Αιτήματα για όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ τον Ιουλίο: Στροφή, αλλά με μέτρο, σε έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένες μπαταρίες - Ξεπερνά τα 47 GW το συνολικό άθροισμα των έργων στην ουρά

Τάση αυξητική στα έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένες μπαταρίες, που απέχει όμως αρκετά από το σημείο ώστε να μπορεί να θεωρηθεί κυρίαρχη, καταγράφεται στην αγορά, με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Κρίνοντας από τα νέα αιτήματα για όρους σύνδεσης που υποβλήθηκαν στον κύκλο Ιουλίου, προκύπτει ότι από ένα σύνολο 45 νέων αιτημάτων για έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος κοντά στο 1 GW, τα περίπου 118 MW αφορούσαν επενδύσεις με ενσωματωμένη αποθήκευση.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα έργα αυτά, η ισχύς των ενσωματωμένων μπαταριών ανέρχεται σε περίπου 190 MW. Στο ερώτημα εάν τα παραπάνω νούμερα υποδηλώνουν μια σαφή τάση ένταξης στα νέα αιτήματα για έργα ΑΠΕ και μπαταριών, η απάντηση κύκλων του ΑΔΜΗΕ είναι ότι σαφώς και οι επενδυτές αρχίζουν να λαμβάνουν τα σινιάλα της αγοράς, ωστόσο η στροφή αυτή γίνεται προς ώρας με μέτρο, δεν έχει προσλάβει ακόμη μαζικές διαστάσεις. Αλλωστε, η αναλογία των αιτημάτων με ενσωματωμένη αποθήκευση επί του συνόλου όσων υποβλήθηκαν στον κύκλο Ιουλίου είναι ακόμη πολύ μικρή, και δεν ξεπερνά το 1 στα 10 έργα.

Ερωτηθείς που αποδίδουν τις αιτίες γι’ αυτή τη διστακτική ακόμη στροφή των δυνητικών επενδυτών, πηγές του Διαχειριστή, εξηγούν ότι πολλοί ενδιαφερόμενοι να εντάξουν μπαταρίες στα έργα τους, τελούν εν αναμονή των ανακοινώσεων του νομοσχεδίου που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης. Και κάνουν λόγο για την αβεβαιότητα που προκαλεί το γεγονός ότι ουδείς ακόμη μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια ως προς το κατά πόσο τα έργα ΑΠΕ με αποθήκευση θα κερδίζουν σε προτεραιότητα. Τι θα ισχύει επακριβώς με την αδειοδότησή τους, δηλαδή πόσο γρήγορα θα δίνεται η έγκριση (εξαρτάται μερικές φορές από την Περιφέρεια στην οποία είναι το έργο), και φυσικά αν καταργούνται εντελώς οι επιδοτήσεις ή το νέο καθεστώς θα έχει κάποιες εξαιρέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάλογα με τις απαντήσεις που θα δοθούν σε όλα αυτά, είναι πιθανόν στους κύκλους των επομένων μηνών, τα αιτήματα για έργα ΑΠΕ με ενσωματωμένη αποθήκευση να είναι πολλαπλάσια εκείνων του Ιουλίου.

Συνεχίζεται η καταιγίδα αιτήσεων για ΑΠΕ

Κατά τα λοιπά, η φόρα της υποβολής νέων αιτήσεων για όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις όσων θεωρούσαν ότι η νέα κανονικότητα της αγοράς θα φρενάρει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Κρίνοντας από τα επίσημα στοιχεία, για τον τρέχοντα μήνα έχουν κατατεθεί αιτήματα για 45 έργα ΑΠΕ, συνολικής ισχύος κοντά στο 1 GW, ανεβάζοντας το σύνολο όσων βρίσκονται σε αυτή τη κατηγορία σε πάνω από 47 GW, τα οποία μαζί με όσα λειτουργούν ή έχουν κατοχυρώσει όρους σύνδεσης υπερκαλύπτουν ακόμη και τους εθνικούς στόχους για το 2050. Συνολικά τα εκκρεμή αιτήματα, συμπεριλαμβανομένων των απαλασσόμενων, ξεπερνούν τα 10.700 έργα. Στην πραγματικότητα, το χαρτοφυλάκιο αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερο, εφόσον προστεθούν και οι αιτήσεις σύνδεσης «μικρών» μονάδων ΑΠΕ, που βρίσκονται εν αναμονή στον ΔΕΔΔΗΕ.

Τα αιτήματα για μπαταρίες

Στο μέτωπο των μπαταριών, τον Ιούλιο υποβλήθηκαν 10 νέες αιτήσεις standalone αποθήκευσης, συνολικής ισχύος γύρω στα 330 MW (+ τα 190 MW ενσωματωμένα στα παραπάνω έργα ΑΠΕ με αποθήκευση). Οσο για τα συνολικά εκκρεμή αιτήματα στις μπαταρίες, αυτά αφορούν 322 έργα, συνολικής ισχύος 17,6 GW.

Σημειωτέον ότι τον Ιούνιο είχαν υποβληθεί αιτήματα όρων σύνδεσης για 1,47 GW έργων ΑΠΕ, και το Μάιο 0,6 GW. Επίσης τον Ιούνιο είχαν υποβληθεί αιτήματα για μπαταρίες 1,24 GW έναντι 0,91 GW το Μάιο.

Τα δάνεια

Τα μηνύματα πάντως από τις τράπεζες είναι σαφή και αποτυπώνονται ήδη στις νέες χορηγήσεις που είναι αισθητά λιγότερες σε αριθμό από πέρυσι.

Ανάμεσα στα προαπαιτούμενα που ζητούν πλέον οι τράπεζες από τους επενδυτές ΑΠΕ για να χορηγήσουν δάνεια στο νέο ενεργειακό τοπίο είναι τα αυξημένα ίδια κεφάλαια, οι υψηλότεροι δείκτες κάλυψης των δόσεων και όλα τα έργα να έχουν PPA’s, με αποτέλεσμα να κόβονται πολλά έργα μικρομεσαίων επενδυτών.

Η νέα πραγματικότητα των μηδενικών και αρνητικών τιμών, των περικοπών ενέργειας και των νέων δεδομένων στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, έχει θορυβήσει τις τράπεζες όχι μόνο ως προς τις από εδώ και πέρα χορηγήσεις, αλλά και ως προς κάποιες ήδη εγκεκριμένες συμβάσεις. 

Εικόνα που θα αλλάξει προς το αυστηρότερο όταν οι τράπεζες συνειδητοποιήσουν πως τα έσοδα από το ρεύμα που εισπράττουν οι παλαιοί τους πελάτες μειώνονται με κίνδυνο κάποια δάνεια να «κοκκινίσουν» και ότι η κατά κοινή ομολογία αύξηση των περικοπών που αναμένεται από το φθινόπωρο θα τις αναγκάσει να αλλάξουν ξανά τους όρους χρηματοδότησης. Το νέο αυτό τοπίο δεν αποτυπώνεται ακόμη σε κάποια απότομη «ύφεση» ως προς την υποβολή νέων αιτήσεων για όρους σύνδεσης στον ΑΔΜΗΕ.

d

Σχετικά Άρθρα

Popular Articles