Την ένταξη της Νισύρου στα «GR-eco Islands» ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης

11 07 2024 | 12:27

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι «Διάλογοι της Νισύρου 2024», υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, με ισχυρά μηνύματα για τη νησιωτική αειφορία.

Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα στον κρατήρα “Στέφανος” του ηφαίστειου της Νισύρου και στην πλατεία των Νικιών.

 

Με θέμα «Ευρώπη & Ανατολική Μεσόγειος: Γεωπολιτική – Ενέργεια – Νησιωτικότητα», το φετινό συνέδριο συγκέντρωσε ομιλητές υψηλού κύρους και ανακοινώσεις σημαντικών πρωτοβουλιών.
O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ήταν ο κεντρικός ομιλητής των «Διαλόγων της Νισύρου 2024».

Ο κύκλος των Διαλόγων είχε ως θέματα: Οι Γεωπολιτικές Εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η Ενεργειακή Ασφάλεια- Ψηφιακός μετασχηματισμός και Smart Islands: Παραδείγματα και προοπτικές- Κλιματική Αλλαγή: Gr-eco Islands, Βιωσιμότητα των νησιών και της Παράκτιας Ελλάδος- Τουρισμός και Υπερτουρισμός: Όρια, Διαχείριση και Οικοτουρισμός με παρουσίαση της μελέτης του ΟΦΥΠΕΚΑ και της διαΝΕΟσις: «Στρατηγικό Σχέδιο Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του δικτύου Natura 2000».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της οθόνης που στήθηκε στην καλδέρα του ηφαιστείου με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ανακοίνωσε την ένταξη της Νισύρου στην πρωτοβουλία «GR-eco Islands», ενώ ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Γεώργιος Μ. Μίχαλος», Παναγιώτης Γ. Μίχαλος, προανήγγειλε τη συνεργασία με την Amazon Web Services για την εκπόνηση «Μελέτης για την Ανάδειξη της Νισύρου σε Έξυπνο Νησί και τη Βελτίωση Κοινωνικών, Οικονομικών και Περιβαλλοντικών Παραμέτρων».

Το παράδοξο της υπόθεσης είναι ότι οι «Διάλογοι της Νισύρου» διεξήχθησαν στο νησί χωρίς καμία εμπλοκή του Δήμου Νισύρου γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά, καθώς δεν είναι δυνατόν να αναληφθούν υποχρεώσεις ένταξης, είτε στα GR-eco Islands, είτε στην εφαρμογή από την Amazon Web Services χωρίς τις απαραίτητες εγκρίσεις από τον δήμο Νισύρου.

(της Νατάσας Παμπρή, Δημοκρατική)

f