγοντας που μετατρέπει τη ρητορική και τις προθέσεις σε  πραγματική επανάσταση, εξακολουθούν να είναι φθηνές.

Χτίζοντας θέσεις δισεκατομμυρίων

Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στην ενεργειακή ζήτηση των ΗΠΑ παρακίνησε την Churchill Management να αυξήσει την έκθεσή της στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Ο επενδυτικός σύμβουλος με έδρα το Λος Άντζελες αύξησε την έκθεσή του στην XLU κατά περισσότερα από 68 εκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Με εξαίρεση τις έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών, οι μετοχές των μεγαλύτερων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με τον δείκτη S&P 500 Utilities να ενισχύεται κατά 10,4% από την αρχή του έτους έναντι -7,1% το 2023 και 1,6% το 2022. 

Η αλλαγή που αρχίζει να διαμορφώνεται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι πράγματι σημαντική. Όπως τόνισε η Goldman Sachs στην έκθεσή της τον Μάιο για την τεχνητή νοημοσύνη και τη ζήτηση ενέργειας, αυτή η ζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες παραμένει σταθερή εδώ και χρόνια. Αυτό συμβαίνει παρά τον αυξανόμενο πληθυσμό και την αυξανόμενη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο λόγος για την επίπεδη ανάπτυξη; Οι αποδόσεις.

Καταλυτική η μείωση των επιτοκίων

Η ταχεία επέκταση της κατανάλωσης ενέργειας μετά από δεκαετίες στασιμότητας έχει μεταμορφώσει το ενδιαφέρον της αγοράς για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, οι οποίες θα πρέπει να επενδύσουν μεγάλες ποσότητες για να το ικανοποιήσουν. Η αύξηση της έρχεται επίσης σε ένα ευνοϊκότερο περιβάλλον επιτοκίων, καθώς οι μειώσεις των ομοσπονδιακών επιτοκίων αργότερα αυτό το έτος θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας που εξαρτώνται από το χρέος και επιβαρύνονται με υψηλό κόστος χρηματοδότησης.

Υπάρχουν φυσικά μειονεκτήματα και το μεγαλύτερο είναι ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα πρέπει να διαθέσουν σημαντικά χρηματικά ποσά σε αναβαθμίσεις του δικτύου για να διασφαλίσουν ότι η προσφορά ανταποκρίνεται στη ζήτηση. Οι συνολικές επενδύσεις θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια όπως εκτιμά η Goldman Sachs. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει διαθέσει 65 δισεκατομμύρια δολάρια για την αναβάθμιση και την επέκταση του δικτύου, αλλά αυτά δεν έχουν ακόμη αρχίσει να εισρέουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορέων εκμετάλλευσης δικτύου — και οι αναβαθμίσεις και η επέκταση θα χρειαστούν πολύ χρόνο.

Ακριβή ηλεκτρική ενέργεια

Όπως έχουν τα πράγματα, η ισορροπία μεταξύ της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που αυξάνει τα κέντρα δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης, και της προσφοράς, που γίνεται όλο και πιο αναξιόπιστη καθώς όλο και περισσότεροι αιολικοί και ηλιακοί παραγωγοί ενώνονται στο δίκτυο, θα είναι επισφαλής για το παρατηρήσιμο μέλλον. Η ηλεκτρική ενέργεια θα γίνει πιο ακριβή, όπως έχει ήδη καταδείξει η τελευταία δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας της PJM , η οποία είδε τις τιμές κατά 800% υψηλότερες από την περσινή έκδοση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας σημείωσε ότι αυτό επιβεβαίωσε μια αυστηρότερη ισορροπία προσφοράς/ζήτησης. Αλλά αυτό που επιβεβαίωσε επίσης είναι ότι η όρεξη για μετοχές ηλεκτρικής ενέργειας μόλις έχει αρχίσει να ανοίγει.

Η αναθέρμανση της πίστης των επενδυτών στα κεφάλαια κοινής ωφελείας ισοδυναμεί με «συντονισμένη αντιστροφή» αφού διατήρησαν καθαρές εκροές άνω των 7,4 δισ. δολαρίων τους προηγούμενους 12 μήνες, δήλωσε ο Ματ Μπαρτολίνι, επικεφαλής της έρευνας SPDR Americas στην State Street Global Advisors.

Νέα επενδυτική ευκαιρία

«Βασικά έχουμε μια νέα επιχειρηματική ευκαιρία», είπε ο Μπαρτολίνι. «Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας τείνουν να είναι περισσότερο ένας αμυντικός τομέας και αυτή τη στιγμή, ενεργεί και συμπεριφέρεται αρκετά διαφορετικά, επειδή ορισμένοι από τους μακροοικονομικούς άνεμους έχουν αλλάξει, αλλά και επειδή έχει αλλάξει μέρος της ζήτησης των πελατών».

Τα τελευταία 20 χρόνια, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά λιγότερο από 0,5% ετησίως, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Μεταξύ του τρέχοντος έτους και του 2030, ωστόσο, αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4%  ετησίως. 

Η IEA εκτιμά ότι η ζήτηση ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 1.000 τεραβατώρες έως το 2026 — διπλάσια επίπεδα του 2022 και αύξηση ισοδύναμη με τη συνολική ζήτηση ενέργειας της Γερμανίας. Η Microsoft ανακοίνωσε  νωρίτερα φέτος ότι ανοίγει ένα νέο κέντρο δεδομένων κάθε τρεις ημέρες. 

a